Grup V

Del 24 d'octubre de 2022 al 29 de maig de 2023

Dilluns i dimecres, de 10:30h a 12h

 

Aquí us podeu descarregar la programació dels cursos del grup V

Aquí us podeu descarregar els horaris del grup V

 

Docent:

Salvador Comelles Garcia

 

Descripció:

Aquestes sis sessions volen ajudar-nos a reflexionar sobre  algunes de les característiques del llenguatge que fem servir en la nostra vida quotidiana:  quines regles implícites hi ha en la nostra comunicació social; com ens movem entre la tria personal i els usos col·lectius de la llengua; amb quins recursos compensem les limitacions del llenguatge (i les nostres pròpies) a l’hora d’expressar-nos; com manipulem el llenguatge.
  
•    La categorització de la realitat: del clixé a l’eufemisme.  
•    Dit i no dit: la descodificació del missatge 
•    Com expressar l’intangible 
•    Els transvasaments lingüístics i interlingüístics 
•    El món és ple de narradors   
•    El benestar (o el malestar) del diàleg 
 

Docent:

Joan Maria Martí Mendoza

 

Descripció:

La música està creada per instruments sonors que han anat variant segons l'època, el lloc i l'estil. En les sessions d'aquest curs veurem i escoltarem com els instruments musicals han evolucionat fins als nostres dies, com la tècnica interpretativa i la tecnologia s'han anat adaptant a les modes i a les necessitats de cada societat per tal de produir tant sons nous amb instruments evolucionats, com amb instruments de nova factura dins de cada cultura. 

Docent:

Victòria Medina Fernando

 

Descripció:

Des de la prehistòria, la humanitat ens ha deixat un llegat arqueològic excepcional que va més enllà de la cultura material. Quan connectem natura, ruïnes i espiritualitat, fins i tot se’ns trasllada a un paisatge sagrat que ens permet observar espais i pràctiques de cultes d’important funció social. De caràcter públic o privat, sagrat o profà, a l’aire lliure o dins un edifici, a través de l’arqueologia ens endinsarem en alguns d’aquests espais i en les creences del passat. La seva pràctica en coves, muntanyes, cenotes o boscos sagrats, entre d’altres llocs, ens suggereixen un ús del medi i formes de pensar d’extraordinària diversitat cultural. 

•    Introducció. Dels espais sagrats i el seu entorn a l’Arqueologia del paisatge 
•    Bagan i l’antiga Birmània. Arqueologia a “la terra de coure” 
•    Santuari i ruïnes de Mi-Shön (Vietnam) 
•    Santuari d’Ayyanar, cavalls de terracota i un bosc sagrat a l’Índia 
•    Entre el cel i la terra. Muntanyes sagrades i Monuments històrics de Dengfeng (Xina)
•    Entre el mar i la terra. Cenotes sagrats, secrets maies (Mèxic) 
 

Docent:

Jordi Deulofeu Piquet

 

Descripció:

Un dels aspectes característics de les Matemàtiques és que, gràcies a l'abstracció i nivell de generalització dels seus conceptes, es aplicable a disciplines molt diferents, no només als àmbits científics. En aquest curs veurem les múltiples relacions entre Matemàtiques i Música (escales, ritmes, composicions, contrapunt), també entre Matemàtiques i Art (formes, composició, perspectiva, proporcions) i finalment entre Matemàtiques i Filosofia (lògica, fal·làcies i paradoxes). Llenguatges diferents que es relacionen i es complementen per mostrar-nos la cara humanística de les Matemàtiques.
 

Docent:

David Revelles Soriano

 

Descripció:

Irlanda, Escòcia i Anglaterra són tres destinacions perfectes per conèixer un bon grapat d’històries lligades a la literatura, l’arqueologia, el folklore i la cultura en general. L’objectiu d’aquest curs es gaudir d’aquesta aproximació transversal amb els següents temes centrals: 

