NeuroHeal Biomedicals, nova empresa de base tecnològica per desenvolupar un nou tractament per a lesions nervioses

Neuroheal
L'empresa, impulsada per un equip investigador de l’INc-UAB, avançarà en el desenvolupament d’un nou medicament que neuroprotegeix i accelera la regeneració nerviosa i la recuperació funcional després de lesions de nervi perifèric.

25/11/2019

L’objectiu de l’empresa és iniciar els assajos clínics en humans en un termini de dos anys.

L’equip d’investigació liderat per la Dra. Caty Casas, del Grup de Neuroplasticitat i Neuroregeneració de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB), ha creat l’empresa NeuroHeal Biomedicals per desenvolupar un nou tractament neuroprotector i que accelera la regeneració dels nervis perifèrics danyats. 

Els nervis perifèrics ens permeten realitzar totes les activitats quotidianes, com passejar, córrer, agafar, abraçar o sentir. Hi ha diversos tipus de lesions que poden patir els nervis perifèrics a causa d’un traumatisme, una infecció, problemes metabòlics o hereditaris o l’exposició a toxines. Per exemple, algunes lesions poden passar després d’un accident violent, per la secció dels nervis d’alguna extremitat manipulant maquinària tallant, però també per complicacions, com les hèrnies o la síndrome del túnel carpià. Els símptomes comuns inclouen formigueig, entumiment i dolor i, en els casos més severs, pèrdua de funció nerviosa sensorial, motora o del sistema autònom. 

NeuroHeal, el medicament que proposa l’equip de recerca, és una combinació de dos principis actius i ha estat dissenyat per impulsar les neurones a activar convenientment els seus propis mecanismes endògens de neuroprotecció i regeneració nerviosa. La combinació ha estat identificada fent servir una plataforma innovadora basada en l’ús d’eines computacionals d’intel·ligència artificial i aproximacions per biologia de sistemes. NeuroHeal va ser la millor combinació obtinguda i la única que va acomplir cadascun dels reptes experimentals, validats en models animals de traumatisme nerviós.

“Els assajos preclínics desenvolupats fins ara han demostrat que el fàrmac té un efecte neuroprotector en neurones motores espinals i un efecte anti-neuroinflamatori, particularment interessant, ja que redueix la microgliosi que causa el dolor neuropàtic. A més, accelera la regeneració nerviosa, millora la reinnervació muscular i redueix l’atròfia muscular deguda a la denervació, tot promovent la recuperació funcional en models animals amb dany de nervi perifèric”, explica Caty Casas, líder del projecte.

Per arribar a aquests resultats i el desenvolupament preclínic no regulatori, que demostren manca de toxicitat, s’ha comptat amb suport financer públic i privat: dels Ajuts d'Indústria del Coneixement de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya, la inversió de GENESIS Ventures, la Marató TV3 i del Ministeri d’Economia i Competitivitat. 

A més, aquest va ser el primer projecte finançat pel nou fons GENESIS Ventures, i segons Josep Lluís Falcó, CEO d’aquesta companyia “estem molt contents d’haver invertit en aquest projecte tan prometedor, inclús abans que esdevingués una empresa de base biotecnològica. Ara el veiem constituït i com el primer cas d’èxit del nostre vehicle”.

L’equip investigador ja ha patentat el nou fàrmac. Ara l’aspiració de l’empresa és completar la fase preclínica regulatòria i avançar per a la realització  dels estudis clínics en humans. “El desenvolupament d’un medicament és un camí llarg, però esperem iniciar els assajos de fase I el 2022 i avançar en aquesta nova teràpia”, destaca Caty Cases.