Olimpíada Matemàtiques

Olimpíada Matemàtiques

Les Olimpíades Matemàtiques són un concurs que se celebra cada any des de l'any 1965, consistent en resoldre diversos problemes d'alta dificultat però en que només s'utilitzen tècniques de nivell de batxillerat. La fase catalana és a mitjans de desembre i es fa en dos dies, divendres a la tarda i dissabte el matí. A cada sessió es proposen tres o quatre problemes. Es concedeixen tres medalles d'or, tres de plata i tres de bronze. Cadascuna de les medalles té també un premi en metàl·lic i, a més, aquests nou estudiants participen en les olimpíades espanyoles, de la qual se seleccionen els que van a l'olimpíada internacional.

Les classes de preparació no són només útils com a preparació per a les Olimpíades, són també una introducció a tècniques senzilles que els estudiants podran utilitzar a les seves classes, tant a l'institut com a la universitat. A la vegada, són una oportunitat perquè els estudiants gaudeixin tot començant a manipular conceptes matemàtics nous.

El Departament de Matemàtiques de la UAB fa classes de preparació per a  la fase catalana de les Olimpíades Matemàtiques des de fa uns anys. En aquestes classes s'expliquen tècniques per a resoldre problemes, es repassen alguns continguts de les matemàtiques de batxillerat que poden ser útils per a resoldre els problemes i, principalment, es fan problemes de les edicions anteriors de les Olimpíades Matemàtiques, tant catalanes com internacionals. Cada sessió del curs se centra en un tema, i sol ser independent de les altres. Primer es fa una breu introducció teòrica i un repàs de diverses tècniques, i després problemes d'Olimpíades passades on veiem com es pot anar aplicant les tècniques apreses.

A qui s'adreça?
A estudiants de batxillerat que tinguin interès pels temes científics, especialment per la física. Els professors també hi són benvinguts.

On té lloc?
Les sessions tenen lloc a la Facultat de Ciències de la UAB.

Com es fa la inscripció?
La inscripció s'ha de dur a terme escrivint a  l'adreça: scm@iec.cat i en el cas d’anar a la UAB enviant còpia a les adreces secundaria@mat.uab.cat i carmona@mat.uab.cat