La recerca sobre l'impacte dels micro i nanoplàstics en la salut i el medi ambient, a un clic

Plasticheal Project

El projecte PLASTICHEAL, coordinat per la UAB, crea un directori digital per oferir una visió general dels projectes que estudien els riscos per a la salut i el medi ambient de la contaminació plàstica i de les iniciatives reguladores arreu del món. És la primera base de dades enfocada a entendre’n els riscos per a la salut humana.

05/05/2022

El projecte europeu PLASTICHEAL, coordinat per la UAB, ha llançat un directori obert i en línia per recollir la investigació rellevant sobre micro i nanoplàstics (MNPL) a tot el món.

L'instrument neix amb l’objectiu de recopilar el màxim d’informació sobre tots els diferents projectes coneguts que estudien els riscos per a la salut i el medi ambient de la contaminació plàstica, i comparar-la amb les mancances de coneixement registrades. Es tracta del primer directori sobre el tema enfocat en l’impacte dels MNPL en la salut humana. S'ha dissenyat per esdevenir un punt de trobada sobre l’avaluació de riscos dels MNPL i la investigació reguladora pertinent. Està dirigit al públic en general, professionals de la ciència i responsables polítics.

Els projectes que comprèn actualment la base de dades es desenvolupen en l’actualitat o s’han desenvolupat majoritàriament a Europa, tot i que també s’inclouen iniciatives dels Estats Units i es preveu anar incorporant-hi projectes d’altres àrees geogràfiques i àmbits de treball a mida que es detectin. Les persones usuàries poden enviar-hi les seves contribucions a través del formulari disponible al directori.

“Esperem que aquesta base de dades permeti fer un seguiment continuat de la informació que estan generant diferents projectes i analitzar quins aspectes clau estan abordant o el grau d’aprofundiment en què ho fan”, ha explicat Steffen Foss Hansen, investigador de la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU) membre de Plasticheal i líder de l'equip encarregat del desenvolupament de la base de dades.

Aprofundint en la recerca

La funció analítica que incorpora el directori permet creuar diferents criteris per a conèixer, per exemple, el finançament destinat a abordar diverses llacunes de coneixement, veure com s'han distribuït fons i projectes en zones geogràfiques o observar diferents categories de recerca: medi ambient, salut, contaminació de l'aire, etc.

“El nou directori és una fita en el desenvolupament d’un marc general que proposarà Plasticheal sobre com abordar l’estudi dels riscos associats als micro i nanoplàstics, que inclogui els resultats i la informació generada des d’altres projectes i que, alhora, n’abordi tots els aspectes clau sense duplicar la feina feta”, afegeix Alba Hernández Bonilla, coordinadora del projecte i professora agregada del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB.

Sobre PLASTICHEAL

El projecte europeu PLASTICHEAL té com a objectiu proporcionar als reguladors noves metodologies i evidències, combinant l'ús de recerca avançada i mètodes fiables per establir les bases de coneixement d’una adequada avaluació dels riscos dels MNPL.

PASTICHEAL compta amb la participació d’11 universitats i centres de recerca de 7 països de la UE: la Universitat Autònoma de Barcelona (coordinadora), l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP, com a tercera part vinculada a la UAB), el Centre Tecnològic de Plàstics (AIMPLAS) i la Fundació per a la Formació i la Recerca en Salut de la Regió de Múrcia (d'Espanya), la Universitat de Wageningen (Països Baixos), l'Institut Finlandès de Salut Laboral (de Finlàndia), la Universitat Tècnica de Dinamarca (de Dinamarca), la Comissió Francesa d'Energies Alternatives i Energia Atòmica i l'Institut Nacional de Salut i Investigació Mèdica (de França), la Universitat de Manchester (del Regne Unit) i el Centre Helmholtz d'Investigació Ambiental i la Universitat de Leipzig (d'Alemanya).

Enllaç a la base de dades PLASTICHEAL: https://www.plasticheal.dk/