Mary Wareham visita l’Escola per presentar la campanya Stop Killer Robots

Mary Wareham, a l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral (subtítols castellà)
La co-premiada Nobel de la Pau i Directora d’Incidència de la Divisió d’Armes de Human Rights Watch ha presidit els últims actes organitzats per la branca espanyola de la campanya, liderada pels professors Joaquín Rodríguez i Roser Martínez.

29/11/2019

L’Escola va rebre el passat dijous 21 de novembre la visita de Mary Wareham, Directora d’Incidència de la Divisió d’Armes de Human Rights Watch i coordinadora general de la campanya preventiva Stop Killer Robots. Mary Wareham és una de les figures que van jugar un paper clau en el desenvolupament del tractat per prohibir les mines antipersona, fet pel qual va rebre de manera conjunta un Premi Nobel de la Pau l’any 1997.

L’activista Mary Wareham va presentar als estudiants del Grau en Prevenció i Seguretat Integral en què consisteix la campanya internacional Stop Killer Robots, i en quin punt es troba la possibilitat d’arribar a un acord mundial per a la prohibició de les armes autònomes letals. Els sistemes d’armament autònom, coneguts com a “robots assassins”, són màquines que  poden matar persones “sense més intervenció humana, essent una qüestió que supera un llindar moral”.

Segons s’afirma des de la campanya, aquest tipus d’armes intel·ligents suposen un desafiament global, perquè podrien agreujar les conseqüències per a la població civil en conflictes armats i, fins i tot, podrien ser utilitzades per al control, la vigilància i la repressió. A la vegada, l’absència de responsabilitats per les accions il·legals causades per una arma íntegrament autònoma suposaria un repte per al dret internacional, ja que complicaria poder assegurar la justícia, especialment en el cas de les víctimes.

La campanya, doncs, té com a objectiu aconseguir un tractat internacional que prohibeixi la producció, desenvolupament i ús d’aquests sistemes, que actualment ja s’estan desenvolupant en països com Estats Units, Corea del Sud, la Xina, Rússia o Israel.



La professora Roser Martínez al Col·legi d'Advocats de La Matanza (Argentina)

Impuls de la campanya en els països hispanoparlants  

Com a coordinadora general, Mary Wareham ha decidit viatjar a Espanya per assistir als diferents actes organitzats per la branca espanyola de la campanya, que lideren els professors Joaquín Rodríguez i Roser Martínez. “Espanya té una posició bastant poc determinada pel que fa als ‘robots assassins’, motiu pel qual he volgut venir per dir que encara hi ha molt per fer”, argumentava Wareham.

La campanya es troba en un punt en què, els esforços per arribar a un tractat internacional a través de la Convenció sobre Certes Armes Convencionals de les Nacions Unides s’està tornant cada cop més difícil, sobretot per la negativa dels països amb més veu. L’activista Mary Wareham, però, es manté optimista pels passos que ja s’està fent des d’alguns països per fer un tractat fora de l’òrgan de les Nacions Unides: “sabem que un altre procés és possible i només cal decidir quan ens hi posem”, sentenciava.

La Directora d’Incidència de la Divisió d’Armes de Human Rights Watch va intervenir durant la presentació de l’últim informe publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, “Nº39: Noves armes contra l’ètica i les persones: drons armats i drons autònoms”, que es va tenir lloc el 20 de novembre a Sant Cugat del Vallès.

El professor Joaquín Rodríguez és una de les persones expertes que han col·laborat en l’informe. L’objectiu d’aquesta publicació, que s’ha desenvolupat al llarg de sis mesos, era elaborar un manual que fos llegible per la major part del públic: “hem intentat fugir d’un llenguatge acadèmic i científic per aconseguir una major difusió, perquè considerem que un dels grans problemes a l’Estat espanyol és el nivell de desconeixement del ciutadà sobre la nostra campanya i sobre les amenaces que suposa l’aplicació de la intel·ligència artificial en l’àmbit militar” .   

Els dos docents han estat organitzant activitats i han assistit com a experts en esdeveniments per a la difusió de la campanya, des de la presentació de la campanya a Espanya, que va tenir lloc a la Facultat de Dret de la UAB, al 2018. No només en l’àmbit nacional, sinó també a l’estranger.

De fet, una de les principals vies d’actuació de l’equip espanyol és reunir-se amb organitzacions i actors per sumar esforços i vincular-los amb els organitzadors de la campanya a Llatinoamèrica: “el rol que estan tenint organitzacions a països com Colòmbia, Argentina, i tants altres, ens han de servir per establir estratègies comunes als països de parla hispana”, afirmava Rodríguez.

Els dos professors són membres de l’Internacional Committee for Robot Arms Control, una organització internacional que agrupa acadèmics i experts en els àmbits de la tecnologia robòtica, la intel·ligència artificial, les relacions internacionals, la seguretat internacional i els drets humans. En el marc de la campanya Stop Killer Robots, treballen colze a colze amb altres entitats com el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, FundiPau, el Centro de Educación e Investigación para la Paz (CEIPAZ), o l’Asociación de Investigación para la Paz (AIPAZ).


La professora Roser Martínez, en una conferència sobre les armes autònomes a la Universitat de Bogotà (Colòmbia)

El caràcter social de la prevenció

La campanya internacional per a la prohibició de les armes autònomes, Stop Killer Robots, és la primera campanya sobre desarmament de caràcter preventiu. Aquesta característica conflueix amb la naturalesa de l’Escola, ja que una de les seves premisses és proporcionar una formació que contribueixi “a un canvi de model de seguretat basat en l'anticipació”, com ja apuntava fa un any la directora Montserrat Iglesias-Lucía durant la presentació de la campanya.

En aquesta línia, per al professor és molt positiu que els estudiants puguin conèixer la campanya a través de la seva coordinadora general, Mary Wareham. Per a Rodríguez, és d’un alt valor que testimonis com el de la co-premiada Nobel de la Pau “puguin aportar el seu gra de sorra en la seva formació, en un àmbit que ha de ser preventiu i social”. A més, es tracta d’”un tema que s’està desenvolupament en l’actualitat, que en poden veure l’evolució, i interactuar amb les persones que lideren el procés”, afegia.

Mary Wareham va destacar “el grau de consciència i coneixement” dels estudiants del Grau en Prevenció i Seguretat, especialment gràcies a l’esforç del centre per fer “que allò que estudiïn sigui el més rellevant per al món real”.



Estudiants i professorat de l'Escola entre els assistents a l'acte de presentació de la campanya Stop Killer Robots a la UAB, l'octubre de 2018.