• UABDivulga
06/2006

Una caja de herramientas para realizar análisis químicos

Una llengua electrònica és una caixa d'eines que facilita les anàlisis químiques.
Las lenguas electrónicas son unos sistemas análiticos que se utilizan para reconocer los componentes químicos en un líquido. Para que estos sistemas puedan descodificar la información es necesario la intervención de herramientas informáticas y de inteligencia artificial aplicada. El investigador Jordi Gallardo Oña ha desarrollado en su tesis doctoral un procedimiento que permite diseñar, construir y evaluar una lengua electrónica.

La tesi tracta una tendència recent en el camp de les anàlisis, més concretament en l'ús dels sensors químics, com son les llengües electròniques. Aquest concepte aborda el problema de la manca de resposta específica dels sensors, proposant l'ús de matrius de sensors amb resposta creuada a diverses espècies i eines d'intel·ligència artificial per corregir-ho. Les llengües electròniques son un concepte bioinspirat, ja que es basen en el funcionament del sentit gust. En els animals, el mecanisme de reconeixement dels sabors segueix aquest concepte, ja que es disposa d'un nombre de receptors genèrics (es detecta dolç, amarg, àcid i salat) i el reconeixement de les espècies s'efectua en un processament realitzat en el cervell. La tècnica proposada té diferents vessants d'aplicació, tant la quantificació d'analits com la classificació o identificació d'espècies, mecanisme anàleg al reconeixement d'aliments en el sentit del gust.

Calen doncs aquí, eines que permetin elucidar la resposta generada per la matriu de sensors. A més al sistema cal entrenar-lo per a la aplicació que nosaltres necessitem, en un procés anàleg al aprenentatge humà. En l'estratègia quantitativa, les eines d'intel·ligència artificial emprades són les xarxes neuronals artificials, que de fet, estan basades en el propi processament del cervell humà. Per a l'anàlisi quantitativa, la tècnica habitual és l'anàlisi en components principals on el que s'obtenen són mapes o agrupacions de mostres en funció de la seva similitud.

La tesi presenta el disseny, construcció i avaluació de llengües electròniques per a la classificació de mostres alimentaries, classificant aigües minerals segons la seva natura, sucs de taronja en funció del contingut en taronja (aplicació que no té una resolució trivial directa en els laboratoris d'anàlisi) i la classificació d'infusions en funció del seu sabor. De forma anàloga que podem dir si una substància és més o menys salada, també s'han utilitzat llengües electròniques per a la determinació quantitativa en mostres de control mediambiental i industrial i que ens permet quantificar els analits d'interès corregint la presència d'espècies interferents sense la necessitat d'eliminar-les. Aixó possibilita una estratègia de mesura directa, on la complexitat rau en el component informàtic, més barat cada dia.

La llengua electrònica ens proporciona doncs, tot un ventall de possibilitats i es configura com una caixa d?eines per a l'anàlisi química, d'utilitat en camps mediambiental, alimentari o clínic.

Manel del Valle

Referencias

Tesis: "Llengües electròniques basades en sensors potenciomètrics", leída por Jordi Gallardo Oña y dirigida por Manel del Valle Zafra.

 
View low-bandwidth version