Alfabètic
Categoria
Tutories

Gabriel Jaraba Molina


 

GABRIEL JARABA blog | Comunicación integral, humanidades digitales,  periodismo, universalismo Despatx: I 0043

Telèfon: 629 65 58 63

Correu electrònic: gabriel.jaraba@uab.cat

 

Situació acadèmica i formació

  • Professor de periodisme a la UAB.
  • Investigador convidat, adscrit a la Cátedra Unesco-UAB d'Alfabetització Mediàtica i Informativa i Periodisme de Calitat.
  • Director de Somos Periodismo.
  • Responsable de Relacions Institucionals del Departament de Periodisme  i de Cieències de la Comunicació de la UAB.
  • Doctor en Comunicació i Periodisme (cum laude, 2017).
  • Llicenciat en Periodisme (UAB, 2004).

 

Grup i línies d'investigació

Principals línies d'investigació:

Periodisme, internet, xarxes socials, comunicació política, història del periodisme, humanitats digitals, hermenèutica comunicacional.

Membre del grup Gabinete de Comunicación y Educación, UAB; director i animador del laboratori d'idees Idealab-Creative Research Group.

Membre de: Cátedra Unesco-UAB d'Alfabetització Mediática i Informativa i Periodisme de Calitat; Càtedra internacional UNESCO UniTwin UNAOC d'Alfabetització Mediàtica i Diàleg    Intercultural; Càtedra Radiotelevisión Española-Universitat        Autònoma de Barcelona.

 

Publicacions
 

Tejedor Calvo, S., Cervi, L., Jaraba, G., & Tusa, F. (2020). Periodistas españoles en Twitter: diagnóstico de qué y cómo los periodistas españoles hablan de política, asuntos internacionales, sociedad, comunicación y cultura. Anàlisi, 0(63), 1-18.

Jaraba, G., & Tejedor, S. (2020). De qué conversan los periodistas españoles en Twitter. Contenidos y tendencias en la twitteresfera española. Profesional De La Información, 29(1). https://doi.org/10.3145/epi.2020.ene.18
 

Jaraba Molina, G., Tejedor, S., & Cervi, L. (2020). Análisis de las temáticas y tendencias de periodistas españoles en Twitter: contenidos sobre política, cultura, ciencia, comunicación e Internet. Cuadernos.Info, (47), 111-137. https://doi.org/10.7764/cdi.47.1773

Jaraba, G. (2020). Los hombres que comían diccionarios. En: Carniel, R.; Tejedor, S. (coords.). Diccionario básico de estrategia digital y posicionamiento de contenidos digitales. Cerdanyola del Vallès:  Universidad Autónoma de Barcelona.

Jaraba, G. (2019). Comunicación más allá de la tecnología, retos y tareas. En: Herramientas digitales para comunicadores, S. Tejedor, dir.  Cerdanyola del Vallès: Universidad Autónoma de Barcelona.

Jaraba, G. (2017). De qué conversan los periodistas españoles en Twitter.  Un estudio de contenidos y tendencias en la tuiteresfera española (tesis doctoral). Cerdanyola del Vallès: Universidad Autónoma de Barcelona.

Jaraba, G. (2016). ¡Hazlo con tu Smartphone!   Barcelona: Redbook.

Jaraba, G. (2016). Las herramientas no son útiles, en Ideas para aprender a aprender, J. M. Pérez Tornero y S. Tejedor, eds. Barcelona: Ed. UOC.

Jaraba, G. (2015). YouTuber.  Barcelona: Robinbook.

Jaraba, G. (2015). Twitter para periodistas. Barcelona:  Ed. UOC.

Jaraba, G; Pont, J. F. Pont, eds. (2015).. El corazón cívico y simbólico del Rito Escocés. Revista Cultura Masónica. Oviedo:  Ed. Arte Real.

Jaraba, G. (2014). Periodismo en Internet. Barcelona:  Robinbook.

G. Jaraba (2014). Twitter: periodismo sólo en bits, ciberperiodismo esencial, en Escribir para la red, J. M. Pérez Tornero y S. Tejedor, eds. Cerdanyola del Vallès: Universidad Autónoma de Barcelona.

G. Jaraba (2014). ¡Colombia vive!, en Viajar, sentir y pensar,  J. M. Pérez Tornero y S. Tejedor, eds. Barcelona: Ed. UOC.

G. Jaraba (1998). De què parlem quan parlem de violencia a la TV?, en Tripodos, nº 6. Barcelona: Universitat Ramon Llull.

G. Jaraba (1998). La paraula mediática: televisió, en  Quaderns divulgatius, nº 7: Barcelona: Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

G. Jaraba (1997) ¡.  La llengua catalana i la competència a la TV, en Annals del Periodisme Catala. Barcelona: Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 Trajectòria acadèmica i professional

Llicenciat en Periodisme i doctor en Comunicació i Periodisme (cum laude) per la UAB. Professional amb experiència de més de 50 anys (des de 1967) en tots els mitjans (premsa diària i setmanal, agències, ràdio, televisió i internet); ha estat membre de l'equip creador d'El Periódico de Catalunya i redactor en cap en ell; director adjunt de programació i altres càrrecs directius i creatius a TV3 Televisió de Catalunya. Creador de mitjans, programes, formats i iniciatives culturals i editorials. Redactor en cap de les revistes Interviu, Destinació i Lluita Obrera (CC. OO.); director de les revistes Quaderns Noranta (amb Xavier Rubert de Ventós i Francesc Trillas), Guia de l'Oci i Indiscreta; redactor i col·laborador de les revistes Oriflama, Presència, Canigó i Hit. Redactor de Diari de Barcelona, ​​Ràdio Miramar de Barcelona i de el diari esportiu 4-2-4. Comentarista a Catalunya Ràdio. Reporter a Ràdio Nacional d'Espanya i assessor de director general de la cadena de RNE. Reporter i guionista en programes de Televisió Espanyola. Col·laborador del diari El Correo Català. Fundador i locutor de Ràdio Obrera, emissora de Comissions Obreres. Premsa clandestina: redactor i editor de l'Agència Popular Informativa i membre de l'consell de redacció de Treball, òrgan central de l'Partit Socialista Unificat de Catalunya.


 Autor dels llibres "Periodisme a internet", "Twitter per a periodistes", "YouTuber" i "Fes-ho amb el teu smartphone!", d'orientació docent i divulgativa. Ha estat professor de l'ESCAC, Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i membre del Senat Ciutadà del Fòrum de les Cultures de Barcelona. Col·laborador de la Fundació Periodisme Plural, analista de la informació i la cultura al diari Catalunya Plural.


Premis
- Premi Compromiso Somos, del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la UAB.
- Premi Ondas de Televisió, per La Lluna (TVE, guionista i documentalista).
- Premi de la Unió Europea de Radiodifusió, per Per vosaltres, joves (RNE, corresponsal i reporter).
- Reconeixement del Gabinet de Comunicació i Educació i el Màster en Periodisme de Viatges per una vida d'aventura periodística.
Més informació al web personal www.gabrieljaraba.com

 

          

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació
Edifici I
08193 Bellaterra
(Campus UAB,
Cerdanyola del Vallès)
@periodismeuab
TEL +34 93 581 15 45

d.periodismearrobauab.cat

 

 

 

 

2021 Universitat Autònoma de Barcelona