• UABDivulga
04/2007

Els faigs es defensen del canvi climàtic

Els faigs es defensen del canvi climàtic
Investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), del CSIC i de la Universitat Autònoma de Barcelona han descobert que les poblacions de faigs mostren capacitat d'adaptar-se a l'escalfament climàtic que estem vivint. En particular, han observat que cada cop hi ha més fagedes adaptades a temperatures més càlides. No està clar, però, que aquesta capacitat d'adaptació permeti pal·liar completament els efectes del canvi climàtic.

El treball, dut a terme per l'investigador Alistair Jump i el professor d'investigació Josep Peñuelas ha identificat, tot utilitzant tècniques de biologia molecular per a identificar gens diferents, que les poblacions naturals de faig del Montseny inclouen alguns individus que estan millor adaptats a les temperatures més càlides mentre que altres individus estan millor adaptats a temperatures més fredes.

Sembla que és la variabilitat climàtica interanual normal la que manté ambdós tipus d'arbres a la població. Però els investigadors de la Universitat Autònoma han observat que en els darrers anys la proporció d'individus que estan millor adaptats a temperatures més càlides està augmentant en paral·lel a l’escalfament climàtic.

Altres treballs duts a terme pels mateixos Professor Peñuelas i Dr. Jump mostren que el creixement d'aquesta espècie disminueix a algunes àrees del Montseny i que tenen lloc canvis en la seva distribució lligats al canvi climàtic de les darreres dècades. Així doncs, tot i que aquest estudi publicat a Molecular Ecology suggereix que les poblacions poden tenir capacitat d'adaptar-se a l’escalfament climàtic a curt termini, basant-se en la variabilitat preexistent dins la població, els autors destaquen que aquesta adaptació no serà suficient per prevenir la pèrdua d'aquesta espècie a algunes regions a mesura que el clima s'escalfi més i més.

Alistair Jump

Referències

Natural selection and climate change: temperature-linked spatial and temporal trends in gene frequency in Fagus sylvatica. Jump, AS; Hunt, JM; Martinez-Izquierdo, JA; Peñuelas, J. Molecular Ecology, 15 (11): 3469-3480 Oct 2006.

 
View low-bandwidth version