La Covid i la pandèmia oculta del desbordament de la crisi global de la cura

La Covid i la pandèmia oculta del Desbordament de la Crisi global de la cura

Margot Pujal, doctora en Psicologia Social i investigadora del Departament de Psicologia a l'Àrea de Psicologia Social de la UAB, reflexiona sobre el desbordament global de la cura arran del coronavirus i els seus efectes en la salut de les dones.

08/06/2020

“Hem vist un concepte de biosalut molt biomèdic i lligat a la metàfora moderna de ‘guerra a la natura’ ara aplicada al Coronavirus. Un model de salut centrat, sobretot, en la part biològica de la vida, com si aquesta part no estigués enredada en una relació d’interacció-dinàmica constant amb la part psicològica [...] i enredada en la part social i econòmica de la vida”. Així comença la Dra. Margot Pujal a endinsar-nos a veure els efectes del coronavirus en perspectiva de gènere.

Margot Pujal assenyala la importància d’atendre als malestars de les persones cuidadores, majoritàriament dones. Ens porta a veure com el coronavirus no és tan sols un virus a combatre amb vacunes i medicina, sinó que té efectes més enllà dels esperats per la ciència ‘objectiva’. Efectes en forma de malestars de salut mental i directament relacionats amb el gènere. “El que vull remarcar, perquè és ocult, és que moltes dones i no només, a curt, mitjà i llarg termini a partir d’aquesta crisi emmalaltiran. No pel virus, sinó pel desbordament ingent i global de l’exercici de la cura, fruit del doble sobreesforç físic i emocional que suposa el treball de cura, estar obligades a descuidar-se i alhora no rebre cura. Són malestars de gènere las que s’haurà de sumar, introduint una mirada interseccional, la intensificació de la feminització de la pobresa i sobreprecarització del mercat de treball”

Margot Pujal és doctora en Psicologia Social per la UAB així com professora titular del departament de Psicologia Social de la mateixa universitat. Ha enfocat les seves investigacions en temàtiques com les relacions de gènere, les relacions de poder i subjectivitat i el cos com a objecte i subjecte d’estudi des d’una perspectiva de gènere.