Solucions innovadores per al sector de la fruita dolça a Catalunya

Laboratori d'idees fruita dolça a Catalunya
Millorar la qualitat organolèptica de la fruita, oferir informació transparent dels productes, educar en hàbits alimentaris saludables a l’escola o l’aprofitament dels excedents agrícoles són algunes de les idees extretes del laboratori d'idees que va organitzar el PRUAB i el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

27/08/2019

Per tal d'idear solucions a la baixada continuada del consum de fruita a Catalunya, el Parc de Recerca UAB, per encàrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, va organitzar el curs passat un laboratori d’idees per activar la innovació en aquest sector a través de noves formes de col·laboració entre consumidors, personal investigador, empreses del sector i institucions. Aquesta iniciativa va comprendre tres fases que seguien la metodologia de treball del design thinking. Al llarg de tot el procés, hi van participar 85.

La primera fase es va centrar en recollir les percepcions i sensacions dels usuaris entorn la producció i el consum d’aquest grup d’aliments. Entre d’altres conclusions, es va destacar que la qualitat organolèptica, la informació que es mostra del producte, les propietats saludables, el preu i la comoditat en el consum són els grans temes que preocupen als consumidors.

En la segona fase, es van reunir agents del sector fructícola català per abordar els reptes des d'un enfocament transversal i multidisciplinari i poder formular idees innovadores per donar-hi resposta. Per exemple, es va incidir molt en la importància d'educar en hàbits alimentaris saludables a l’escola, comunicar el benefici social i el bé comú que gira entorn a la fruita, aprofitar els excedents agraris per no generar residus i fomentar l’economia circular, utilitzar noves tecnologies per afavorir el consum de la fruita en el seu moment òptim i reduir els impostos de la fruita.

Finalment, en la tercera fase es van seleccionar i valorar les diferents idees treballades en els tallers previs, que podrien ser implementades mitjançant projectes col·laboratius específics. Entre les set idees més ben valorades, va destacar el projecte "Sense excedents: UHPH", que proposava la producció de batuts a partir d’excedents de la fruita utilitzant la tecnologia d’UHPH. Seria una bona oportunitat que permetria la comercialització de batuts sense problemes de caducitat i amb totes les propietats organolèptiques i nutricionals utilitzant com a ingredients la primera fase de triatge d’excedents de la fruita.

Altres idees que van tenir bona acollida vas ser la implementació d’una carta de fruites als restaurants o la realització de campanyes a les escoles per a l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables des de la infància.

Més informació: Informe del laboratori d'idees del sector de la fruita dolça de Catalunya