• UABDivulga
11/2013

Paràmetres sanguinis indicadors del nivell de benestar animal en bestiar porcí

Certs paràmetres sanguinis poden ser utilitzats com a indicadors del nivell de benestar o d’estrès dels animals, atès que els seus nivells varien segons les condicions de maneig del bestiar porcí durant el període ante mortem i la seva sensibilitat a l’estrès. Aquesta conclusió, i la relació entre aquests indicadors, els danys a la pell de la canal i les característiques de qualitat de la carn es desprenen dels resultats d’un estudi amb la participació d’investigadors de la UAB.

Les condicions de maneig del bestiar porcí durant el període ante mortem i la seva sensibilitat a l’estrès (RYR1) afecten els nivells d’alguns paràmetres sanguinis (cortisol, lactat i creatina fosfoquinasa (CPK)) que poden ser utilitzats com a indicadors del nivell de benestar o d’estrès dels animals.

Aquesta conclusió es desprèn dels resultats obtinguts en un estudi realitzat amb 2.923 porcs provinents de 106 transports diferents i sacrificats en 5 escorxadors espanyols. En aquest estudi, a més, es va estudiar la relació entre aquests indicadors sanguinis, el nivell de danys a la pell presents en la canal i característiques de qualitat de la carn.

L’estació de sacrifici dels animals té un efecte significatiu en els nivells de cortisol, lactat i CPK. Les femelles van presentar concentracions de cortisol, lactat i CPK superiors a les dels mascles. També, els animals portadors de gen RYR1 van presentar valors superiors de lactat i CPK. La concentració de cortisol va ser menor en porcs magres sacrificats a l’hivern després d’un període curt d’espera a l’escorxador abans del sacrifici. La concentració de lactat va disminuir en aquells porcs que van ser sotmesos a un temps de càrrega en el vehicle de transport llarg i va augmentar a l’estiu en augmentar el temps d’espera a l’escorxador i en porcs magres. La concentració de CPK va augmentar en augmentar el temps d’espera a l’escorxador; també, en augmentar el pes canal dels animals, en augmentar el contingut de magre i en augmentar el temps de transport a l’hivern.

Fruit d’aquest estudi s’observa que el temps d’espera a quadres de l’escorxador abans del sacrifici té un efecte molt important en els paràmetres sanguinis indicadors de benestar analitzats. A més, s’ha pogut advertir que el temps d’espera òptim depèn de l’estació de sacrifici.

També s’ha observat que les concentracions de cortisol, lactat i CPK augmenten en augmentar el nivell de danys presents a la pell de la canal. Contràriament, s’ha advertit una baixa correlació entre les concentracions d’aquests indicadors sanguinis i els índex de qualitat de la carn emprats.

L’efecte de les condicions de maneig i de la sensibilitat a l’estrès s’han posat de manifest en diversos estudis. Això no obstant, en aquest treball s’apunta que la valoració dels danys a la pell de la canal són un indicador del maneig rebut pels animals i que pot ser utilitzada com a eina per millorar el maneig ante mortem i, per tant, el benestar animal durant el període ante mortem.  

M. Dolors Guàrdia
Programa de Tecnologia Alimentària. IRTA-Monells

Referències

Guàrdia M.D., Estany, J., Álvarez-Rodríguez, J., Manteca, X., Tor, M., Oliver, M.A., Gispert, M., Diestre, A. A field assessment of the effect of pre-slaughter conditions and genetic-stress susceptibility on blood welfare indicators in pigs. Animal Welfare 21:517-526. 2012.

 
View low-bandwidth version