Nou pas per apropar un nou tractament contra les úlceres venoses a les cames

Nanonafres
En el marc del projecte RIS3CAT NANONAFRES, investigadors de l'ICMAB-CSIC i l’spin-off Nanomol Technologies han iniciat un procés de consulta amb l’Associació Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris per poder entrar en estudis clínics un nou tractament contra les úlceres venoses en extremitats inferiors.

26/08/2019

Aproximadament el 80% de les úlceres en extremitats inferiors tenen associades patologies d’insuficiència venosa i aquestes ferides solen ser recurrents. Una úlcera oberta pot trigar des de setmanes fins a anys en tancar-se, incrementant el risc de mortalitat i afectant a la qualitat de vida dels pacients que les pateixen, majoritàriament gent gran.

La solució que es proposa des del projecte NANONAFRES consisteix en un medicament per aplicació tòpica basat en la incorporació d'una biomolècula, amb activitat regeneradora de la pell, encapsulada en nanopartícules. Aquest format aconsegueix la protecció del principi actiu, evitant-ne la degradació, i permet l’alliberament controlat i directe del fàrmac a l’àrea de l’úlcera.

El projecte NANONAFRES, liderat per Nanomol Technologies S.L., neix de la col·laboració del grup Nanomol de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) amb les empreses Nanomol Technologies i BIOMED-LEITAT, els centres d’atenció primària EAP Osona Sud-Alt Congost SLP i El EAP Vallcarca-Sant Gervasi, hospitals públics com són el Consorci Sanitari de Terrassa i la Fundació Salut-Consorci Sanitari del Maresme i centres d’investigació internacionals com el Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología de Cuba. Aquest projecte, guardonat amb un programa d’ajuda RIS3CAT de la Generalitat de Catalunya, compta amb un pressupost de 2,3 milions d’euros i una durada de 3 anys i mig.

L’inici del contacte amb l’AEMPS és una fita molt important dins del procés de desenvolupament de qualsevol fàrmac, per tal de poder realitzar assajos clínics i traslladar aquest sistema al mercat, i així fer arribar el tractament proposat a les persones que ho necessiten.

Aquesta aproximació permetrà millorar l’eficàcia dels tractaments d’úlceres venoses actuals, així com la qualitat de vida dels pacients, reduint també el cost dels tractaments disponibles avui dia. A més, el grup Nanomol ja té una patent concedida internacionalment sobre aquest producte, que demostra la novetat d’aquest sistema i reforça la seva posició per arribar al mercat a través dels socis presents en aquest consorci i, en particular, per mitjà de la seva spin-off Nanomol Technologies S.L.