Acte commemoratiu amb motiu del 25N

img_cartell25N2022
Cartell en motiu del 25N 2022

L’Observatori per a la Igualtat organitza a la UAB, en el marc del Dia Internacional contra les Violències Masclistes que se celebra el 25 de novembre (25N), un acte commemoratiu el dimarts 29 de novembre a les 12 h a la sala d'actes del Rectorat.  L'acte es retransmetrà en directe pel canal Youtube de la UAB.

11/11/2022

L’acte commemoratiu amb motiu del Dia Internacional contra les Violències Masclistes tindrà lloc a la sala d’actes del Rectorat el 29 de novembre a les 12 h. El programa començarà amb la lectura del manifest de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) a càrrec de les alumnes delegades d’igualtat. A continuació la professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB, Carolina Gala, impartirà la conferència «Les novetats en matèria de no discriminació a la Llei 15/2022 integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació».

La figura de les alumnes delegades d’igualtat està impulsada i coordinada conjuntament per la Unitat de Dinamització Comunitària i l’Observatori per a la Igualtat de la UAB, tal com preveia el IV Pla d’acció de gènere. Reben una formació en qüestions de gènere per desenvolupar les seves funcions i esdevenir un referent per a l’alumnat en aquesta matèria. D’aquesta manera, es facilita l’aplicació de les polítiques de gènere als centres, la detecció i primera acollida de persones en situació de violència masclista o la introducció de la perspectiva de gènere al Consell d’Estudiants, entre d’altres.

La catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social Carolina Gala és doctora en Dret per la UAB (1995), i les seves línies de recerca s’estructuren al voltant de les matèries en les millores voluntàries, la conciliació de la vida laboral i la familiar i les polítiques de jubilació.

Adhesió als manifestos del CIC i de la RUIGEU

La Comissió de Dones i Ciència del CIC —que s’encarrega de vetllar tant per la igualtat efectiva de dones i homes en la recerca i la docència com per l’aplicació del Pla d’Acció i Desenvolupament de les Polítiques de Dones en el sistema universitari català— s’adhereix, a través de l’Observatori per a la Igualtat, al manifest elaborat per aquesta comissió.

L’Observatori també s’adhereix al manifest de la Red de Unidades de Igualdad de Género para la Excelencia Universitaria (RUIGEU). La RUIGEU és una xarxa que connecta totes les unitats, comissions, oficines, observatoris i secretariats que treballen per a la igualtat de gènere en les universitats públiques i privades de l’estat espanyol.

A més d'aquesta jornada commemorativa, l’Observatori per a la Igualtat de la UAB va organitzar una altra activitat en el marc del Dia Internacional contra les Violències Masclistes el passat 17 de novembre: la conferència «Noves perspectives sobre la violència masclista des del feminisme no-identitari», a càrrec Laura Macaya, militant anarcofeminista i escriptora.

El Dia Internacional Contra les Violències Masclistes s’origina amb l’assassinat de les germanes Mirabal a la República Dominicana el 25 de novembre de 1960. Van ser mortes per la seva militància i activisme feminista. L’any 2000 l’Organització de les Nacions Unides (ONU) estableix aquest el 25N com a dia per commemorar les violències masclistes. Fins al novembre de 2022, la xifra de feminicidis d’aquest any ascendeix a 38 a tot l’Estat espanyol, segons el Ministeri d’Igualtat.

L’Observatori per a la Igualtat de la UAB és la Unitat d’Igualtat de la Universitat. La UAB disposa d’un protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere, i la violència masclista. Així mateix, l’Observatori ofereix a la comunitat UAB un servei d’acollida psicològica, mitjançant la Unitat de Psicogènere. Podeu consultar aquest tríptic on es recull tota la informació.

L'acte es retransmetrà en directe pel canal Youtube de la UAB.

 

 

Més informació: Cartell del 25N 2022