XXIII Trobada de Presentació d'Experiències d'aplicació de la Pedagogia Sistèmica


L'objectiu d'aquestes trobades és donar a conèixer experiències d'aplicació de la Pedagogia Sistèmica que s’estan duent a terme a les diferents etapes i contextos educatius del nostre país, així com des d’altres contexts professionals, com ho és especialment el social, amb la voluntat que totes les persones que estan treballant des d’aquesta perspectiva, trobin un recolzament vivencial a les seves pràctiques pedagògiques i/o d’acompanyament, i que les persones que s'interessen en conèixer aquesta proposta trobin un espai on poder-s’hi posar en contacte.
 
En aquesta ocasió gaudirem de quatre noves propostes, totes elles ben suggerents i diferents. La jornada presenta quatre experiències que van més enllà de les aules. Ens ha semblat interessant recollir una experiència que mostra com la mirada i els fonaments de la pedagogia sistèmica influeixen en la direcció d’un centre. Una altra experiència que es desenvolupa en una comunitat d’avis d’una petita localitat de Cuenca, una tercera que ens mostra una proposta de material que a través de fotografies pròpies genera una fusió de fotografia i  pedagogia sistèmica i, la darrera proposta d’avui és una investigació que pretén connectar la Pedagogia Sistèmica amb la Naturalesa amb la intenció de posar una mica d'ordre al lloc que ocupem com a humanitat i equilibrar la relació que tenim amb aquest gran sistema, la Terra.
En totes aquestes experiències els plantejaments de la Pedagogia Sistèmica en són el referent principal.
 
PROGRAMA
 
18:00 Benvinguda i presentació de la trobada 

a càrrec de Roser Solé, Mercè Parés i en Carles Parellada, com a responsables de l’àmbit de les presentacions d’experiències de l’Equip de Pedagogia Sistèmica de l’ICE de la UAB.
 

18:10 El sistema al servei de la vida: el camí de l’abundància

a càrrec d’Anna Muntané i Triginer. Mestra d'infantil i primària i mestra de música al llarg de 27 anys,  psicomotricista i musicoterapeuta.
Amant de la pintura i la dansa. Treballa en la línia de la unió de les arts com a motor per a despertar la creativitat interior i connectar amb el llenguatge de l'ànima. Membre de la 11 promoció de la formació en pedagogia sistèmica de l'institut Gestalt de Barcelona. Actualment treballa a l'escola Maria Ossó de Sitges com a mestra de música i directora del centre.

El treball és l'aplicació de la pedagogia sistèmica a la direcció del centre. A partir dels fonaments de la PS desplega tota una sèrie de moviments interconnectat des de les arrels com a anclatges , el temps, l'espai i l'acció.
 

18:40 Els èxits de tota una vida

a càrrec de Maria Rozalen, nascuda a Sant Feliu de Llobregat. Mestra d’educació infantil (menció en atenció a la diversitat i escola inclusiva). Treballa actualment com a mestra de suport a l’EBM el Putxet, com a vetlladora, com a acompanyant d'estudiants al centre psicopedagògic La Gavina, com a monitora de menjador i monitora de tallers d'estudi assistit.

El treball s’ha desenvolupat a la comunitat dels avis situada  a Pozorrubio de Santiago, una petita localitat de Cuenca amb l’objectiu de conèixer, i mirar les seves històries, agrair el seu paper i dignificar la vellesa dins la nostra societat.
El treball és el resultat d'una profunda admiració i agraïment vers als avis, besavis i els més grans de la nostra societat. Tots ells formen part de la nostra història, són el testimoni del passat i són l'energia que han permès el nostre present.

 
19:10 "Pintant amb llum + Kokoro"

a càrrec de Marina Gonzalez Crusat, nascuda fa 31 anys. Va estudiar Treball Social a la UB, formada en pedagogia sistèmica, actualment treballa com a coordinadora tècnica del servei d'atenció a domicili.

“Pintant amb llum” és el procés personal que em va acompanyar en la realització del treball final, que va ser quan es va crear Kokoro, una eina de treball personal a través de fotografies pròpies generant una fusió de la fotografia i la pedagogia sistèmica.

 
19:40 "Gaia, el gran sistema que ens acull"

a càrrec d'Anna Molina Baztan nascuda a Barcelona. Actualment viu a un poble del Pirineu de Navarra buscant una vida dins l'entorn rural.
Diplomada en Educació Social, formada en Pedagogia Sistèmica i actualment cursant el màster en Psicopedagogia. Actualment treballa a l’hostaleria però encamina el seu futur professional cap a l'educació ambiental i cap a la cura del planeta que ens acull. Aquest treball que avui ens presenta li ha servit per emmarcar aquest somni en una realitat en construcció.

El treball és un projecte d'investigació personal i global de permacultura i pretén conectar la Pedagogia Sistèmica amb la Naturalesa mirant aquesta com un sistema viu, complet i màgic amb la intenció de posar una mica d'ordre al lloc que ocupem com a humanitat i equilibrar la relació que tenim amb aquest gran sistema, la Terra.


20:20 Acomiadament. 

A càrrec de Carles Parellada, responsable de l’Equip de Pedagogia Sistèmica de l’ICE de la UAB.

 


Lloc, dia i hora: Sala d’Actes del Rectorat – Edifici Rectorat – Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).
Dijous, 9 de maig de 2019, de les 18:00 a les 20:30

Preu: 5€
Codi d'activitat per a la inscripció: 4074

És molt important que feu la inscripció per un tema de previsió d'espai, i per poder-nos organitzar per acollir-vos de la millor manera possible.
 
Recordeu, però, que, com a totes les activitats de l'ICE adreçades a persones adultes, no es podrà accedir a la sala amb bebès ni infants.
 
La Sala d'Actes del Rectorat, és a l'edifici del Rectorat de la UAB a Bellaterra. Si veniu amb cotxe hi ha un aparcament davant l'edifici, i si veniu amb tren, amb els Ferrocarrils de la Generalitat, s'hi arriba caminant en tres minuts. En aquesta pàgina http://www.uab.cat/accessibilitat-transports/, trobareu com accedir a la UAB, és l'edifici 53, just davant de la Facultat de Veterinària.
 
A les persones que assisteixin a les tres trobades del curs 2018-2019 se'ls emetrà un certificat de 7,5 hores, reconegut com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Recordeu que per obtenir-lo heu d'haver signat els fulls de control d'assistència que hi ha a la secretaria de les trobades al seu inici. L'assistència a una sola de les sessions no està reconeguda com a Formació. En aquest cas, si necessiteu un certificat d'assistència, el podeu demanar per correu electrònic a l'adreça ga.ice@uab.cat
 
Podeu visualitzar els vídeos de les dues darreres trobades aquí: