Grup 4P

Del 14 de gener al 13 de maig de 2022

Divendres, de 9:30 a 13 h

 

Aquí us podeu descarregar la programació dels cursos del grup 4P

Docent:
Cèsar Calmell Piguillem

Descripció:
Per aquest curs hem pensat fixar-nos en la percepció i comprensió d’alguns dels principals gèneres i de les estructures més importants que seran preponderants en la creació musical des del moment en què la música vagi perdent el caràcter funcional d’entreteniment cortesà o d’instrument litúrgic que havien estat característics fins al final de l’Ancient Régime per adquirir-ne, a partir del classicisme, un de nou de caire deseixit i essencialment estètic. I aquest repàs de les formes el concretarem a través de quatre obres ben representatives:

 • El concert per a instrument solista i orquestra com a metàfora del diàleg entre individu i societat dins els valors de llibertat, tolerància i solidaritat establerts per l’humanisme il·lustrat. (Audició del Concert per a piano i orquestra en Sol M (K.453) de Mozart).
 • El poema simfònic o la irrupció del “nosaltres” com a emblema d’identitat col·lectiva en la música nacionalista. (Audició d’El Moldau de Bedrick Smetana).
 • El lied o cançó per a veu i piano com a mitjà d’expressió per antonomàsia del “Jo” romàntic (Audició del cicle La bella molinera de Schubert).
 • El ballet o la irrupció alliberadora de la veu dels “altres” en la música parisenca de començaments del segle XX (Audició de Petrushka d’Igor Stravinsky).

Docent:
Teresa Mañá Terré

Descripció:
Les biblioteques actuals a Catalunya són fruit d’unes iniciatives particulars i d’unes decisions polítiques del tombant del xx que han marcat la seva evolució. En aquestes sessions resseguirem la creació i implantació de biblioteques que han suposat una contribució rellevant a la cultura del país, ja siguin biblioteques de recerca (Biblioteca de Catalunya), biblioteques privades (Ateneu Barcelonès) o biblioteques públiques, sense oblidar-nos de fer una mirada a l’actualitat.

 1. Les biblioteques públiques en l’actualitat a Catalunya i a Barcelona.
 2. Biblioteques singulars: Centre de Lectura de Reus, Ateneu Barcelonès, Biblioteca Museu Víctor Balaguer i Biblioteca Arús.
 3. La biblioteca de recerca: la Biblioteca de Catalunya.
 4. Creació i evolució de les biblioteques populars a Catalunya. Del projecte d’Eugeni d’Ors a l’organització de Jordi Rubió.
 5. L’Escola de Bibliotecàries, una oportunitat laboral per a les dones.

Docent:
Roger Buch Ros

Descripció:
Recorrerem els moments de la història de Catalunya del segle passat, de la mà dels partits polítics, les seves escissions i les seves refundacions. Partits que van viure en moments molt convulsos, dictadures, guerra, però que mai van deixar de representar, fos a la clandestinitat, a l'exili o pròpiament a les eleccions, la diversitat dels grans corrents ideològics que existeixen al nostre país. Els partits polítics van canviant a mesura que passen les dècades i són el reflex de la pluralitat de la societat.

Docent:
Enric Cassany Cels

Descripció:
Sobre com alguns poetes del XX (i del XXI) s'han abocat a la crítica de costums: amb la ironia, la sàtira moral, l'epigrama burlesc, el sarcasme o l'atac ad hominem.

Josep Carner (Auques i ventalls)
Guerau de Liost (Sàtires)
Josep M. de Sagarra (Poemes satírics)
Pere Quart (Vacances pagades)
Altres (Joan Ferraté, Salvador Oliva, Narcís Comadira, Enric Casasses...)

Docents:
Jordi Bartolomé Filella i Cinthia Pereira Rosa

Descripció:
La diversitat biològica no es distribueix per igual a tot el planeta. Hi ha territoris extraordinàriament rics en espècies vegetals i animals. Aquests llocs representen només una dècima part de la superfície de la Terra, però contenen les tres quartes parts del total d’espècies conegudes. La ubicació geogràfica, la mida del territori, la presència d’illes i penínsules poc accessibles, la varietat ambiental, la història evolutiva y la cultural, són les raons d’aquesta diversitat. D’altra banda, el canvi climàtic, la sobreexplotació de recursos, la contaminació i el comerç il·legal d’espècies, són algunes de les amenaces que pateixen els països megadiversos. De tot això, en parlarem aquest curs.

Docent:
Cecília Llobet Roig

Descripció:
Quan visitem un museu trobem moltes obres que tenen com a tema principal la figura femenina però quantes obres realitzades per artistes estan exposades? Quines artistes trobem als llibres d’història de l’art? En aquest curs reflexionarem sobre la invisibilitat de les dones artistes en el passat i la seva importància a la nostra època.
Donada la gran quantitat de dones artistes presents a l’art contemporani només ens centrarem en algunes de les més rellevants com Remedios Varo, Dora Maar, Frida Kahlo, Ana Mendieta, Yayoi Kusama o Marina Abramovic, premi princesa d’Astúries de les Arts 2021, entre d’altres.

 1. La presencia de les dones artistes a les avantguardes de la primera meitat del segle XX. Un exemple: Remedios Varo i el Surrealisme.
 2. Els moviments feministes i les reivindicacions de les dones artistes.
 3. Tres protagonistes de l’art de la segona meitat del segle XX i referents encara a la nostra època: Frida Kahlo, Ana Mendieta i Maria Abramovic.
 4. Dones i arquitectura. L’obra de Zaha Hadid.
 5. Yayoi Kusama: una de les artistes més representatives de l’art actual.