Creen eines per combatre la violència contra infants i adolescents LGTBI+

Diversity and Childhood

La UAB participa en el projecte europeu Diversity and Childhood, que ha redactat un manual, ha programat un MOOC i ha elaborat una app per a infants i adolescents. Els recursos gratuïts desenvolupats pel projecte s'adrecen a professionals de la salut, l'educació, els serveis públics o els mitjans de comunicació.

13/07/2021

Membres del Departament de Psicologia Social de la UAB participen en el projecte europeu Diversity and Childhood, finançat per la Unió Europea, que ha elaborat una sèrie de recursos gratuïts per combatre la discriminació i la violència contra la infància i l'adolescència LGTBI+. Mentre que la major part de les recerques sobre les violències cap a aquest col·lectiu de joves s'ha centrat en l'entorn educatiu, aquest projecte ha inclòs en l'anàlisi també altres àmbits, com són el dels serveis de salut, les famílies, l'espai públic i els mitjans de comunicació. Entre els recursos desenvolupats, un manual per a professionals de diferents àmbits ofereix informació i recomanacions en deu idiomes diferents, el castellà entre ells. A més, s'ha programat un curs massiu en línia (MOOC) que s'està impartint actualment i s'ha creat una app per a nens, nenes i adolescents.

Pel que fa al manual, el text inclou un glossari de terminologia relacionada amb la diversitat sexual de gènere i la violència contra la infància i l'adolescència LGTBI+. Explica els factors que generen aquesta violència ("se les victimitza per desafiar i desestabilitzar les normes de gènere -i estructures de poder- de les societats o microcomunitats on viuen") i les conseqüències emocionals i físiques d'aquesta violència. Així mateix, parla de representació inclusiva i ofereix recomanacions i exemples d'actituds de suport a la infància i l'adolescència LGTBI+.

La realitat del problema en diferents àmbits professionals és abordada al segon capítol del manual. En primer lloc, pel que fa a l'educació, explica que "la violència homòfoba i trànsfoba afecta la formació i les perspectives d'ocupació i de benestar de qui la pateix". Les persones assetjades "tenen més probabilitats de perdre classes (...) i evitar l'escola i altres activitats socials", fet que propicia el fracàs escolar i l'abandonament dels estudis.

Pel que fa a la violència institucional contra la infància intersexual, el manual denuncia que els seus cossos són sovint tractats com un "problema mèdic o una emergència psicosocial" i, així, aquestes persones han d'enfrontar-se a "intervencions mèdiques com ara cirurgies i/o tractaments sense un consentiment personal", fet que por provocar "traumes psicològics" o "greus discapacitats físiques" com ara infertilitat, teixit cicatritzat dolorós, manca de sensibilitat, problemes uretrals o osteoporosi.

En tercer lloc, es parla de la violència al si de la parella entre persones del mateix sexe i trans, on joves LGTBI+ poden patir des de violència física i sexual fins a aïllament i control constant per part de les seves parelles. En quart lloc, es tracta de la violència familiar, un problema del qual es deriva "el nombre desproporcionat de joves sense llar a Europa que s'identifiquen com a LGTBI+" degut a que fugen o són fets fora de casa a causa de l'hostilitat i els abusos infligits.

Quant als mitjans de comunicació, el manual assegura que, durant les dues darreres dècades, han augmentat les representacions del col·lectiu LGTBI+ als mitjans i el propi col·lectiu ha tingut una postura més proactiva pel que fa a la seva visibilitat a les xarxes socials. El text alerta, però, que les imatges d'agressions LGTBI+ als mitjans de comunicació "pot contribuir al mimetisme" i fa una crida a que els professionals del sector estudiïn les estratègies més adequades per informar sobre aquest tipus de notícies.

Finalment, el manual es refereix als serveis assistencials per explicar que moltes persones LGTBI+ "pateixen violència a diari però és menys probable que sol·licitin assistència" i això provoca "individualització de les dificultats". Així, problemes com ara les malalties mentals "són considerats com a problemes individuals i, en conseqüència, romanen invisibles per als serveis assistencials".

MOOC i app

D'altra banda, el 21 de juny es va posar en marxa un curs massiu en línia (MOOC) de quatre setmanes de durada i impartit en anglès, en el qual ja hi ha més de 300 persones inscrites d'arreu del món. Els i les participants s'hi familiaritzen amb la terminologia relacionada amb la violència contra la infància i l'adolescència LGTBI+, analitzen el paper del context social en el fenomen, identifiquen les situacions de violència i els seus efectes, i estudien com dissenyar una estratègia d'intervenció.

Pel que fa a la app, està destinada a infants i adolescents de diferents edats i ofereix respostes a una sèrie de preguntes sobre la realitat LGTBI+ i la violència contra aquest col·lectiu. Les preguntes i respostes estan segmentades en tres franges d'edat: de 6 a 10 anys, d'11 a 14 anys i de 15 a 18 anys.

La qüestió a Espanya

Diversity and Childhood ha estat finançat pel Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania (2014-2020) de la Unió Europea i dirigit per José Antonio Langarita, de la Universitat de Girona. S'ha implementat en nou països europeus: Bèlgica, Portugal, Croàcia, Grècia, Lituània, Eslovènia, Hongria, Polònia i Espanya, fet que ha permès una anàlisi comparativa de les realitats locals. Pel que fa a l'informe sobre Espanya, destaca que es tracta d'un dels països més oberts d'Europa, amb diverses legislacions relacionades amb els drets del col·lectiu LGTBI+, però denuncia també diferents problemes. D'una banda, es practiquen cirurgies no consentides en infants intersexuals i, en general, la intersexualitat està molt menys assumida en el debat públic que la transexualitat. D'altra banda, el text constata una dissonància entre discursos i pràctiques, ja que la total acceptació pública de les diferents expressions de gènere contrasta amb l'existència efectiva de discriminació i violència contra la infància i l'adolescència LGTBI+. I l'informe mostra també un problema d'adultcentrisme, ja que molts discursos, polítiques i serveis sobre assumptes LGTBI+ es centren en persones adultes i tenen en poca consideració la infància i l'adolescència.

El projecte finalitzarà en un congrés internacional que tindrà lloc a Barcelona els dies 2 i 3 de setembre. En la trobada, investigadores i professionals d'una dotzena de països diferents, reflexionaran conjuntament sobre la situació de la infància LGTBI+ a Europa, els factors que amenacen el seu benestar i la identificació de bones pràctiques per a prevenir i combatre les violències que experimenten.

Més informació: Diversity and Childhood

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar
  • Reducció de les desigualtats
  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Igualtat de gènere