La UAB encara la segona fase del projecte "En busca d'una teràpia gènica per a l'Abril"

Grup de recerca de Miguel Chillón
L'equip que duu a terme la recerca en la UAB. D'esquerra a dreta, els doctors Assumpció Bosch, Miguel Chillón i Juan Francisco Espinosa -aquest últim s'ha incorporat a l'estudi gràcies a la campanya de mecenatge- i Laura Rodríguez, investigadora predoctoral que gaudeix d'una ajuda de la Fundació laCaixa vinculada al projecte.

El grup de recerca que dirigeix Miguel Chillón, investigador ICREA a l'INc, ha dissenyat ja el tractament i ara analitzaran els seus efectes en animals model de la malaltia ultrarrara que afecta l’Abril i en cèl·lules de la nena i de la seva mare. Una campanya de donacions està en marxa per col·laborar amb el projecte.

24/02/2021

Fa menys d'un any que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Associació “La lucha de Abril” van acordar col·laborar per investigar un possible tractament de teràpia gènica per a una malaltia degenerativa ultrarrara, la paraplegia espàstica tipus 52 (SPG52), que afecta només una nena a Espanya, l’Abril, de 4 anys.

L’SPG52 és causada per un defecte al gen AP4 i, segons els últims registres de l'Hospital de Boston sobre la malaltia, la pateixen 30 nens a tot el món. Els símptomes són dèficits cognitius, trastorns de la parla o possibles atacs epilèptics, que apareixen a edats molt primerenques.

El tractament que investiga la UAB consisteix a introduir una còpia funcional del gen defectuós mitjançant un vector de teràpia gènica, de manera que es dirigeixi a les cèl·lules afectades per detenir o corregir la progressió de la malaltia. Al laboratori que dirigeixen el Dr. Miguel Chillón, investigador ICREA en el Institut de Neurociències (INc) i la Dra. Assumpció Bosch, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular, han finalitzat ja la primera fase del projecte: han dissenyat i produït els vectors de teràpia gènica, les eines que els permetran estudiar i corregir els mecanismes cel·lulars afectats en les cèl·lules de l'Abril. I en paral·lel han generat ratolins model de la malaltia i cèl·lules mares de la petita i de la seva mare.

Ara acaben de posar en marxa la segona fase del projecte, en què analitzaran els possibles efectes terapèutics dels vectors en les cèl·lules humanes i en els animals. “És una etapa que ens permetrà definir paràmetres clau, com la dosi a utilitzar, la ruta d'administració, el seguiment a realitzar, els marcadors a analitzar i el grau de correcció dels diferents mecanismes moleculars, cel·lulars i histològics afectats”, explica Miguel Chillón.

La durada d'aquesta segona fase serà d'un any i mig, ja que en tractar-se d'una malaltia crònica és necessari confirmar que els efectes terapèutics del tractament es mantenen en el temps. Si els resultats obtinguts són, tal com esperen els investigadors, prometedors, el projecte se sotmetria a l'aprovació de l'Agència Espanyola del Medicament per poder avançar cap a la fase d'assaig clínic.

Recentment, un altre tractament de teràpia gènica per a la paraplegia espàstica SPG47, causada també pel gen AP4, ha obtingut l'aprovació de l'agència de salut nord-americana (FDA) per iniciar l'assaig clínic. “És una notícia excel·lent per a l’Abril i els altres pacients que pateixen la seva mateixa malaltia”, destaca Miguel Chillón. “En ser malalties molt relacionades, l’FDA ha manifestat que seria possible aprofitar el coneixement de bioseguretat i biotoxicidad generat per a l’SPG47 i passar ràpidament a l'assaig clínic per a l’SPG52. Això podria escurçar molt els temps per a la nostra recerca, la qual cosa és fonamental per a una malaltia progressiva com aquesta”.

 

Abril Merino

L’Abril, amb 4 anys, és l'única nena que pateix paraplegia espàstica tipus 52 a Espanya. Els seus pares han creat l’associació “La lucha de Abril” per recaptar fons per a la recerca que es duu a terme a la UAB.

 

“La lucha d'Abril”, clau per a finançar el projecte

Per dur a terme la recerca, la UAB té en marxa una campanya de microdonacions, que compta amb la participació clau de “La lucha de Abril”. Aquesta associació va ser creada pels pares de la petita per ajudar la Universitat a aconseguir els fons necessaris. Fins ara, han organitzat esdeveniments solidaris i esportius i compten amb el suport de particulars, empreses i altres organitzacions, entre elles, la Fundació Ochotumbao, dels actors Dani Rovira i Clara Lago.

La campanya “En busca d'una teràpia gènica per a l’Abril” ha despertat ja l'interès d'altres famílies amb nens afectats per l’SPG52, de Portugal, els Estats Units i Itàlia, que han mostrat la seva disposició a col·laborar amb la recerca que es fa a la UAB.

La campanya de mecenatge ha recaptat ja 130.000€ dels 250.000€ necessaris per a les dues primeres fases del projecte. Encara està en marxa. I “La lucha de Abril” té noves idees i col·laboracions en cartera per fer realitat quan la situació de la pandèmia ho permeti.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies