Els UAB Open Labs ja estan en marxa

Acte d'inauguració dels Open Labs UAB
Dilluns, 25 de novembre s'ha inaugurat la xarxa de laboratoris d'innovació oberta de la UAB, un conjunt d'espais d'experimentació, innovació i demostració de noves tecnologies i metodologies per a tota la comunitat i per a l'entorn productiu i social de la Universitat. Els dos Open Labs ja en funcionament són el Disseny Lab, a l'Escola d'Enginyeria, i el Digital Lab, a la Sala de Revistes de la Biblioteca d'Humanitats.

25/11/2019

Durant l'acte, Margarita Arboix ha destacat "l'aposta de la UAB per espais com aquests, d'innovació i recerca oberta, i la voluntat que la Universitat lideri la xarxa de laboratoris d’innovació oberta del territori". Javier Lafuente, vicerector d'Innovació i Projectes Estratègics, per la seva part, ha recordat que els nous laboratoris "han de ser espais per a tota la comunitat" UAB i ha explicat que és un projecte que s'anirà ampliant en el futur amb noves instal·lacions.

L’acte d'inauguració ha inclòs la visita de totes les persones assistents al Disseny lab, un espai pensat per passar d’una idea a un objecte per mitjà de la fabricació digital, i al Digital Lab, que dedicat a la digitalització, la realitat virtual, el big data i la visió per computador.

"Els UAB Open Labs són espais concebuts des del punt de vista de la cultura maker. Són entorns d'innovació oberta, aprenentatge informal i recerca col·laborativa, que volen convertir el campus en un espai d’experimentació", explica Alfons Miàs, coordinador del projecte. "Pretenem que el campus sigui un smart campus, on es provin idees i serveis, i es creïn prototips; de manera que una vegada testejats, es puguin implementar en entorns reals".

A més de donar suport a projectes innovadors que es generin al Campus, els UAB Open Labs volen estar prop del territori, per garantir que els projectes que es desenvolupen responen a les necessitats i reptes de l'entorn.

L’inici del projecte UAB Open Labs es remunta al 2014, quan la UAB va entrar a formar part de l’European Network of Living Labs (ENOLL). Dos anys després, el 2016, la Universitat es va sumar a l’organisme impulsor de la Xarxa CATLABS de la Generalitat de Catalunya. És fruit d’un procés de co-creació que ha recollit les necessitats dels usuaris del campus vinculades als futurs laboratoris digitals.

La iniciativa compta amb el suport de la Fundació “La Caixa” i la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i es cofinança amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Qualsevol persona que vulgui tenir més informació del projecte pot contactar amb els seus responsables a openlabs@uab.cat.

Més informació
Web dels UAB Open Labs