Sequentia Biotech crea l'spin-out Biotech Tricopharming Research per comercialitzar Artennua, el seu primer producte d'agricultura biofarmacèutica

Sequentia Biotech crea l’spin-out Biotech Tricopharming Research
El departament d'R+D de Sequentia aconsegueix millorar la producció, concentració, qualitat, i, per tant, el potencial terapèutic d'aquesta planta medicinal, que està sent estudiada per tractar malalties autoimmunes, gastrointestinals i inflamatòries.

22/11/2018

Sequentia Biotech, amb seu al Parc de Recerca UAB, ha llançat l'spin-out Biotech Tricopharming Research S.L. per produir i comercialitzar Artennua, el seu primer producte d'agricultura biofarmacèutica. L'spin-out sorgeix del seu departament d'R+D que ja utilitzava el Tricopharming, o ús de l'agricultura biofarmacèutica aplicada als tricomes de les plantes, per produir i comercialitzar compostos d'alt valor terapèutic.

Els tricomes o 'pèls' de les plantes produeixen aquests compostos de manera natural, però generalment en quantitats molt petites. Sequentia va iniciar les seves activitats d'R+D utilitzant el Tricopharming amb la planta medicinal Artemisia annua i l'artemisinina, recomanada per l'OMS per al tractament de la malària.

El 2015, amb l'ajuda de la beca de Torres Quevedo de Mineco i després de tres anys de treball, el Dr Luís Matías Hernández, llavors investigador principal de Sequentia, va aconseguir millorar la concentració d'artemisinina en planta; augmentar la massa foliar (obtenint un major nombre de tricomes per produir la molècula); i també la producció anual de manera totalment natural i sostenible al laboratori. Aquests resultats eren molt prometedors i importants, ja que la demanda d'Artemisia annua no deixa de créixer any rere any mentre les dificultats en la producció suposen que sovint no es pot proveir al mercat. A aquesta planta optimitzada primer la van anomenar Artepharming i, després, Artennua.

Després d'obtenir la subvenció CDTI del govern espanyol en el marc del programa NEOTEC, es va començar la producció pilot (2017-2018), i ara s'ha iniciat el cultiu d'Artennua a les Illes Canàries, motiu pel qual s'ha decidit crear una nova entitat, Biotech Tricopharming Research SL, per a la comercialització d'Artennua així com d'altres futurs productes derivats de la seva R+D.

Mentrestant, a nivell empresarial, l'estratègia s'anava definint. "En aprofundir en l'estudi de mercat d'Artennua ens vam adonar que té moltíssimes aplicacions en el mercat", explica el Dr. Luís Matías Hernández, ara CEO de la nova Biotech Tricopharming Research. "Artemisia annua és una de les plantes medicinals més estudiades del món. Hi ha centenars d'estudis, desenes en fase clínica, amb resultats prometedors en moltes malalties, des de diversos tipus de càncer, fins a malalties autoimmunes, gastrointestinals i inflamatòries".

Artemisia annua ja la feia servir la medicina tradicional xinesa durant segles per tractar les febres associades al paludisme abans que la seva descobridora, Tu Youyou, guanyés el premi Nobel de Medicina el 2015 per demostrar la seva eficàcia en aquesta malaltia. "Però Artemisia annua també s'està utilitzant en altres sectors com el de salut animal per tractar la leishmaniosi en gossos i, a més, per les seves propietats antioxidants, anti-edat, antiinflamatòries i anti-microbials, Artemisia annua també té aplicacions dins de la dermatologia, cosmètica natural i nutracèutics", continua el Dr Matías Hernández,"la nostra missió és crear productes naturals i saludables a un preu just. La demanda per tot allò orgànic i sostenible creix, i nosaltres volem demostrar el potencial d'Artennua per suplir aquesta demanda, sempre amb una base i control de qualitat altament científic. De fet, ja estem en contacte amb empreses de diversos segments de mercat interessades a testar Artennua".