XXI Trobada de Presentació d'Experiències d'aplicació de la Pedagogia Sistèmica

L'objectiu d'aquestes trobades és donar a conèixer experiències d'aplicació de la Pedagogia Sistèmica, que s’estan duent a terme a les diferents etapes i contextos educatius del nostre país, així com des d’altres contexts professionals, com ho és especialment el social, amb la voluntat que totes les persones que estan treballant des d’aquesta perspectiva, trobin un recolzament vivencial a les seves pràctiques pedagògiques i/o d’acompanyament, i que les persones que s'interessen en conèixer aquesta proposta trobin un espai on poder-s’hi posar en contacte.

Codi d'activitat: 3959/1

Programa

18:00 Benvinguda i presentació de la trobada, a càrrec de  Mercè Parès, Roser Solé i Carles Parellada, com a responsables de l’àmbit de les presentacions d’experiències de l’Equip de Pedagogia Sistèmica de l’ICE de la UAB.

18:10 L'escola bressol Dolors Canals, un espai per SER i compartir l'alegria de viure, a càrrec de Carme Solé Mirabet, que es defineix com a setentera, a punt de fer un canvi de septenni. Orgullosa del seu sistema familiar, de l'origen i del que ha creat amb el seu marit i els seus dos fills. De petita ja li agradaven els nens petits, i la seva vida ha girat al voltant del seu acompanyament. Actualment treballa a les Escoles Bressol de l'Ajuntament de Barcelona, com a directora de l'EBM Dolors Canals. Formada en Pedagogia, Psicomotricitat, Pedagogia Sistèmica, així com en el camp del lleure. Forma part del grup d'Educació Infantil de l'ICE de la UAB, i és tutora de la formació de PS de la 12a promoció, que finalitza aquest mes d’octubre, i col·labora en formacions i assessoraments en escoles bressols.

El títol de la seva presentació és el lema de l’escola bressol que ella coordina i dirigeix. A través de la seva experiència ens mostrarà el fer quotidià que comparteixen famílies, educadors/res i infants, des del moment de l’acollida, i tenint en compte altres consideracions significatives d’aquest espai d’inclusió i convivència, tot un repte en què la PS hi té moltes coses a aportar.

18:45 Les arrels de les papallones prenen el vol, a càrrec de Míriam Pérez Amatriaim, mestra d'educació infantil i directora de l'Escola Nova de Cervelló. Formada en Pedagogia Sistèmica, entre d'altres, apassionada pel món creatiu, néta, filla i mare; i d'Elisa Tauste Heredia, mestra d'educació física i primària, i cap d'estudis de la mateixa escola, formada en Pedagogia Sistèmica, entre d'altres també; esportista i una apassionada del món de les emocions i de l’escolta.

Aquest projecte sorgeix arran de la primera promoció de l'escola que va fer 6è, degut als neguits i a les pors que els alumnes manifestaven a l'hora d'encarar el canvi d'etapa, i poc a poc s'ha anat generant un fil conductor que engloba a tota la comunitat educativa. A l'Escola Nova ha nascut un arbre gegant que permet arrelar-se, vincular-se i finalment acomiadar-se i volar cap a la vida. Es dóna en un espai respectuós, de transformació per a petits i grans, que ens permet créixer per prendre el vol amb llibertat. Aquest arbre, doncs, batega al compàs dels nens i nenes de l'escola, i els adults ballem i acompanyem aquest creixement juntament amb ells i les seves famílies. És una activitat adreçada a tota la comunitat educativa del centre.

19:20 Dues propostes pràctiques a càrrec d’Angi Rota i Hübenthal, mestra d’Educació Infantil, formada en pedagogies innovadores, Màster en Pedagogia Sistèmica i formada en constel·lacions familiars. Actualment coordina la formació de Pedagogia Sistèmica de Manresa i treballa de professora al Cicle Formatiu d’Integració Social a l’Institut Guillem Catà de Manresa. Membre de l’equip de gestió de l’associació MES i formadora d’equips docents.

Aquestes experiències parteixen de les múltiples dimensions i llenguatges dels alumnes. Contextos i xemeneies que permeten gestionar i expressar el món intern, des dels propis processos i individualitats per connectar amb les pròpies potencialitats i talents.

1. Educació Infantil/Cicle Inicial. Escola Emili Vallès d’Igualada.
Ens transformem en superherois i superheroïnes connectant amb els nostres superpoders!
Aquesta proposta mostra el recorregut de transformació en superherois i superheroïnes que s’inicia amb la pregunta: D’on treuen els poders? D’on surt la força? A partir d’aquí es generen recerques, preguntes i observacions per tenir clar tot allò que necessitem per construir el nostre “kit” de superherois: capes, símbols de força i uns bons antifaços.

2. Cicle Formatiu d’Integració Social. Institut Guillem Catà de Manresa.
El camí comença a casa
Aquesta experiència tracta d’un viatge transformador replet de miralls, contextos i possibilitats que permeten a cadascun del alumnes mobilitzar-se i créixer personalment des d’on volen i poden. Un procés construït des de totes les intel·ligències per a fer-se preguntes i habitar espais poc il·luminats per posar-hi llum i consciència. Un treball perquè els futurs integradors/es puguin viure i mirar la pròpia vida i la seva tasca des del lloc que els correspon, connectant amb els seus talents i potencialitats.

20:10 Temps per compartir l’estat de la qüestió de la Xarxa de Pedagogia Sistèmica de Catalunya, a càrrec d’un membre de la Junta de l’Associació MES (Moviment Educatiu Sistèmic).

20:20 Acomiadament, a càrrec de Carles Parellada, coordinador de l’Equip de Pedagogia Sistèmica de l’ICE de la UAB.


Lloc, dia i hora:
Sala d’Actes del Rectorat – Edifici Rectorat – Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).
Dijous, 8 de novembre de 2018 a les 18 h.

Preu: 5€

Cal fer la inscripció. És molt important que feu aquest pas per un tema de previsió d'espai, i per poder-nos organitzar per acollir-vos de la millor manera possible. Aquesta és una activitat oberta a la qual podeu convidar a les persones dels vostres equips docents o professionals, i a qualsevol persona que us sembli que li pugui interessar, i tan sols cal que faci la inscripció i l’ingrés corresponent.

Recordeu, però, que, com a totes les activitats de l'ICE adreçades a persones adultes, no es podrà accedir a la sala amb bebès ni infants.

Vídeo de l'edició XXI

Vídeos de les quatre últimes trobades:
XX - 3 de maig de 2018
XIX - 1 de febrer de 2018
XVIII - 9 de novembre de 2017
XVII - 4 de maig de 2017

La Sala d'Actes del Rectorat, és a l'edifici del Rectorat de la UAB a Bellaterra. Si veniu amb cotxe hi ha un aparcament davant l'edifici, i si veniu amb tren, amb els Ferrocarrils de la Generalitat, s'hi arriba caminant en tres minuts. En aquesta pàgina http://www.uab.cat/accessibilitat-transports/, trobareu com accedir a la UAB i en aquest plànol és l'edifici 53, just davant de Veterinària.

A les persones que assisteixin a les tres trobades del curs 2018-2019 se'ls emetrà un certificat de 7 hores, reconegut com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Recordeu que per obtenir-lo heu d'haver fet la inscripció correctament i signar els fulls de control d'assistència que hi ha a la secretaria de les trobades al seu inici.

L'assistència a una o dues sessions no està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En aquest cas, si necessiteu un certificat d'assistència, ens el podeu demanar per correu electrònic a l'adreça ga.ice@uab.cat.