NOTES DE TALL, MATRÍCULA I LES VACANCES QUE COMENCEN
 

Falten pocs dies per a què la facultat tanqui les seves portes i el personal d’administració i serveis, i el personal docent i investigador marxem de vacances. L’edifici B sembla aquests dies un esquelet adormit, amb passes solitàries que ressonen en els seus corredors buits. Però el mes de juliol és un mes de molta activitat, i d’activitat capital per a la Facultat. Els estudiants han d’esperar a la segona quinzena per a matricular-se pel curs vinent, una vegada coneguts els resultats del curs que acaba. I és en aquest mes quan coneixem el nombre d’alumnes que han escollit les titulacions que ofertem i quins seran els estudiants de nous accés que contribuiran a omplir les nostres aules el proper mes de setembre. És un moment per a mesurar la capacitat d’atracció de les nostres titulacions i per a valorar quins són els factors que intervenen en l’elecció pels i les estudiants d’unes o altres.

És per això que hem decidit elaborar un informe d’anàlisi de les dades relatives a les preferències i notes de tall dels estudiants de nou accés. Aquest informe, que es pot consultar aquí, és encara un treball en elaboració, ja que el procés de matriculació no ha finalitzat i les dades hauran de ser completades i el seu anàlisi enriquit per a ser presentat a la Junta de Facultat del proper 23 d’octubre. De totes maneres hem cregut que oportú donar ja accés a una primera versió, malgrat aquest caràcter provisional i incomplet.

Quines són les principals observacions que podem avançar de les dades de la primera tanda de matriculació, quan encara no ha finalitzat? N’apuntem algunes de genèriques, mentre que les relatives a cadascun dels estudis s’han de buscar a l’Informe esmentat.

En primer lloc, es preveu que les places que oferta la FCPS per primer curs es cobreixin en la primera ronda de juliol (a excepció potser d’alguna plaça del DG d’Estadística aplicada + Sociologia). Després de la primera tanda de matrícula de nou accés, s’han matriculat 251 alumnes i tenim altres 9 matrícules provisionals. De les 310 places ofertes per a nou accés se’n cobreixen per tant 260 en una primera tanda (que són les dades analitzades fins ara), i preveiem unes 50 possibles noves matrícules de cara a la segona assignació de juny. Aquestes dades mostren la capacitat d’atracció dels estudis oferts per la Facultat, amb un nivell satisfactori de primeres preferències (a les que cal sumar-hi les renúncies a d’altres titulacions).

En segon lloc, en relació a les notes de tall (nota d’accés de l'últim alumne que apareix en la "llista d'admesos" després del procediment de preinscripció) s’observa un augment pràcticament general a totes les titulacions de la Facultat. Aquest increment situa a la Facultat en un lloc preferent del sistema universitari català. En l’àmbit ciències no dures, dels 15 graus amb nota de tall més alta, els 4 de la UAB representats són de la Facultat, o aquesta hi participa: Grau en Filosofia, Política i Economia, UPF / UAB (primer lloc amb una nota de 12,710 sobre 14), Grau en Relacions Internacionals (novè lloc, 11,377), Doble grau en Ciència Política i Gestió Pública + Dret (onzè lloc, 11,316), i Doble grau en Ciència Política i Gestió Pública + Sociologia (catorzè lloc, 11,040). Per tant, si considerem únicament la UAB, els quatre primers graus en Ciències no dures s’imparteixen a la Facultat. Tot això no és pas poca cosa. Cal destacar també que el Grau en Ciència Política i Gestió Pública ocupa el lloc novè de la UAB (8,958), avançant graus que tradicionalment estaven més ben classificats, com per exemple, ADE, Psicologia o Criminologia, i assolint les millors notes de tall a Catalunya entre els graus en CPGP/CPCA. La Facultat participa també en el Grau amb la següent nota de tall més alta: el Grau en Estudis de Gènere, que ha obtingut una nota de tall de 8,878 malgrat el desavantatge d’oferir-se com a grau propi en no disposar encara de la verificació oficial. Per la seva banda, el grau en Sociologia ha obtingut la nota de tall més alta des de la seva creació, amb un 6,726, per sobre de l’altra titulació de Sociologia del sistema universitari català: la de l’UB.

Aquestes dades ens mostren que els estudis que proposem resulten atractius, i trasllueixen la motivació i bona qualificació de l’alumnat. La tendència creixent d’aquestes notes ens porta a valorar de forma positiva les reformes introduïdes per l’anterior equip de deganat, dirigit pel professor Joan Botella i treballat en diferents marcs participatius.

