Llegir i escriure a educació infantil i a cicle inicial
Modalitat: Semipresencial.
Adreçat a: professorat d'educació infantil i primers cursos d'educació primària (1r, 2n, 3r).
Durada: 30 hores. (18 presencials + 12 de treball autònom).
Calendari de les sessions presencials: 5 i 26 de novembre de 2019; 14 de gener, 18 de febrer, 17 de març i 28 d'abril de 2020.
Horari: dimarts, de 17:30 a 20:30h.
Lloc de realització: Casa Convalescència, Barcelona.
Professorat: Montserrat Fons Esteve i Rosa Gil Juan.
Preu: 90€
Codi curs: 4189/1
Correu electrònic de contacte: ga.ice@uab.cat
*Nota: Degut al confinament, el curs finalitzarà en una sessió en videoconnexió sincrònica que es realitzarà el proper 16 de juny de 2020 de 17 a 19 hores. Totes les persones inscrites rebreu, entre el 8 i el 10 de juny, l’enllaç a la connexió.
Presentació:
Llegir i escriure són activitats intel·lectuals complexes. El procés per aprendre’n no és senzill i és necessàriament llarg. Nosaltres entenem, tal com diu Emilia Ferreiro, que ‘Detrás de esa mano que escribe, de esos ojos que miran y de esos oídos que escuchan, hay un niño que piensa’ i enfoquem l’acompanyament d’aquest aprenentatge posant especial atenció en entendre com viuen els infants el descobrint del funcionament del codi. Sabem que aquest acompanyament pren un camí o altre en funció d’allò que el mestre pensa que és llegir i escriure bé i en funció del que pensa sobre com aprenen els infants.
En aquest curs debatrem sobre què vol dir llegir i escriure a les portes de l’any 2020 i sobre el procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura des del punt de vista socioconstrutivista.
Posarem en qüestió algunes de les creences populars sobre com s’aprèn a llegir i a escriure, buscant respostes a interrogants com els que segueixen a continuació i els que aportin els assistents al curs: Primer s’han d’ensenyar les lletres, després ja vindrà la comprensió? Quan passen a primer no cal que sàpiguen llegir, però han de conèixer els noms i els sons de les lletres? És millor ensenyar les lletres pel seu nom o pel seu so? La còpia i els dictats van bé per aprendre a escriure? Quin tipus de lletra hem d’ensenyar? És diferent el tipus de lletra per llegir de la d’escriure? Com més aviat comencin a llegir i a escriure millor?
Partirem de l’anàlisi de les activitats que els participants al curs duen a terme a les seves escoles, per tal de compartir idees, inquietuds i fonamentar els reptes que planteja el dia a dia escolar.
Objectius:
- Desenvolupar estratègies de reconceptualització de l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura des del punt de vista socioconstructivista per adequar cada vegada més les pràctiques a les concepcions científiques.
- Crear harmonia entre les diferents activitats que es desenvolupen al llarg del dia a l’escola relacionades amb l’aprendre a llegir i escriure.
- Aprofundir en la interacció entre mestres-alumnes per tal de garantir un aprenentatge de qualitat que acompanyi el procés d’aprenentage de la lectura i l’escriptura i al mateix temps fomenti l’autonomia de l’aprenent.
Continguts:
La perspectiva constructivista de l’aprenentatge i la crisi dels mètodes tradicionals per ensenyar a llegir i a escriure.
Què és llegir? Etapes del procés lector.
Què és escriure? Etapes del descobriment del principi alfabètic.
La interacció i l’acompanyament com a font d’aprenentatge.
Les dificultats en aquests aprenentatges.
Metodologia:
- Col·laborin activament en els debats i dinàmiques plantejades a les sessions.
- Exposin experiències de situacions d’ensenyament i aprenentatge documentades (fotos, filmacions, produccions infants) al grup per a ser analitzades.
- Elaborin l'anàlisi d'una situació específica d'ensenyament i aprenentatge de lectura i escriputra i l'exposin al curs.
- Redactin una reflexió escrita fonamentada sobre la seva experiència docent en ensenyar a llegir i a escriure.
Observacions:
Aniria bé que les persones participants portin al curs mostres de les activitats dutes a terme amb els infants.
Certificació:
Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
A més de l'assistència al 80% de les hores presencials del curs, per tenir dret al certificat caldrà la valoració positiva de totes les tasques planificades en relació amb l'aprofitament de l'activitat.