Jornades CROMA

Jornada CROMA

El Programa CROMA és una iniciativa socioeducativa que impulsa la Fundació Autònoma Solidària amb la implicació voluntària dels estudiants universitaris de la Universitat Autònoma de Barcelona i que acompanya a infants en risc d’exclusió a escoles de diferents municipis de la província de Barcelona.

El CROMA duu a terme tallers, en horari extraescolar, que ofereixen als infants les habilitats necessàries per garantir el seu èxit acadèmic i personal, afavorint la cohesió i convivència en el seu entorn més proper.

Durant quatre cursos consecutius, centenars de nenes i nens que participen al Programa CROMA de la FAS han vingut al Campus de la UAB com a cloenda dels tallers del programa i han conegut la universitat de la mà dels seus referents voluntaris i voluntàries. Per un dia, els infants veuen el dia a dia universitari. L’activitat permet projectar la universitat i l’educació superior com a una opció de futur en la realitat d’infants amb menys oportunitats. A través de proves i tallers dinàmics, descobreixen què s’hi estudia i què s’hi pot aprendre, acostant-se d’aquesta manera a diferents àmbits de coneixement. Les activitats que es fan, dissenyades i coordinades amb professorat de la UAB, són, per exemple, entrar a una sala de vistes real i simular un judici a la Facultat de Dret o anar al plató de televisió de Comunicació i assumir el rol de presentador, regidora o entrevistada. Aprendre que el nitrogen líquid pot fer levitar trens i comprovar-ho amb els propis ulls o conèixer de primera mà l'hospital veterinari.

Ens hem proposat que el proper 14 de maig 520 infants vinguin a la universitat. Enguany el programa ha crescut i atèn a 200 infants més. Amb aquesta campanya volem continuar fent possible la visita de la UAB i fer front a les despeses vinculades (transport i identificació dels infants).

Actualment, el Programa CROMA que no ha deixat de créixer en els últims anys, està present en 28 escoles de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa i compta amb la participació de més de 100 estudiants voluntaris i voluntàries.

Característiques Bàsiques
La sortida a la Universitat Autònoma de Barcelona es proposa a tot l’alumnat participant dels tallers d’estudi del Programa CROMA. Els infants estaran acompanyants durant tot el dia pels estudiants universitaris, per l’equip tècnic de l’entitat i també pels seus professors de l’escola. Al matí, tots els grups coneixen el Campus realitzant diverses activitats i tallers coincidint amb els diferents entorns i àmbits de coneixement de la universitat i comptant amb la participació del professorat de la UAB: Ciències de l’Educació, Traducció i Interpretació, Veterinària, Ciències-Física, Dret, Escola d’Enginyeria, Ciències de la Comunicació i Psicologia.

Al migdia es realitza una pausa per a dinar tots plegats i després tindrà lloc una activitat conjunta de la cloenda.

Motivació i a qui va dirigit el projecte
El projecte s'adreça als nens i nenes en risc d'exclusió de les escoles on està present el Programa Croma. Els estudiants universitaris també prenen un important paper aportant la seva implicació voluntària.

La campanya de crowdfunding vol cridar l'atenció de tothom qui us sentiu sensibilitzats amb la importància de l'accés a una educació de qualitat i en igualtat de condicions per a tothom, com a eina de canvi de la societat.
 
Objectius
Aquesta activitat serveix per projectar l’educació superior com una opció de futur en la realitat d’infants amb menys oportunitats. La jornada és un reconeixement a l’esforç i implicació en els tallers dels alumnes participants en un entorn universitari, fet que reforça la seva motivació vers els estudis. L’activitat contribueix també a la convivència i la cohesió social dels infants en risc d'exclusió provinents de diferents cultures i municipis.

Pels estudiants universitaris que s’han implicat en la iniciativa la jornada significa també un reconeixement a la seva dedicació durant el curs i una mostra de com la seva aportació pot suposar un canvi real en la realitat social del seu entorn més proper.
 
Experiència prèvia i equip
Des de l’inici del Programa CROMA, ara fa 9 anys, han participat al programa més de 1900 infants i joves de 32 escoles de primària i 7 instituts de secundària.

Els municipis participants són Badia del Vallés, Barberà del Vallés, Cerdanyola del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallés, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa, mitjançant la participació de més de 600 estudiants universitaris.

En la realització de la visita està implicat l’equip tècnic de l’entitat Fundació Autònoma i Solidària, i els més de 100 estudiants universitaris que participen com a voluntaris. Les activitats estan dissenyades en coordinació amb el professorat de la UAB.
 

Si vols fer voluntariat al programa CROMA, contacta a través del correu fas.croma@uab.cat o del telèfon 93 581 26 10.