WaBiRe guanya l'11a edició del Programa Generació d'Idees

Guanyadors de l'11a edició del Programa Generació d'Idees

Un grup format per quatre doctorands del Grup d'Enginyeria de Bioprocessos i Biocatàlisi Aplicada de la UAB ha guanyat el concurs final d'aquest programa d'emprenedoria del Parc de Recerca UAB amb una proposta de negoci per reutilitzar la biomassa forestal convertint-la en àcid glicòlic, un producte molt usat en cosmètica.

18/12/2020

La seva idea de negoci és un repte de l'Ajuntament de Sant Cugat de reaprofitar l'excedent de biomassa forestal de Collserola

El passat 17 de desembre va tenir lloc la final del Generació d'Idees, un programa que en aquesta 11a edició buscava detectar oportunitats de negoci en matèria de gestió de recursos i revalorització de residus, i alhora fomentar l’esperit emprenedor del personal investigador.

Durant el concurs final, quatre grups d'investigadors i investigadores de diferents universitats van presentar els seus projectes davant d'un jurat expert en valorització d'idees de negoci, que van seleccionar WaBiRe com la proposta guanyadora.

El projecte de WaBiRe dóna resposta a un dels reptes que van plantejar diferents empreses i administracions a l'inici del programa. En aquest cas, la seva idea de negoci és un repte de l'Ajuntament de Sant Cugat per reaprofitar l'excedent de biomassa forestal de Collserola, tot i que és aplicable a d’altres territoris. WaBiRe proposa la producció d’àcid glicòlic, molt utilitzat per la indústria cosmètica, per mitjà de biosíntesi, només fent servir la matèria orgànica natural en la biotransformació.

Tot i que la durada del programa és de només dos mesos, els integrants de WaBiRe van explicar que ja tenen empreses, com Natura Bissé, que estarien interessades en poder incorporar l’àcid glicòlic natural com a principi actiu de les seves formulacions.

Aquest primer premi consisteix en 1000 euros en metàl·lic, 500 euros més per al desenvolupament del projecte, 500 euros per a la difusió en xarxes socials i per crear una campanya de micromecenatge, a més de sis mesos d'incubació a l'Edifici Eureka del Parc de Recerca UAB.

Els projectes finalistes
El segon premi el va obtenir SILVIN, un equip format per membres de la UAB, Leitat i el CNM-IMB, que van presentar una idea de negoci responent a un repte de Granolllers Mercat. SILVIN proposa la producció d’antioxidants, útils per a la indústria cosmètica, a partir de la pellofa del cafè. Aquest equip va ser premiat amb 500 euros en metàl·lic, 500 euros per al desenvolupament del projecte, 500 euros per a xarxes socials i micromecenatge, i sis mesos d’incubació a l’edifici Eureka.

Al concurs final també es van presentar dos projectes més. D’una banda, SIVORG, que estava format per personal investigador de la UAB, la UPC i la UVIC, i van resoldre un repte relacionat amb el tractament d’aigües residuals de la indústria alimentària amb la producció de biogàs. D’altra banda, NANOMEL, que també oferien una solució per al tractament de les aigües residuals i fangs amb nanopartícules de melanina.

Aquesta edició del Programa s'ha organitzat dins el projecte europeu SeeRRI i compta amb el patrocini del Barcelona Synchrotron Park i l'Ajuntament de Sant Cugat, i el suport de Catalunya Emprèn i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Al web del Generació d’Idees podeu trobar més informació sobre aquest programa d’emprenedoria.

Més informació:
Vídeo del concurs final
Àlbum de fotos de la jornada