• UABDivulga
11/2007

Tremolor "prodròmic": descripció d'un nou símptoma de la malaltia de Parkinson

Imatge sobre el mal del Parkinson
El mal de Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que encara planteja moltes incògnites per a la ciència mèdica. Però, gràcies a l'esforç de la comunitat científica, poc a poc aquest complicat trencaclosques va prenent la seva forma. Un bon exemple dels assoliments al quals s'ha arribat és la present investigació, la mateixa que revela un nou símptoma de la malaltia, en les seves primeres etapes. .

En aquest article es descriu un nou símptoma de la malaltia de Parkinson: el tremolor "prodròmic". Aquest símptoma consisteix en la descripció per part del pacient o familiars de tremolor ocasional en una ma i l'absència d'aquest tremolor durant l'exploració neurològica efectuada durant la primera visita a l'especialista. És a dir, hi ha una discordança entre el que expliquen el pacient o familiars i el que troba el metge.

Es presenta una sèrie de 7 pacients amb aquest símptoma durant un període d'un any (prevalença de 2,7 % dels pacients que consulten per tremolor en aquest període). El temps d'inici del tremolor "prodròmic" era reportat un promig de 9,5 setmanes abans de la consulta. En tres d'aquests pacients, en l'exploració neurològica es van trobar altres signes de la malaltia de Parkinson (rigidesa, bradicinèsia). Després d'un seguiment clínic (promig 24 setmanes) tots els pacients van acabar complint criteris diagnòstics de malaltia de Parkinson idiopàtica.

En resum, es presenta la descripció d'un nou símptoma de la malaltia de Parkinson. El tremolor "prodròmic" és un símptoma precoç que apareix en els primers estadis de la malaltia de Parkinson abans que el clàssic tremolor parkinsonià sigui continu i evident clínicament.. Els pacients que ho refereixen precisen d'un seguiment clínic a pesar de l'exploració neurològica normal en la primera visita.

Àlexandre Gironell
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Gironell A., Kulisevsky J., Pascual B., Pagonabarraga X. Movement Disorders 2007. 15: 1203-4.

 
View low-bandwidth version