La UAB lidera un projecte per impulsar l’educació en bioeconomia

UrBioFuture
Els passats 13 i 14 de maig va tenir lloc a la UAB la primera reunió del projecte europeu UrBioFuture, que té l’objectiu de fomentar l’educació europea en bioeconomia a través de la creació de carreres universitàries, nous programes formatius i activitats de recerca.

15/05/2019

L’Equip de Desenvolupament Organitzacional de la UAB coordina el projecte UrBioFuture per ajudar a cobrir les necessitats de formació de la indústria de base biològica, així com promoure les àrees de treball en aquest camp. Amb l'objectiu de posicionar Europa com a referent mundial del sector "bio", el projecte vol identificar les discordàncies entre l'oferta formativa i les necessitats reals dels professionals i empreses del sector, aconseguir l'alineament entre les institucions educatives i de recerca amb el sector industrial, i proposar una eina que permeti promoure les vocacions en el sector.

La bioeconomia es refereix a l'economia que utilitza recursos biològics renovables per produir aliments, materials, compostos químics i energia. Això permet disminuir la dependència dels països productors de petroli mitjançant la substitució dels recursos fòssils i minimitzar les emissions de gas amb efecte hivernacle, a més, promou la creació d'ocupació, el creixement econòmic i la re-industrialització de la Unió Europea. En l'actualitat, el sector dóna feina a més de 18 milions de persones i representa un volum de negoci de més de 2 trilions d'euros.

UrBIOfuture, que durarà un any, compta amb un pressupost aproximat d’1 milió d’euros i està cofinançat per la iniciativa conjunta Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU), en el marc del programa europeo Horitzó 2020.

En total, hi participen nou socis europeus: quatre organitzacions de recerca i tecnología, com són el Consiglio Nazionale delle Ricerch, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek i Stichting Ihe Delft Institute For Water Education; tres clústers, com la Corporación Tecnológica de Andalucía (CTA), l’Agro Business Park (ABP), i Fundacja Uniwersytetu im Adama Mickiewicza W Poznaniu (PSTP), en estreta col·laboració amb empreses innovadores amb una forta posició regional, nacional i internacional en el sector de la biotecnologia; i una pime, Sustainable Innovations Europe (SIE), amb àmplia experiència en comunicació de projectes europeus en el camp de la biotecnologia, medi ambient i economia circular. També hi col·laboren el Parc de Recerca de la UAB i la CORE en Educació i Ocupabilitat.

Més informació: Pàgina web d'UrBioFuture