La UAB lidera les universitats espanyoles en sol·licituds de patents europees

Investigació biologia

La UAB manté el lideratge del rànquing d’universitats en peticions de patents a l’Estat espanyol, segons l’últim l'informe anual de l'Oficina Europea de Patents (OEP), que comprèn totes les patents sol·licitades durant l’any 2022. La Universitat, que en total va presentar 15 sol·licituds a través de la seva Oficina de Valorització i Patents, es posiciona per setè any consecutiu com la universitat pública espanyola amb més quantitat de sol·licituds de patents europees. Dins del rànquing global d’entitats, la UAB ocupa la sisena posició.

30/03/2023

La major part de les patents sol·licitades per la Universitat corresponen a l’àmbit biomèdic, seguit de les enginyeries electròniques i de telecomunicacions i del sector agroalimentari. En destaquen les patents relacionades amb la recerca en malalties neurodegeneratives, malalties rares i amb poca prevalença i amb processos d’optimització i millora en aqüicultura. Pel que fa a la transferència d’aquestes patents a l’entorn socioeconòmic, l’any passat la UAB va signar sis acords de llicència amb diferents empreses.

«Com a universitat pública, creiem necessari que la inversió en recerca que es du a terme al nostre campus acabi transformant-se en productes i serveis que beneficiïn la societat. Les patents són una eina necessària per traslladar aquests resultats de recerca al sector productiu, ja que faciliten l'interès i la inversió d’empreses en els nous desenvolupaments i, per tant, la seva transferència al mercat. Gràcies a les patents sol·licitades al llarg d’aquests anys, s’han arribat a crear 20 empreses que han generat més de 100 llocs nous de treball», destaca Rosa Maria Sebastián, vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB.

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ocupa la primera posició estatal amb 90 sol·licituds.

A Catalunya es van sol·licitar un total de 604 patents, entre empreses, laboratoris i universitats, un resultat amb el qual es situa un altre any com la comunitat autònoma amb millor posicionament: una de cada tres patents sol·licitades és catalana. Tanmateix, el creixement de les sol·licituds ha caigut un 7 % respecte l’any anterior.

A escala europea, Espanya va presentar 1.925 patents l’any 2022, un 1% menys que l’any anterior, sent el desè país amb més demanda de patents i el dissetè a escala global. Entre els països veïns que han tingut una evolució més gran hi trobem Suïssa (+5,9 %), Bèlgica (+5,0 %) i Països Baixos (+3,5 %). Els Estats Units, Alemanya, Japó, la Xina i França continuen liderant l’índex OEP de sol·licitud de patents.

L'Oficina de Valorització i Patents (OVP) de la UAB és l'encarregada de gestionar els resultats de recerca de la universitat, amb l'objectiu de transferir-los a la societat. Això inclou la gestió de la propietat industrial de la Universitat, des de la sol·licitud de la patent fins a la promoció i captació de finançament per a valoritzar aquests resultats, i la transferència dels resultats de recerca mitjançant llicències.

Índex de patents de 2022 de l’Oficina Europea de Patents