La UAB ha celebrat el 17M amb un concert de l'artista MAIO

img_matrimonis_forçats_2023
Concert gratuït amb motiu del 17M

L'artista MAIO ha ofert un concert gratuït a la Sala de Teatre de la UAB el dijous, 25 de maig, a les 12.30 h, amb motiu del 17M, Dia Internacional contra les Violències LGBTI-fòbiques.

16/05/2023

L'Observatori per a la Igualtat organitza una actuació gratuïta de l'artista MAIO el 25 de maig a les 12.30 h a la Sala de Teatre de la UAB per commemorar el Dia Internacional contra les Violències LGTBI-fòbiques. 

Maio Serrasolsas Moreno, nascuda a Sant Andreu del Palomar (Barcelona) a finals dels anys 90, és una artista que amb destresa i delicadesa combina peces íntimes i ritmes festius en el seu primer disc, «Des dels marges». A través de les seves lletres explícitament lesbianes i transfeministes, defensa l'empoderament col·lectiu i les sexualitats dissidents. De fet, a una entrevista amb Enderrock, explica: «No s'hi val visibilitzar les persones LGTB només quan són les protagonistes d'una sèrie i s'acaben suïcidant». Aquest primer disc és, doncs, una reivindicació de l'amor, dels referents o de les etiquetes. Però la carrera de Maio comença fa una dècada amb el projecte «Akelarre» que comparteix amb la seva germana bessona, Júlia Serrasolsas, del grup Ginestà. 

El 17 de maig es commemora el Dia contra les Violències LGBTI-fòbiques per a conscienciar sobre els abusos i les discriminacions que pateixen les persones amb sexualitats dissidents. Així, l'any 1990 l'Organització de les Nacions Unides va establir el 17M per reivindicar la igualtat de drets d'aquest col·lectiu. Segons les dades del Consell d'Europa, només 28 dels 47 estats membres proporcionen algun reconeixement legal als matrimonis entre persones del mateix gènere. Encara més, 26 països obliguen les persones trans a divorciar-se. Quant a discriminacions, l'informe anual d'ILGA-Europa mostra que la violència contra les persones LGBTI és més pronunciada que fa dotze anys al continent europeu. A l'estat espanyol, el Ministeri de l'interior va registrar un augment del 70% en els delictes per raó d’orientació sexual el passat l'octubre. 

Aquestes xifres demostren la necessitat de commemorar aquesta jornada. La UAB està compromesa amb la lluita per a la igualtat de gènere per mitjà de diferents recursos. La UAB disposa d'una guia per a la incorporació de la diversitat sexual i de gènere a les universitats catalanes. També compta amb el Protocol d'actuació contra l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, d'orientació sexual, d'identitat de gènere o d'expressió de gènere de la UAB. Així mateix, el col·lectiu IRIS LGBT+ és un col·lectiu d'alumnat de la UAB que treballa per a la reivindicació dels drets de les persones LGBTI. 

Més informació: Cartell concert 17M