Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)

Tots els centres>

Descripció

El ICMAB és un institut d'investigació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la major organització de recerca d'Espanya, centrada en la investigació bàsica i aplicada. . La missió inicial i permanent és "generar nous coneixements en Ciència dels Materials i la seva transferència a la societat, particularment a la indústria dins de l'Espai Europeu de Recerca". Actualment l’objectiu de l’Institut és portar a terme investigació de frontera en els camps de la Ciència del Materials i Nanociència-Nanotecnologia.

L’ICMAB, que ja té més de 25 anys, manté el seu entusiasme inicial que fa que sigui un lloc molt atractiu per treballar per als joves investigadors. En l'actualitat, té una plantilla de prop de 220 persones amb 58 científics permanents, el 10% dels quals són professors ICREA. Les nostres activitats de R+D estan fortament recolzades per instrumentació científica avançada i personal tècnic d’alt nivell incorporats als Serveis Científics de l’ICMAB. Les nostres capacitats i la nostra voluntat és el desplegament de R+D en l'avantguarda del coneixement internacional.

Vinculació amb la UAB

La missió de l'ICMAB és integrar-se plenament en el Barcelona Nanoclúster a Bellaterra (BNC-b), una xarxa virtual de centres de recerca com la UAB, el CSIC i l'IRTA, integrada en el Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (PRUAB). Entre els objectius del BNC-b s’hi troben el compartir equipament científic avançat i la promoció i difusió de la nanociència i la nanotecnologia. Per això, l’ICMAB té una gamma completa de serveis científics que estan oberts als usuaris interessats, tant de l’àmbit acadèmic com industrial, i participa en tota mena d’activitats de difusió i formació en aquests dominis.

Un gran nombre d’investigadors de l’ICMAB participen activament en el Màster en Nanotecnologia i Ciència de Materials i en el Grau de Nanociència i Nanotecnologia de la UAB.

Àrees estratègiques de recerca

1. Materials per a les ciències de la informació i l'electrònica:
1.1. Materials magnètics nanoestructurats i nous òxids funcionals
1.2. Materials semiconductors i moleculars amb funcionalitats electròniques, optoelectròniques i magnètiques.

2. Materials per a l'energia i el medi ambient:
2.1. Materials superconductors i aplicacions en l'energia elèctrica.
2.2. Materials generador química i electroquímicament per a la recol•lecció d'energia, l'emmagatzematge i l'ús com a combustible, sensor i catàlisi.

3. Biomaterials per a l'administració de fàrmacs, teràpia, diagnòstics i detecció.

4. Metodologies per a la ciència dels materials i la nanotecnologia:
4.1. Teoria, simulació i modelització de materials i propietats a escala nanomètrica.
4.2. Estratègies de baix a dalt per al muntatge i la preparació de molècules funcionals i / o (nano) materials inorgànics.
4.3. Metodologies de dispersió i microscòpia per a la investigació de materials avançats.

Serveis d'interès per la comunitat UAB CEI

Serveis científico-tècnics
Ofertes de feina
Cursos i Agenda d’esdeveniments

Transferència i innovació

164

Investigadors (2012)

18

Grups de recerca (2012)

11.400.000

Euros de pressupost (2012)

80

Projectes de recerca actius (2012)

243

Articles publicats (2012)

11

Tesis doctorals (2012)

Contacte

Responsable: Prof. Xavier Obradors Berenguer

Adreça: Campus de la UAB (08193) Bellaterra

Telèfon: 93 580 18 53

E-mail: info@icmab.es

Web: http://icmab.es/