Desenvolupen un sistema innovador i econòmic per a l’eliminació d’arsènic en aigües contaminades

Aigues residuals
istockphoto_FrancescoScatena

El Grup de Tècniques de Separació (GTS) de la UAB, juntament amb Leitat Technological Center, han iniciat el projecte AsFree, un sistema innovador i econòmic de filtració d'efluents contaminats amb arsènic. Pot implicar una millora en eficiència de fins a un 600%.

23/09/2020

Segons el Banc Mundial, uns 60 milions de persones viuen en zones contaminades amb arsènic, i el nombre de pacients enverinats per la substància tòxica és d'uns 700.000. Això és especialment cert en els països en desenvolupament. A la UE, el nivell màxim d'arsènic permès a l'aigua per al consum humà és de 0,01 mg/l, una xifra que l'Organització Mundial de la Salut recomana no superar. Segons un estudi realitzat per l'ICRA, a Espanya, els residus miners han donat diversos casos de contaminació de l'aigua i de terra en diferents províncies. Els estudis epidemiològics demostren que l'arsènic és un dels elements químics que causen efectes més greus en la salut humana per la seva exposició a aigua potable, i aquest, es troba present en altes concentracions en diferents regions del món.

L'equip d'investigació del Grup de Tècniques de Separació (GTS) de la UAB conjuntament amb Leitat Technological Center desenvolupen el projecte AsFree per demostrar un sistema innovador i econòmic de filtració d'efluents (aigües àcides o aigües domèstiques) contaminats amb arsènic mitjançant un cartutx filtrant. S'espera que el projecte permeti obtenir un cartutx filtrant capaç de tractar fins a 0,5 m3/h amb uns costos d'operació d'entre 0,001 i 0,33 €/m3.

La investigació desenvolupada conjuntament pels dos centres fins al moment ha permès demostrar una gran millora en la capacitat d'adsorció en comparació amb altres productes comercials existents, de fins a un 600% d'augment en l'eficiència.

En el desenvolupament d'AsFree participaran per part de la UAB, a més del professor Manuel Valiente, la Dra. Montserrat Resina, el Dr. Gustavo Pérez, el tècnic de suport Manuel Sevilla i l'estudiant de doctorat Xiangyang Lou. En el cas de LEITAT, l'equip de desenvolupament es troba compost pel Dr. Diego Morillo, el Dr. Marcel Boerrigter i la Dra. Sonia Matencio. El projecte també inclou la participació d'un mentor empresarial, el Dr. Oscar Prat, Director d'AERIS, Tecnologies Ambientals S.L., amb seu a Cerdanyola de Vallès.

El projecte amb referència 2019 PROD00030, es desenvolupa en el marc de la convocatòria d'ajuts d'Indústria del Coneixement de 2019 de l'AGAUR (modalitat Producte). Aquest projecte es troba cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc de el Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, amb el suport de la Secretaria d'Universitats i Investigació del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, per un import total de 99.896,10 €.