En tercer lloc, les notes de tall no han de ser reificades, quant han de ser contextualitzades (per exemple en relació a les places ofertades, o a l’existència d’altres titulacions equivalents a d’altres universitats) i valorades en relació a d’altres indicadors. L’anàlisi de les notes mitjanes dels estudis de batxillerat i les PAU mostren l’interès d’estudiants amb notes altes per estudis que en canvi tenen una demanda moderada i que per tant tenen la nota de tall més baixa (especialment el Doble Grau d’Estadística aplicada i Sociologia, amb una mitjana a data de 23 de juliol de 6,9 sobre 10).

Aquestes i les futures preferències de l’alumnat en el marc de l’oferta i demanda del conjunt del sistema universitari català (i espanyol) tenen i tindran incidència sobre la Facultat i sobre alguns dels debats que es desenvolupen en ella. Cap a quina direcció? Resulta difícil en aquests moments apuntar algunes hipòtesis, però en tot cas, les dades incloses ens han de servir per a poder desenvolupar aquests debats de forma informada i comprendre millor la facultat dels propers anys. Al professorat ens toca treballar per a mantenir la motivació de l’alumnat de nou accés, i per a continuar amb la seva formació amb el màxim de les exigències.

Arribats a aquest punt, tots i totes plegades ens hem guanyat unes bones vacances. La Facultat tancarà les seves portes i us aconsellem que feu el mateix amb el vostre ordinador. Pengeu una nota al vostre correu dient que no respondreu als missatges. Desconnecteu tot el que pugueu.

L’equip de deganat us desitja unes bones i merescudes vacances!


L'Equip de Deganat

 

Per primer cop se celebra a la Facultat un acte de Graduació dels Màsters

Graduació Màsters

El passat dimecres 4 de juliol es va celebrar la graduació de l'alumnat dels programes de màster de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia a la Sala d'Actes del centre. Més informació

 

 

Tres projectes de la Facultat han estat seleccionats a la Convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació i de millora de la qualitat docent 2018 de la UAB

projectes de la Facultat seleccionats Convocatòria d’ajuts ID 2018

Els projectes són, en la modalitat A (projectes d’innovació docent), el projecte coordinat per la professora Maria Esther Fernández Mostaza “De l'ensenyament a l'aprenentatge i viceversa” (500 €); i “Radiopolis. Innovació docent en l’anàlisi de Ciències Polítiques”, coordinat pel professor Nicolás Barbieri (250€), i en la modalitat B (projectes de millora de la qualificació docent), la proposta “Recursos docents per a l'abordatge del gènere”, presentat per la professora de Sociologia Sònia Parella Rubio, i amb un finançament de 2.500 €.  

Més informació

 

 

La professora Ana Mar Fernández Pasarín ha obtingut una Cátedra Jean Monnet en Polítiques Europees

Prof. Ana Mar Fernández Pasarín ha obtingut Jean Monnet

La professora Ana Mar Fernández Pasarín ha obtingut una Cátedra Jean Monnet en Polítiques Europees dins de la convocatòria Erasmus+ Programme Jean Monnet Activities 2018 (call for Proposals EAC/A05/2017). Es tracta d’un dels 122 projectes, dels 905 admissibles, que han estat seleccionats per a ser finançats amb aquesta acció. L'objectiu del projecte és millorar la qualitat de les actuals activitats europees d'ensenyament i investigació a la Facultat, ampliar el pla d'estudis amb la millora de les assignatures ofertades, elevar el nivell de recerca i garantir la transferència de coneixements.
Més informació

 

 

L’equip de deganat va realitzar el 4 de juliol una reunió de planificació estratègica

reunió de planificació estratègica Deganat

L’equip de deganat va realitzar el 4 de juliol una reunió de planificació estratègica a la Torre Vila Puig de la UAB. A la trobada es van revisar alguns dels principals compromisos del programa presentat per l’equip a la Junta de Facultat el febrer d’aquest any. Per a l’impuls i seguiment de les iniciatives principals que s’haurien de dur a terme durant el curs 2018-2019 es va decidir crear dues comissions: de qualitat, i de sinèrgies.
 
Més informació

 

EL PERFIL

Emilia Aielo

Emilia Aiello, Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració l’any 2011. Doctora en sociologia per la UAB (2016, premi extraordinari de doctorat) i actualment investigadora post-doctoral de CREA, Community of Reserach on Excellence for All, a la UB. És també investigadora col·laboradora del Grup d’Estudis d’Immigració i Minories Ètniques (GEDIME) de la UAB. És una de las 25 investigadores seleccionades per participar com assessora científica en la Iniciativa “Ciencia en el Parlamento” [#CienciaenelParlamento], orientada a què la ciència i el coneixement científic siguin cada cop més rellevants en la formulació de propostes polítiques.


