Viu a la UAB

Presentació de l’informe ‘Periodistes contra el racisme 2016’.

‘Periodistes contra el racisme 2016. La premsa espanyola davant del Poble Gitano’ és un estudi que la Unió Romaní realitza anualment, i en el qual s’analitzen més de 2.000 notícies publicades, que mostren com els mitjans de comunicació espanyols aborden les informacions sobre la comunitat gitana.

24/11/2017

Juan de Dios Ramírez Heredia, alumni Ciències de la Informació UAB i president de l'ONG Unió Romaní va presentar el 4 de desembre l’informe ‘Periodistes contra el racisme 2016. La premsa espanyola davant del Poble Gitano’, a la Facultat de Ciències de la Comunicació, en un acte organitzat per Alumni UAB. L’acte va ser presidit per Maria José Recorder, degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació.

Es tracta d’un estudi que la Unió Romaní realitza anualment, i en el qual s’analitzen més de 2.000 notícies publicades, a través de les quals es donen a conèixer dades reveladores que mostren com els mitjans de comunicació espanyols aborden les informacions sobre la comunitat gitana. També s’hi inclou una anàlisi del tractament rebut a cada comunitat autònoma i, en el cas de Catalunya, en aquesta edició, s'analitza el tractament que la premsa va fer del conflicte per la mort d'un jove de la família dels Baltasares.

L’informe es presenta cada any en diverses facultats de comunicació i col·legis de periodistes de l’estat espanyol per a fer-ne difusió entre els professionals i els futurs professionals del sector. La Unió Romaní va lliurar un exemplar de l’informe a tots els assistents.

Juan de Dios Ramírez-Heredia és llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, advocat i exdiputat del Parlament espanyol i europeu. És fundador, vicepresident i membre del Presídium de la Unió Romaní Internacional (1971) i president de la Unió Romaní Espanyola des de la seva fundació, el 1986. També és President de l'Institut Romanò de Serveis Socials i Culturals des de la seva fundació en 1988, i Promotor del Centro Romanò Europeu d'Investigació i Documentació Antiracista (CREIDA). És membre fundador a Londres (1971) de la Unión Romaní Internacional. El 2011 va rebre la Creu de Sant Jordi.