• UABDivulga
09/2009

Alternatives ecològiques pels antibiòtics als pinsos

Pinsos amb extractes naturals sense antibiòtics

La prohibició de l'ús dels antibiòtics als pinsos animals per la UE al 2006 no va agafar desprevinguts al grup de Nutrició Animal de la Facultat de Veterinària de la UAB, que portava estudiant des de molt abans  alternatives al tradicional ús de fàrmacs als pinsos. L'objectiu és obtenir animals sans i amb bons nivells de producció, la qual cosa pot aconseguir-se també utilitzant extractes de plantes de les quals ja es coneixia la seva eficiència. Compostos extrets de l'orenga, la canyella o els chilis poden ser utilitzats eficaçment per eliminar els antibiòtics a l'alimentació dels porcs. Malgrat tot, segueix havent encara una diferència entre els resultats obtinguts en comparació amb l'ús dels antibiòtics, i els efectes d'aquests extractes vegetals també estan relacionats amb la resta dels nutrients de la dieta dels animals.

La inclusió d'antibiòtics als pinsos dels porcs, pollastres i vaques per millorar el seu rendiment productiu va ser una pràctica generalitzada a tota Europa durant la segona meitat del segle XX i encara és una pràctica habitual a gran part del mon. Tanmateix, la sobre utilització d'antibiòtics a la producció animal, i en molts altres àmbits, va aixecar als anys 90, l'alarma sobre la possibilitat de la aparició de bactèries altament resistents als antibiòtics. Per aquest motiu la UE va prohibir totalment aquest us sistemàtic d'antibiòtics als pinsos dels animals al 2006.

Molt abans de que la prohibició fos efectiva, el grup de Nutrició Animal de la Facultat de Veterinària va començar a estudiar gran quantitat d’alternatives a aquests antibiòtics per mantenir els animals sans i en bons nivells de producció, sense risc per les persones. Una de les opcions més clares per substituir els antibiòtics eren els extractes de plantes que, de fet, ja s’utilitzen en altres àmbits amb bons resultats.

En una sèrie d'articles publicats al "Journal of Animal Science" en els darrers cinc anys el nostre grup ha descrit una sèrie de mecanismes pels quals compostos provinents de l'orenga, la canyella o els chilis, podrien ser útils per a substituir els antibiòtics als pinsos dels porcs. Aquests compostos han demostrat ser efectius per a modificar les poblacions bacterianes intestinals, el trànsit intestinal, i finalment millorar en alguns casos la salut i supervivència de l'animal. Tanmateix, els resultats obtinguts amb els extractes de plantes encara disten dels obtinguts amb antibiòtics sobretot perquè els extractes de plantes semblen no ésser efectius en determinades situacions. Un dels interessos del grup és entendre el perquè d'aquestes diferencies en la efectivitat del extractes de plantes comparats amb els antibiòtics.

En l'últim article del grup, publicat el passat mes de maig, es descriu com els efectes dels extractes de plantes poden dependre d'altres nutrients de la dieta dels animals. En aquest cas, el nivell de proteïna del pinso del porcs és un factor important a tenir en compte. Alts nivells de proteïna anaven associats a un major efecte dels extractes de plantes.

Edgar García Manzanilla

Referències

"Dietary protein modifies effect of plant extracts in the intestinal ecosystem of the pig at weaning". Manzanilla, E. G.; Perez, J. F.; Martin, M.; Blandon, J. C.; Baucells, F.; Kamel, C.; Gasa, J. JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE, 87 (6): 2029-2037 JUN 2009.

 
View low-bandwidth version