 
En què consisteix la teva feina?  

Sóc investigadora post-doctoral a la UB, i continuo col·laborant amb el GEDIME-UAB.  Des de l’inici de la meva activitat com a investigadora m’he centrat en estudiar com els grups socials més vulnerables s’organitzen a nivell de base per superar les desigualtats i millorar les seves condicions de vida; identificant quines són les accions i estratègies que ho permeten. A la meva tesis doctoral i en altres projectes on he participat, he estudiat el cas del poble gitano i el paper de les dones gitanes de base com a motor del canvi social. En altres recerques finançades per la Comissió Europea on he participat hem investigat sobre com avaluar l’impacte social i polític de la investigació (FP7 IMPACT-EV), i sobre el impacte social i ètic de les polítiques de prevenció de la delinqüència organitzada i el terrorisme (H2020 PROTON). En participar en aquestes recerques i del diàleg constant amb dones gitanes de base a l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen, el meu interès científic i compromís social està en buscar l’impacte social de totes les recerques, mostrant com podem connectar millor la ciència a les necessitats de la societat. Recentment he estat seleccionada com una de les 25 investigadores de diferents àrees que participarem a “Ciencia en el Parlamento”, una iniciativa ciutadana que ha estat aprovada per unanimitat a la mesa del Congreso de los Diputados, amb la finalitat de què la ciència i el coneixement científic siguin tingudes en compte a l’hora de formular polítiques, fent així polítiques basades en evidències.

 
Com vas​ accedir-hi?
 
Al 2009 vaig començar a col·laborar en recerques liderades per la Professora del Departament de Sociologia de la UAB Teresa Sordé. Allà va ser quan vaig veure que fent recerca en ciències socials a més d’entendre millor el món, també podíem contribuir a canviar-ho. Des d’aleshores he continuat treballant amb ella i amb el GEDIME. En acabar el Màster Europeu en Treball i Polítiques Socials de la UAB (2011-2012), vaig demanar una beca pre-doctoral per poder fer el doctorat. Vaig tenir des del 2013 al 2017 un Beca de Formación de Profesorado Universiterio (FPU). I així vaig endinsar-me al món de la recerca i l’acadèmia. 

 
Com valores la formació rebuda a la Facultat?
 
Vaig acabar la llicenciatura en Ciències Polítiques encantada! Venint jo d’una família no universitària, immigrant, i que tenia clar que l’educació i la universitat ens donaria accés a més i millors oportunitats, a la Facultat se m’obrien un munt de possibilitats que no feien més que augmentar la meva curiositat per tot, des de Ciència Política, les Relacions Internacionals i la ciència en general. Quan feia la llicenciatura tenia clar que volia fer algun curs a l’estranger, així que a 4t vaig fer un Erasmus a la Univeristat of East London. La Facultat ens donava i facilitava múltiples opcions, des d’aquest programa de mobilitat o altres, així com també poder intercanviar visions amb professors i professores de la facultat que estan sempre disposats i disposades a orientar els i les estudiants sobre els mil interrogants que tenim un cop acabem.
 
Cada curs hi ha moltes conferències, seminaris, activitats organitzades tant a la nostra facultat com a d’altres de la UAB en què participen investigadors i professionals top a nivell internacional, espais de coneixement en què els i les estudiants poden veure trajectòries i itineraris professionals que potser no ens hem plantejat mai, que ens ajuden a  pensar sobre temes que lluny de la nostra pròpia disciplina també són de màxima importància per la societat... I en poder participar també d’aquests espais de formació també podem pensar com contribuir nosaltres, cadascun des dels seus interessos més particulars. 

 
Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
 
Una qüestió a millorar a la facultat és mostrar com un politòleg o un sociòleg pot ser d’utilitat i un guany més enllà del sector públic, al sector de l’empresa privada, aportar una visió diferent en equips de treball interdisciplinaris. Saber analitzar els fets socials des d’una perspectiva sociològica, estar formats en el mètode científic és una avantatge per ajudar a entendre millor les tendències socials, a tenir “imaginació sociològica” en societats cada cop més complexes i multiculturals, on cada cop hi ha més reptes per la democràcia.    

 

Si vols posar-te en contacte amb l'Emilia, pots fer-ho a través de: emilia.aiello@ub.edu

.

 

Agenda

Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

12 de setembre: Jornada d'acollida de l'alumnat de primer curs 2018/19

El 12 de setembre s'inicia el curs 2018/19 a la facultat. Durant tot el dia estan previstes una sèrie de sessions informatives sobre la facultat i els diferents serveis que ofereix la UAB.

Pots consultar el programa de la Jornada d'Acollida aquí.