•    Irlanda medieval: un focus de llum, cultura... i víkings. L’Illa dels Sants va ser durant l’edat mitjana l’epicentre cultural i espiritual d’Europa, amb exemples meravellosos com el Llibre de Kells i monestirs com Glendalough. Però l’Illa Esmeralda també va patir l’arribada dels homes del nord, el víkings, una influència determinant per la història i la societat irlandesa dels segles posteriors. 
•    L’Armada Invencible i els naufragis a Irlanda. La gran flota dissenyada per Felip II per envair Anglaterra no va aconseguir el seu objectiu i, sobretot, va patir una tragèdia humana i marítima a Irlanda amb 24 naufragis i 6.000 homes morts. Descobrirem els escenaris i les històries fascinants de naufragis com els de La Juliana, una nau de Mataró que va naufragar a la costa oest irlandesa.  
•    Un viatge a l’Escòcia d’Outlander.  La sèrie Outlander té milions de seguidors a tot el món, atrets pels meravellosos paisatges escocesos i la tràgica batalla de Culloden. El que la gent desconeix és la història d’un grapat de 300 soldats gallecs enviats a les Highlands per Felip V i que van ser els protagonistes involuntaris de la segona revolta jacobita a Escòcia. Una immersió al joc geopolític de l’Europa de començament del segle XVIII.
•    Escòcia: dels ferotges picti a la Il·lustració escocesa. L’arribada dels romans a l’antiga Caledònia va descobrir un món salvatge dominat pels picti. Aquest serà l’origen del nostre viatge en el temps que passarà per l’Escòcia medieval de William Wallace fins arribar a la il·lustrada Escòcia del segle XVIII.  
•    Anglaterra i l’univers llegendari (i literari) del rei Artús. Camelot, Merlí, Ginebra, Tristà i Isolda, els cavallers de la taula rodona... Tot l’imaginari llegendari i literari al voltant del mític rei Artús batega a Anglaterra. Per això ens aproparem als orígens i la interpretació històrica del personatge que va iniciar la nissaga literària més important a l’edat mitjana.
•    La veritable Anglaterra dels Peaky Blinders. La prestigiosa sèrie de la BBC és una fantàstica classe d’història des de l’Anglaterra posterior a la primera guerra mundial, amb els conflictes socials i polítics derivats del conflicte, fins el preàmbul de la segona guerra global, amb la família Shelby sempre com a protagonistes. 

Docent:

Jordi Bernat Falomir

 

Descripció:

Al llarg de la història de la ciutat s’han produït fets que han comportat notables modificacions ja sigui en el teixit urbà o en l’arquitectura. Alguns d’aquests fets són prou coneguts, però d’altres, tot i la seva importància, han quedat més oblidats o no tenen la rellevància que tal vegada els hi correspondria. Ens plantegem analitzar cinc aspectes que incideixen en l’arquitectura i/o l’urbanisme de la ciutat.

En primer lloc, en el marc del procés d’industrialització de Barcelona des de mitjans del XVIII fins a mitjans del XIX, analitzarem com eren les “fàbriques”, com van ocupant els espais lliures dels barris de Sant Pere i del Raval, i en definitiva com modifiquen la ciutat fins aquell moment existent. Farem arqueologia industrial, per trobar avui dia els indicis d’aquesta industrialització.

El segon moment serà el de la implantació del cadastre, com a conseqüència de la derrota de 1714: què va representar per al país, i com aquest cadastre ha anat evolucionant fins a la situació actual, configurant-se com a la base de dades immobiliària de l’estat, i com a font d’informació per a conèixer el valor dels immobles a data d’avui.

En un tercer episodi veurem el traçat de nous carrers en el casc antic de la ciutat, des dels carrer Montcada, Ample, Nou de la Rambla, Ferran-Princesa... Cercarem les causes i conseqüències d’aquestes noves vies, i ens centrarem en la més singular i impactant per la ciutat: la Via Laietana, tant des del punt de vista urbanístic, com social, econòmic, especulatiu i arquitectònic.

El següent punt abordarà la relació entre el catalanisme de la Renaixença i l’arquitectura del país: la recerca de les arrels de l’arquitectura del país (el romànic i el gòtic en contraposició al classicisme) i el modernisme com a màxim exponent d’aquetes recerques.

Per últim, analitzarem l’arquitectura racionalista a Barcelona i Catalunya i la seva relació amb la segona república i amb l’arquitectura internacional. El GATPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics per al progrés de l’Arquitectura contemporània), els seus components i la seva obra.
 

Docent:

Jordi Garriga Viayna 

 

Descripció:

Aquest grup de lliçons que us presentem aquest any es una barreja de medicina per afeccions molt freqüents i de tractaments clàssics. Medicina preventiva, natural, primers auxilis i patologia benigna anal, en front de la modernitat que representen els trasplantaments avui i en un futur immediat.

La darrera sessió presentarem  un tema para mèdic que podreu escollir entre els dos punts detallats al final d’aquest esquema:

•    Medicina preventiva.
•    Medicina natural, vitamines, minerals.
•    Primers auxilis.
•    Patologia benigna anal.
•    Trasplantaments avui. 
•    Model català de la Sanitat privada.
•    Visita a la Xina d’un metge curiós

Docent:

Roger Buch Ros

 

Descripció:

Recorrerem els moments de la història de Catalunya del segle passat, de la mà dels partits polítics, les seves
escissions i les seves refundacions. Partits que van viure en moments molt convulsos, dictadures, guerra, però que mai van deixar de representar, fos a la clandestinitat, a l'exili o pròpiament a les eleccions, la diversitat dels grans corrents ideològics que existeixen al nostre país. Els partits polítics van canviant a mesura que passen les dècades i són el reflex de la pluralitat de la societat.