Nova empresa de la UAB, l'ICN2 i el CSIC per comercialitzar una tinta intel·ligent basada en nanotecnologia

Distinkt

Distinkt sorgeix de la recerca del dr. Àlex Julià-López, el dr. Claudio Roscini i el prof. CSIC Daniel Ruiz-Molina, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i del prof. Jordi Hernando, del Departament de Química de la UAB, que han desenvolupat una tinta invisible que permet combatre la falsificació de documents oficials, bitllets o productes de luxe, entre d’altres.

16/12/2022

La solució de l'empresa permet combatre la falsificació de documents oficials, bitllets o productes de luxe, entre d’altres.

Distinkt comercialitzarà una nova generació de tintes fluorescents d'alt nivell de seguretat basades en nanotecnologia. La seva solució consisteix en una pols que conté nano i micro partícules que canvien de color o fluorescència quan s’irradien amb llum infraroja. La tinta és dinàmica i adaptable, per la qual cosa se’n pot personalitzar i ajustar l’efecte per produir diversos resultats.

Les nanopartícules de Distinkt s’integren fàcilment en les tintes actuals. Són invisibles a l’ull humà, però visibles quan se les exposa a una llum específica, i proporcionen un distintiu dinàmic i irrepetible: poden canviar de color cada cert temps o mostrar un efecte diferent segons el tipus de llum aplicada.

Les tintes poden ser utilitzades per estampar senyals, codis de barres o QR sobre qualsevol material o objecte, des de bitllets fins a documents oficials, passant per bosses o productes cosmètics, per certificar-ne l’autenticitat.

«Per fer front a les falsificacions, els governs i les empreses han de dissenyar i fabricar constantment distintius innovadors amb tintes invisibles, però les solucions actuals, malauradament, són fàcils de falsificar un cop se’n coneix el patró. La tecnologia dque hem desenvolupat introdueix un nivell de complexitat mai vist en les eines per combatre les falsificacions, perquè gràcies a la nanotecnologia aconseguim uns efectes de la tinta impossibles de reproduir al 100 % », destaca Luca Venza, director general de l’empresa.

L’empresa ja ha iniciat contactes amb potencials interessats en la tecnologia. D’una banda, amb empreses que subministren el paper dels bitllets i dels documents oficials als governs, ja que la tecnologia es pot integrar fàcilment a les seves tintes a un preu reduït, però oferint un grau de seguretat molt elevat. «En deu anys podem estar a cada bitllet del mon», aspira Luca Venza. D’altra banda, amb empreses d’envàs i embalatge i de productes de luxe, que podrien aplicar la tecnologia de Distinkt per millorar els seus segells d’autenticitat.