Torna la Setmana de la Innovació amb mostra de tecnologies punteres, start-ups, premis, emprenedoria i talent femení
Del 14 al 18 d’octubre la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s’obre al territori per mostrar el seu ecosistema d’innovació i apropar a la societat les tecnologies i el coneixement que es generen al campus universitari. La segona edició de la Setmana de la Innovació aplegarà una fira amb la participació de 80 grups de recerca i 10 empreses sorgides de la Universitat. S’hi presentarà la Càtedra UAB-Cruïlla dins d’una jornada sobre intel·ligència artificial i esdeveniments culturals, i hi haurà també premis a projectes emprenedors i el debat «Ciència i emprenedoria en femení» sobre l’impacte social de la recerca.
07/10/2024
La Setmana de la Innovació és un espai de trobada entre els grups i centres de recerca de la UAB amb les empreses, inversors i empreses emergents (start-up) de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que celebra enguany la segona edició, és donar visibilitat a l’ecosistema innovador de la Universitat, així com connectar els projectes emprenedors i el coneixement del campus amb el teixit empresarial, inversors publicoprivats i altres centres de coneixement. Al llarg de la Setmana s’organitzen diferents activitats, xerrades i tallers oberts a tota la comunitat del campus de la UAB i a les empreses i entitats del territori.
El dilluns 14 tindrà lloc a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB una jornada dirigida a persones emprenedores, start-ups i pimes per explicar els serveis d’innovació que ofereix l’Empresa Nacional de Innovación (ENISA), organitzada per l'empresa pública juntament amb l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
La inauguració de la Setmana es farà el dimarts 15 a l’Hotel Exe Campus, dins d'una de les activitats centrals, la Fira de la innovació, una jornada de relació entre el món de la recerca i l’entorn empresarial que pretén reconèixer la transferència de coneixement dels grups de recerca de la UAB i mostrar l’ampli ventall de tecnologies, serveis i idees innovadores generades. El programa de la jornada, organitzada pel Parc de Recerca UAB, comptarà amb una exhibició de tecnologies i coneixements de 80 grups de recerca i 10 empreses sorgides de la Universitat; una conferència sobre innovació, tendències i reptes, a càrrec d’Alfons Cornella, fundador i president de la consultora d’innovació Infonomía i l’Institut Next; reunions bilaterals entre grups de recerca, start-ups i empreses; una taula rodona sobre mobilitat i sostenibilitat, amb representants de Moventia, Sener, TMB i Tradebe, i una mostra de la xarxa d’open labs del Vallès.
El dia 15 també se celebrarà la gala de lliurament dels premis eines 2024 als millors projectes de transformació social, convocats per la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS) de la UAB. L’acte tindrà lloc a l'auditori municipal Antonio Díaz - El Mago Pop de Badia del Vallès.
Dimecres 16 tindrà lloc una jornada dedicada a la música, esdeveniments i noves tecnologies, en què es debatrà sobre les possibilitats d’implementació de les noves tecnologies dins del sector cultural. La jornada, que es farà a la Facultat de Filosofia i Lletres, començarà amb la presentació oficial de la Càtedra UAB-Cruïlla i comptarà amb continguts dinàmics sobre intel·ligència artificial generativa a les arts, tecnologies aplicades a la indústria cultural, debats sobre sostenibilitat en esdeveniments culturals i, finalment, concerts en viu de projectes musicals vinculats a la intel·ligència artificial. L’esdeveniment l’organitza el Parc de Recerca UAB i la Càtedra UAB-Cruïlla i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), el Centre de Visió per Computador (CVC) i la Facultat de Filosofia i Lletres.
El mateix dimecres també es celebrarà un esmorzar empresarial, organitzat per l’Ajuntament de Cerdanyola i Cerdanyola Empresarial, en què es debatrà sobre la col·laboració d’empreses amb agents de recerca i innovació.
Dijous 17, a les 12.30 h al Disseny Lab de l’Escola d’Enginyeria de la UAB, el Parc de Recerca UAB organitzarà una sessió del Racó de l’Emprenedor, en què Miguel Silva-Constenla, director executiu de l’empresa AllRead compartirà amb les empreses i emprenedors del campus la seva experiència en les etapes de recaptació de fons per transformar la tecnologia deep tech en un producte comercial i monetitzable. A continuació tindrà lloc Connecta, una iniciativa per connectar persones emprenedores, alumnat, alumni i makers de la comunitat UAB. En aquesta jornada es presentaran 6 projectes emprenedors que busquen possibles socis i col·laboradors proactius per tal d’integrar-los en els seus projectes.
També el dijous, a les 13 h a l’Aula Magna de la Facultat de Dret de la UAB, es presentarà IurisLab Clínica Jurídica, un servei que té com a objecte promoure i canalitzar l’elaboració d’informes i dictàmens jurídics per a professionals del dret, així com desenvolupar altres activitats relacionades amb la difusió, la formació i la investigació en l’àmbit jurídic. I a l’Espai Emprèn UAB es farà un taller sobre intel·ligència artificial impulsat pel Servei d’Ocupabilitat de la UAB.
Finalment, divendres 18 es farà la jornada «Ciència i emprenedoria en femení: construint camins d’impacte social», a les 10 h a Sala Teatre. Aquesta edició se centrarà en els possibles efectes o beneficis de la recerca, la transferència de coneixement i l’emprenedoria per a la societat i al medi ambient, amb l'objectiu de generar un canvi positiu i tangible. Hi participaran destacades investigadores, emprenedores i professionals, que compartiran els seus coneixements, investigacions i experiències pràctiques.
El mateix dia 18, a les 11 h, també tindrà lloc una jornada de portes obertes al Port d’Informació Científica, centre ubicat al campus especialitzat en el desenvolupament d’eines i mètodes avançats per a l’anàlisi de dades científiques.
Paral·lelament també es farà una visita al Sincrotró ALBA i a l’empresa Onalabs, en el marc del programa Innobus. Aquest programa, impulsat per Innobaix per ajudar a impulsar la carrera professional d’estudiants universitaris, inclou visites a empreses, formació i mentories amb especialistes en innovació i emprenedoria.
Tot el programa complet de la Setmana de la Innovació es pot consultar en aquest enllaç.