Nanomol Technologies esdevé laboratori farmacèutic acreditat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris

Nanomol Technologies laboratori farmacèutic acreditat per l¿Agència Espanyola de Medicaments i

L'empresa catalana Nanomol Tecnologies, ubicada al Parc de Recerca UAB, ha obtingut l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris com a laboratori farmacèutic per al control de qualitat fisicoquímica de medicaments d’ús humà, veterinari i en investigació.

03/07/2024

Nanomol Technologies és un proveïdor de tecnologia de sistemes d’alliberament controlat de fàrmacs i de nanoformulació de principis actius, i un laboratori de referència en l’anàlisi de partícules per a la indústria farmacèutica i biotecnològica.

L'empresa es va fundar el 2010 per investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB CSIC), amb una àmplia experiència en enginyeria i caracterització de materials en forma de petites partícules. Ubicat al Parc de Recerca UAB, Nanomol Technologies compta amb una gran interacció amb serveis cientificotècnics, grups de recerca acadèmica i empreses biotecnològiques, farmacèutiques i químiques, i ofereix els seus serveis i tecnologies innovadores a escala internacional.

Dins del sector farmacèutic i veterinari, les bones pràctiques de fabricació són fonamentals per aconseguir que els medicaments compleixin els estàndards de qualitat imprescindibles i puguin ser utilitzats de forma segura. Per tal de complir amb els estàndards de qualitat requerits per la indústria de química fina en l’àmbit farmacèutic, Nanomol implementa des del 2018 el sistema de qualitat en compliment amb les Normes de Correcta Fabricació. Des d’aleshores, ha donat servei a més d’un centenar d’empreses fabricants de principis actius, excipients i producte intermedi en l’anàlisi dels seus productes.

Ara, gràcies a la certificació GMP (Good Manufacturing Practices - GMP, en anglès) atorgada per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, l’empresa supera el més exigent estàndard de qualitat en els seus processos i compleix les Normes de Correcta Fabricació establertes per a la producció i control de producte acabat de la indústria farmacèutica a la Unió Europea. El certificat GMP és el grau de qualitat més rigorós  requerit a nivell mundial per a la producció i control de medicaments.

Anàlisi i control de qualitat de medicaments

El laboratori de Nanomol Technologies ofereix serveis analítics i de control de qualitat a companyies dels sectors farmacèutic, alimentari, biotecnològic, cosmètic i químic.

Té la capacitat de realitzar desenvolupaments i optimitzacions de mètodes analítics, validacions i transferències de mètodes, i anàlisis d’alliberació de primeres matèries i producte acabat. És especialista en les tècniques de difracció làser, microscòpia òptica automatitzada i dispersió de llum dinàmica, enfocades en la determinació de mida, forma, estabilitat i concentració de partícules en estat sòlid o en dispersions col·loidals, en productes constituïts per materials particulats d’escala micromètrica o nanoscòpica.

A més d’aquestes tècniques, Nanomol Technologies disposa d’altres equips d’última generació, com un equip de cromatografia líquida d’alta resolució per a l’anàlisi químic de nanomedicines i sistemes d’alliberament controlat de medicaments, i un reòmetre amb capacitat per estudis de les propietats reològiques de formulacions farmacèutiques.

Únic en caracterització de partícules

Nanomol Technologies és un dels 10 laboratoris farmacèutics dedicats exclusivament al control de qualitat a Catalunya amb certificació GMP, i és l’únic en tot l’Estat espanyol especialitzat en caracterització de partícules sota aquesta certificació.

“La combinació de les tècniques i coneixement disponibles, i el personal altament qualificat (més del 30% són doctors) aporten a Nanomol Technologies un alt valor afegit, un factor diferenciador important d’altres laboratoris, i una elevada projecció que impulsa el seu creixement”, destaca Santi Sala, fundador i director executiu de l’empresa.

El laboratori preveu la incorporació de nou equipament especialitzat en l’anàlisi de partícules sota GMP i també pretén l’acompliment GMP d’equipaments ja existents, i amb capacitat per la caracterització de noves nanomedicines.