Sens Solutions crea un sistema basat en l'IoT per analitzar la qualitat de l'aire dels hospitals

sens_soclution_premi_caixa_enginyers
L’empresa, ubicada al Parc de Recerca UAB, ha desenvolupat un sistema que analitza en temps real paràmetres de l’aire (presència de diòxid de carboni, temperatura, humitat, etc.) per determinar l’existència de contaminants nocius per a la salut. Actualment té en marxa una prova pilot a l’Hospital del Mar.

30/10/2019

El sistema de Sens Solutions, anomenat Aero-S3DP, utilitza sensors òptics i electroquímics que analitzen en temps real paràmetres, com els nivells de diòxid de carboni en l’aire, òxids de nitrogen, ozó, així com la temperatura i la humitat, entre d’altres. El dispositiu recopila informació sobre la presència de possibles contaminants i l’envia a una plataforma digital que analitza les dades i les posa a disposició de l’usuari. A través d’algoritmes de machine learning, permet establir paràmetres de comportament en base a les dades recopilades per prevenir possibles alteracions de l’aire abans que tinguin lloc.

Segons Silvia Gómez, CEO de Sens Solutions: “la qualitat de l’aire ens afecta a tots els éssers humans, que més enllà de la salut també té un impacte en el nostre rendiment físic i mental i pot arribar a produir danys genètics”. D’acord amb Gómez, les persones amb problemes greus de salut, la gent gran i els nens són més susceptibles als efectes d’aquesta contaminació. “Mes de 10.000 persones moren al any a l’Estat espanyol per diferents malalties produïdes per la contaminació del aire que respirem, això suposa costos molt elevats per al sistema de salut”, explica.

Actualment, Sens Solutions està desenvolupant una prova pilot a l’Hospital del Mar per analitzar l’aire dels quiròfans i les sales d’espera de l’àrea d’oncologia per millorar la qualitat de l’aire i reduir el risc d’exposició dels pacients a possibles infeccions. “Oferim un control de qualitat per reduir el risc d’alguns tipus d’infecció en pacients immunodeprimits”, subratlla Gómez.

L’objectiu de l’empresa és començar a comercialitzar la seva solució en els propers mesos i dirigir-la a diferents clients de l’àmbit de la salut i de l’esport.

L'empresa, que va néixer el 2016 del Programa Generació d'Idees del Parc de Recerca UAB, ha estat beneficiària enguany de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement. La startup ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació.