L'Institut de Microelectrònica de Barcelona rep un ajut Proof of Concept de l’European Research Council

CNM_ERC_2019
La convocatòria ha premiat un total de 54 investigadors/es amb l’objectiu de reforçar el potencial innovador de la seva recerca. El projecte Power-Patch, liderat per la professora ICREA Neus Sabaté, ha estat una de les propostes premiades.

07/05/2019

L’European Research Council (ERC) ja ha publicat els resultats de la convocatòria Proof of Concepts 2019 per donar suport als investigadors/es finançats en una convocatòria anterior perquè puguin desenvolupar aplicacions comercials de la seva recerca i reforçar-ne el seu potencial innovador.

La convocatòria, enmarcada en el programa Horizon 2020, està finançada amb 150.000€ que es podran destinar a l’establiment de drets de propietat intel·lectual, investigació d’oportunitats de negoci, desenvolupament de validacions tècniques, etc.

La proposta Power-Patch, presentada per la investigadora de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) Neus Sabaté, ha estat un dels 54 projectes de recerca premiats en aquesta edició, i una de les tres propostes catalanes seleccionades.

El projecte de Sabaté vol dur a terme una primera validació clínica d’un prototip econòmic i senzill de diagnòstic ràpid de la fibrosis quística, un trastorn genètic que causa problemes respiratoris greus i redueix considerablement l'esperança de vida. Actualment el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia és encara molt poc accessible, però malauradament imprescindible per garantir un mínim de qualitat de vida als pacients que la pateixen.

Amb el suport anterior d’una beca ERC Consolidator, la investigadora de l’IMB-CNM ha desenvolupat des de l’any 2015 fonts d’energia electroquímiques capaces de generar energia utilitzant fluids d’origen biològic. En aquest cas es tracta d’una bateria de paper que s’activa mitjançant l’addició d’un fluid i és cappaç de censar-ne la conductivitat.

Aquesta tecnologia serà la base del dispositiu que, a través de la potència energètica que generi cada fluid, detectarà diferents respostes. Cal tenir present que la composició de la suor dels pacients amb fibrosi quística és més conductora que la dels individus sans i, per tant, les bateries seran capaces de detectar-ho. El projecte es durà a terme amb la col.laboració de l’equip mèdic liderat per la Dra. Maria Cols, cap de d'Unitat de Pneumologia Pediàtrica de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

L’objectiu d’aquest dispositiu és ampliar la xarxa de centres i hospitals europeus que ofereixin proves de detecció de la malaltia per anticipar el diagnòstic, evitar tractaments equivocats i disminuir a llarg termini el dolor dels pacients.