Revistes històriques de Veterinària

Col·leccions Especials
Biblioteca de Veterinària

 La col·lecció Revistes Històriques de Veterinària és una col·lecció especialitzada que té com objectiu donar suport a l’estudi i la recerca de la història veterinària en l’àmbit català i espanyol a través de les publicacions periòdiques més significatives del s. XIX-XX. Entre elles, destaquen la Revista Veterinaria de España (1907-1936), precedida per Revista Pasteur (1906-1907); o la Revista de Higiene y Sanidad Veterinarias (1911-1917) continuada per Revista de Higiene y Sanidad Pecuarias (1917-1936), a través de les quals, personatges com Josep Farreras o Félix Gordón van fonamentar i consolidar científicament la professió veterinària a Espanya. També és important destacar els títols de finals del XIX: El Zookeryx, o, el Pregonero de los animales (1876-1880); El Naturalista: revista ilustrada: historia natural, zootecnia, agricultura, sport (1886-1891); i El Albéitar: periódico científico y defensor de los intereses morales y materiales de los profesores de Albeiteria (1853-1855), com a primera revista professional veterinària editada a Catalunya. En l'àmbit de les ciències agropecuàries apuntem: Agricultura: revista agrícola catalana (1917-1927) continuada per Agricultura i ramaderia (1928-1936). Però també l'obra científica i divulgadora portada a terme per Salvador Castelló amb la seva Real Escuela Oficial de Avicultura d'Arenys de Mar, i els seus portaveus oficials: La avicultura práctica: boletín mensual ilustrado (1896-1919), continuada per Mundo avícola: revista mensual ilustrada de información y cultura avícola mundial (1922-1936).

Descripció de la col·lecció: Col·lecció que recull publicacions periòdiques de valor històric en matèria veterinària, zootècnia, medicina, agricultura i altres ciències afins. Aplega un total de 20 títols de publicacions periòdiques en format paper i/o digitalitzades amb l’assessorament de l’Associació Catalana d’Història de la Veterinària. La creació de la col·lecció digital ha estat possible gràcies al finançament del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), l'ajut puntual de les convocatòries per la conversió de fons digitals mitjançant repositoris del Ministerio de Cultura, i la col·laboració d'institucions com la Facultad de Veterinaria de la Universidad Complutense de MadridZaragoza, Col·legi de Veterinaris de Girona, l'Arxiu Municipal d'Història de Barcelona i l'Escola Oficial d'Avicultura d'Arenys de Mar.

Dates límit de la col·lecció: <1824-1981>

Data d’incorporació de la col·lecció: Desconeguda

Biblioteca dipositària: Biblioteca de Veterinària

On consultar la documentació:
• Fons en paper: Biblioteca de Veterinària; Arxiu Històric Ciutat de Barcelona; Miguel Ángel Vives (professor de la Facultad de Veterinaria de la Universidad de Extremadura); Museu Darder; Real Escuela de Avicultura; Universidad Complutense de Madrid; Universidad de Zaragoza
• Fons digitalitzat: DDD

Contacte: Bib.Veterinaria@uab.cat

Revistes històriques de Veterinària al Catàleg