Ressenya històrica


L'actualment anomenat Departament de Farmacologia, de Terapèutica i de Toxicologia es va constituir a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'any 1968, inicialment com a Divisió de Ciències Fisiològiques que incloïa les disciplines de Fisiologia i Farmacologia. Aquesta Divisió estava localitzada a l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, on hi havia la Facultat de Medicina.

El primer catedràtic i director, aleshores anomenat coordinador de la Divisió, va ser el Dr Josep Antoni Salvà i Miquel que havia estat catedràtic a les Universitats de València i de Cadis. Poc després, al 1970, el Dr Josep Laporte i Salas (Reus, 1922 - Barcelona, 2005), que també havia estat catedràtic a Cadis i a València des de 1968, va ser nomenat catedràtic de Farmacologia Clínica de la UAB, el primer catedràtic d'aquesta disciplina a Espanya. Quan el Dr Salvà fou escollit Degà de la Facultat de Medicina, el Dr Laporte va ser el nou director de la Divisió fins que el 1976 va ser escollit rector de la UAB, moment en què el Departament passà a anomenar-se de Farmacologia i Terapèutica.

Els Drs Laporte i Salvà havien estat des dels anys 40 deixebles del professor Francisco García-Valdecasas Santamaría a la Universitat de Barcelona. El Dr García-Valdecasas, catedràtic de Farmacologia, era a la seva vegada deixeble dels Drs Teófilo Hernando i Juan Negrín a Madrid, i pioner de la recerca en Fisiologia i Farmacologia a Espanya. Al seu torn els Drs Salvà i Laporte mitjançant la creació d'aquest nou centre de recerca de Farmacologia a la UAB van formar a un grup de joves investigadors que es van interessar per aquesta disciplina i la van difondre a Catalunya i a la resta d'Espanya.

 

Butlletí Oficial de la UAB Informació sobre acords i resolucions de la UAB

 

Plànols i accessos Els plànols i accessos al Campus

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Farmacologia, de Terapèutica i de Toxicologia
Edifici M, 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
TEL +34 93 581 19 52
d.farmacologia@uab.cat
doctorat.farmacologia@uab.cat
master.farmacologia@uab.cat

 

 

 

 

2022 Universitat Autònoma de Barcelona