"El món de l'emprenedoria és eminentment masculí", entrevistem a cinc dones emprenedores

dones_emprenedores_8m
Un any més el 8 de març arriba amb una llarga llista de demandes socials i econòmiques, on els àmbits de la ciència i la recerca no en són una excepció. Segons l’informe Científicas en cifras, del Ministeri de Ciència i Innovació, només el 39% del personal investigador de l'Estat són dones, una dada que segueix estancada des del 2009.

05/03/2020

Tanmateix, més del 54% de les matrícules universitàries són fetes per dones i elles són, també, les que més graduats i màsters aconsegueixen. El mateix informe analitza el personal investigador de les universitats públiques, on es demostra la segregació vertical: com més alta és la posició, menys dones ocupen el càrrec, havent només un 21% de dones com a professorat catedràtic. 

Si parlem d’emprenedoria, les dades reforcen aquesta situació de desigualtat, segons l’últim informe Global Enterpreneurship Monitor 2017 de la Xarxa GEM sobre l'ecosistema emprenedor femení. L’any 2017 la taxa d’activitat emprenedora (TEA) femenina era del 5,6% enfront un 6,8% de TEA masculina. Tanmateix, segons l’informe, la bretxa de gènere disminueix des del 2013.

En aquest sentit, durant els últims cinc anys, la xarxa d’empreses del Parc de Recerca UAB ha vist augmentar a poc a poc el nombre d’empreses fundades i liderades per dones. Avui escollim algunes de les seves representants per entendre i compartir les seves trajectòries:

Isabel Pividori, CTO i fundadora de Bioeclosion, empresa de base tecnològica de la UAB

Has trobat dificultats per tirar endavant el teu projecte emprenedor pel fet de ser dona?
El món de l’emprenedoria és eminentment masculí. Les barreres per a les dones no són diferents a les d’altres esferes incloent l’àmbit acadèmic, on els grups de màxima decisió estan governats per homes. Una situació que està canviant tot i que encara queda camí per recórrer.

Com creus que es poden reduir aquestes dificultats?
El principal punt d’inflexió de les carreres acadèmiques i emprenedores de les dones és la maternitat. És a partir d’aquest moment on clarament es perd la paritat en referència a la presència de dones en esferes de poder i decisió. El paper de l’estat a l’hora d’exigir permisos de paternitat paritaris i l’establiment de quotes son mesures que poden, juntament amb un canvi del nostre rol de cuidadores, solucionar aquesta situació.

Conciliació familiar, emprenedoria i recerca. És realista?
La dificultat principal recau en el rol de la dona cuidadora de la llar, que passa per entendre que la nostra dedicació a qualsevol esfera és a temps parcial.

Genina Calafell, fundadora de Rizoma, la primera spin-off de la UAB en l’àmbit de les ciències socials.

Has trobat dificultats per tirar endavant el teu projecte emprenedor pel fet de ser dona?
No parlaria de dificultats sinó de reptes a superar, especialment personals i de construcció d'identitat. Ens falten referents femenins. La majoria de les dones de la meva generació tenim com a referent la nostra mare, la “súpermare” que no només portava la casa i es preocupava per la família, sinó que també treballava. Sempre he pensat que no vull ser una d'aquestes mares de pel·lícula americana que treballa i arriba tard a l'espectacle escolar dels fills i filles. Crec que el repte a superar és com ens construïm com a dones emprenedores i com compartim aquesta inquietud i projecte professional amb la nostra família i amistats, especialment, parella i fills i filles. 

Conciliació familiar, emprenedoria i recerca. És realista?
Sí, sempre que el projecte professional sigui compartit, parlat amb la família. En el meu cas, he pogut desenvolupar la meva trajectòria de recerca, innovació i transferència creant la primera spin-off en ciències socials de la UAB pel tàndem que fem amb el meu marit.

Tens alguna dona referent? Les sufragistes.

Maria Parals, fundadora d’Afinitica Technologies, empresa ubicada al Parc de Recerca UAB

Has trobat dificultats per tirar endavant el teu projecte emprenedor pel fet de ser dona?
La veritat és que cap en el meu cas.

Conciliació familiar, emprenedoria i recerca. És realista?
Amb els mitjans actuals, crec que és molt complicat, la veritat. Per ser emprenedor has d’apostar per un projecte pel qual necessites tenir un cert compromís. Si tens mitjans econòmics per compensar la feina domèstica i permetre activitats extraescolars, és més senzill, però crec que no és la situació habitual que vivim i això dificulta apostar per les dues coses alhora, conciliació familiar i emprenedoria. Personalment he pogut dur a terme el meu projecte d’emprenedoria sense problemes perquè no tinc fills i tenia disponibilitat de temps i compromís.

Neus Sabaté, fundadora de Fuelium, empresa spin-off del CSIC

Has trobat dificultats per tirar endavant el teu projecte emprenedor pel fet de ser dona?
Més que dificultats el que he trobat és una actitud de curiositat i sorpresa per part dels diferents interlocutors pel fet de ser una dona. És a dir, com si fos una excepció o una raresa. De fet, jo mai he estat conscient del meu gènere a l'hora d’emprendre. Més aviat són els altres qui m'han fet notar: "Ostres, sóc una dona!"

Com creus que es podrien reduir aquestes dificultats?
Crec que és una qüestió de temps que el factor femení deixi de ser assenyalat com una anomalia. En aquest sentit, realitzar campanyes de visibilització de les dones que emprenen és positiu.

Conciliació familiar, emprenedoria i recerca. És realista?
Combinar aquests tres aspectes és tan possible com esgotador, independentment del gènere. Però és possible, i tant que és possible. A les dones només ens cal tenir un company que comparteixi les càrregues familiars i que posi al mateix nivell la nostra professió i la seva.

Tens alguna dona referent?
La meva mare. Des de petita va ser un model per a mi de dona treballadora capaç de conciliar vida laboral i professional. Em va gravar al cervell la importància de ser una dona independent i guanyar-me la vida sense dependre de ningú.


Sílvia Gómez, CEO i fundadora de Sens Solutions, empresa ubicada al Parc de Recerca UAB

Has trobat dificultats per tirar endavant el teu projecte emprenedor pel fet de ser dona? Realment és igual el gènere del director o líder d’una empresa, aquest és un aspecte secundari. Es prioritza més l’eficàcia, l’estratègia i tenir un bon equip i un bon ambient de treball.

Conciliació familiar, emprenedoria i recerca. És realista?
La direcció d'una empresa requereix d'una gran capacitat d'organització i visió de futur i, qui millor que una mare treballadora? Quina mare treballadora no s’ha barallat mai amb organitzacions estrambòtiques? Ser mare treballadora desenvolupa la imaginació i la visió global de la teva vida per a una millor organització.

Tens alguna dona referent?
La meva mare. Ella dirigia el seu propi negoci, amb el personal a càrrec i s'encarregava de la casa i dels seus tres fills.