La UAB lidera un projecte per canviar la narrativa sobre la resistència antitotalitària femenina a Europa

Consorci del WIRE

Aquesta setmana, el Parc de Recerca UAB ha acollit la primera reunió del projecte internacional WiRE, que durant dos anys organitzarà activitats per canviar l’imaginari col·lectiu sobre el paper de la dona en la resistència de moviments a Espanya, Itàlia, Polònia i Grècia. El projecte està coordinat per Javier Rodrigo Sanchez, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.

01/02/2023

A l'hora d'analitzar narratives i imaginaris col·lectius sobre la resistència antitotalitària a Europa, una qüestió que destaca és l'escassa atenció que es presta al paper de la dona. Amb excepcions, les dones normalment queden relegades a un paper secundari i subsidiari en els moviments de resistència. Per aquest motiu, el projecte WiRE, finançat per la Unió Europea, pretén situar el paper de les dones -com a agents i com a víctimes- al centre de les narracions històriques actuals de la resistència antitotalitària a Europa, per ajudar a remodelar la memòria històrica i els valors associats.

El consorci de WIRE, coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona, inclou institucions culturals, organitzacions de víctimes, instituts de recerca i arxiu, universitats, espais commemoratius i d'aprenentatge, i museus de quatre països: l'Associació Villa Decius, de Polònia; l'Scuola di Pace di Monte Sole, d'Itàlia; l'Arxius d'Història Social Contemporània (ASKI), de Grècia, i el Memorial Democràtic, de Catalunya.

Durant dos anys, aquestes entitats organitzaran activitats destinades a establir un vincle entre el coneixement acadèmic del paper de la dona en els moviments de resistència i la promoció de la consciència històrica entre la ciutadania. Juntament amb els alumnes que participaran a les activitats del projecte, s'identificaran dones que van participar en diferents moviments de resistència a Europa, es reconstruiran els seus records i els donaran a conèixer públicament.

Mitjançant l'ús de metodologies innovadores, com ara la generació d'eines digitals, formes de difusió no convencionals per arribar a la comunitat més àmplia i la verificació acadèmica d'aspectes històrics, educatius i tècnics, WiRE contribuirà al coneixement acadèmic i públic de la història i la memòria de la participació de les dones en la resistència antitotalitària.