Benvinguts al nostre departament!

Facultat de Filosofia i LletresEl Departament de Filologia Francesa i Romànica de la Universitat Autònoma de Barcelona és un departament capdavanter en l’ensenyament de la llengua i de la cultura franceses, així com en el de les literatures francòfones. En els darrers anys ha esdevingut un centre de referència internacional, gràcies a la notabilíssima capacitat de recerca del seus membres i dels grups que, des de diversos àmbits, han creat dinàmiques enriquidores i sinergies que han permès una projecció exterior de gran abast.

En l’actualitat, el Departament de Filologia Francesa i Romànica de la Universitat Autònoma de Barcelona forma els estudiants en francès, italià, portugués, occità i gallec, a banda de facilitar i d’acompanyar els aprenenatges en d’altres llengües (anglès, alemany…) combinades amb el francès. Això permet als estudiants d’acabar els estudis amb un coneixement profund de la llengua i de la literatura franceses i també amb el d’una segona llengua escollida i amb un ampli coneixement filològic gràcies als estudis romànics que s'hi dispensen. En tot moment, el nostre Departament és receptiu al context en el qual s’inscriu i posa a l’abast dels estudiants les eines perquè puguin aprofundir en la reflexió sobre la cultura europea, permetent-los alhora tenir una excel·lent preparació pràctica que els servirà més tard a una adequada adaptació laboral.

El professorat del Departament de Filologia Francesa i Romànica imparteix docència a la Facultat de Filosofia i Lletres, a la Facultat de Traducció i Interpretació i a la Facultat de Ciències de l’Educació. 

Són membres del departament de Filologia Francesa i Romànica: el personal acadèmic i personal investigador en formació, el personal d’administració i serveis i els estudiants de Grau i Màster. 

Origens del departament

La Filologia Romànica ha estat present des dels inicis de la UAB. Un dels artífexs de la nostra Universitat, el Dr. Francesc Noy, va ser fundador i professor d'aquesta àrea a la Facultat de Lletres. Fou el Dr. Martí de Riquer qui l'any 1968, any d'inauguració de la UAB, va impartir les primeres classes sobre història de les literatures romàniques medievals en l'improvisat –i expectacular-- recinte del monestir romànic de Sant Cugat del Vallès. Quan el Dr. Riquer va retornar a la Universitat de Barcelona, el Dr. Francesc Noy va prendre el relleu en la responsabilitat i docència de la Filologia Romànica a la UAB.

En els primers cursos, l'àrea de Filologia Romànica va acollir la de Filologia Francesa, la qual, per dotació de professorat i d'estudiants, era sensiblement major. A través de l'àrea de Filologia Romànica s'ha anat ampliant el conjunt del nostre Departament amb les diverses àrees que actualment el constitueixen. El curs 1981/82 s'incorpora un lector de llengua italiana que serà el germen de l'actual àrea d'italià. El 1995 se signa un conveni amb la Xunta de Galícia per dotar de professors el que és ara l'area de gallec. També la llengua occitana i la llengua portuguesa són presents a la Facultat de Lletres a través de la nostra àrea de coneixement i de convenis que l’Arxiu Occità, dirigit per un dels professors de la nostra àrea, ha establert.

L'àrea de Filologia Romànica de la UAB ha mostrat, doncs, al larg de la seva història, la capacitat per atraure i desenvolupar altres àrees de coneixement del seu si. Hem de ser tan propers a les diverses expressions lingüístiques del marc romànic, com també amatents a la tradicional dedicació medievalística, i sense descuidar els processos culturals de la “nova romània”. Com no pot ser d'altra manera, un àrea com Filologia Romànica ha de ser prou flexible per adaptar-se a les noves necessitats socials pel seu inequívoc compromís a una universitat pública i de qualitat. El generalisme és i ha de ser, precisament, garantia d'adaptació i integració per a futurs reptes socials i acadèmics.
Butlletí Oficial UAB Informaciķ sobre acords i resolucions de la UAB

 

Plānols i accessos El mapa del departament i els plānols i accessos al Campus

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Filologia Francesa i Romānica
Edifici B (UAB)
Facultat de Filosofia i Lletres
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) Barcelona
 
Horari d'atenció al públic:
Matins de dilluns a divendres, de 11:00 a 13:00h
Tardes de dilluns a dijous (excepte juliol), de 15:30 a 16:30h
 
Tel.: (+34) 93 581 14 10
Fax: (+34) 93 581 31 71
 

d.fil.francesaarrobauab.cat

 

 

 

 

2021 Universitat Autōnoma de Barcelona