Neix ARTIFICIA, una plataforma que relaciona la intel·ligència artificial amb la creativitat

Neix Artificia, una nova plataforma que relaciona la intel·ligència artificial amb la creativitat

A la plataforma ARTIFICIA, artistes, experts i investigadors posaran en comú els seus projectes i debatran sobre la interacció que hi ha entre la tecnologia i les arts durant el procés creatiu. L’Institut d’Intel·ligència Artificial del CSIC forma part del projecte.

01/03/2021

Què és la creativitat?, per què construïm màquines creatives?, com podem col·laborar amb les màquines per fomentar la creativitat? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals vol donar resposta ARTIFICIA, una nova plataforma sobre la relació existent entre la intel·ligència artificial (IA), la creativitat computacional i les arts. Segons els organitzadors,"vam detectar que hi havia un gran potencial de persones implicades en aquestes àrees, tant en l'àmbit universitari i de centres d’investigació com d'artistes i creadors, que no tenien un espai comú de trobada i d'intercanvi d’idees ni de divulgació de la creativitat computacional a altres públics menys especialitzats".

Un dels objectius principals d’ARTIFICIA és transferir a la societat els avenços de l’IA en els processos creatius, abordant els aspectes ètics que sorgeixen al voltant de la interacció entre humans i tecnologia. Per fer-ho, s'han organitzat tres sessions virtuals de debats participatius i multidisciplinaris, oberts a tothom, i en aquesta primera edició, sobre la creació musical. En cada sessió hi haurà performances i demostracions d'IA creativa, acompanyats de debats no acadèmics amb músics, dissenyadors, emprenedors i públic en general.

A la plataforma hi ha tota la informació de les diferents sessions.

ARTIFICIA és fruit de la col·laboració entre empreses i institucions públiques i privades. The Visual Suspects és l’entitat impulsora i coorganitzadora del projecte juntament amb l'IIIA-CSIC, Kreomúsica i UPF Ventures. El projecte compta, també, amb la participació de l'ESMUC, el Music Technology Group (MTG) de la UPF i el Festival Cruïlla.