Una recerca sobre tecnologia contra els incendis forestals guanya el primer premi de la Càtedra Manuel Ballbé

Ana Novo

La UAB i Securitas Seguridad España han reconegut el treball "Avaluació de la vegetació a l'entorn de les carreteres mitjançant el processament de dades LiDAR i imatges multiespectrals" d'Ana Novo Gómez com el millor projecte de recerca relacionat amb la seguretat humana i el dret global que s'ha presentat a la primera edició del Premi Càtedra Manuel Ballbé SHDG-Securitas.

06/02/2023

El treball de Novo, membre del Grup de Recerca de Geotecnologies Aplicades de l'Escola d'Enginyeria Forestal de la Universitat de Vigo, ha estat elegit per la seva rellevància al camp de la recerca científica, tecnològica i la seva contribució en el marc de la seguretat humana. La decisió ha estat anunciada per la comissió avaluadora del certamen, formada per la presidenta de la Càtedra, María Teresa Fernández de la Vega; pel director acadèmic Carlos Padrós, professor del Departament de Dret Públic i Ciències Historicojurídiques de la UAB; i per la directora de Persones i Talent de Securitas Seguridad España, Alicia Gómez de Hinojosa, delegada i representant de la companyia a la Càtedra.

Amb aquest guardó, que està dotat amb 3.000 euros i que ret homenatge la figura del catedràtic de dret administratiu i fundador de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, Manuel Ballbé (1951-2020), UAB i Securitas reafirmen el seu compromís amb l'avenç de la ciència, la transferència de tecnologia i la innovació en la regulació. La comissió avaluadora ha assenyalat que en la selecció dels treballs han primat aquells que, d'acord amb la convocatòria, ofereixen solucions innovadores en digitalització de la seguretat privada, seguretat holística, serveis remots, protecció contra incendis i seguretat electrònica.

Segons afirma Roser Martínez, directora de la Càtedra Manuel Ballbé i professora de dret administratiu de la UAB, "aquest premi pretén reconèixer el mèrit d'aquelles persones investigadores que estiguin fent una tasca professional o acadèmica de rellevància nacional o internacional en les àrees d'investigació respectives" i camps científics, i que contribueixin excepcionalment a l'avenç de la ciència, a la transferència de tecnologia ia la innovació de la regulació. Tot això per a la seva aplicació pràctica al camp de la seguretat privada, i en especial, al paper de la dona".

La tecnologia com a aliada per evitar els incendis forestals

Per dur a terme aquest treball de recerca, Novo va prendre Galícia com a zona d'estudi, una de les regions d'Espanya més afectades pels incendis. Segons la investigadora, tot i ser una comunitat on els incendis han baixat a l'última dècada –igual que a la resta d'Espanya–, "el canvi climàtic i les sequeres prolongades previstes, tendeixen que els incendis forestals siguin cada cop més extrems i perillosos, augmentant en magnitud i gravetat, cosa que els torna incontrolables. Per tant, la gestió basada en les tècniques d'extinció no serà suficient en el futur proper i s'ha d'equilibrar amb la gestió silvícola preventiva".

La proximitat de les zones cremades a les carreteres és una cosa que tenen en comú la majoria d'aquests esdeveniments. De fet, la densitat de les carreteres és un dels factors socioeconòmics principals que expliquen el perill d'incendi. Per això, l'objectiu principal d'aquesta investigació és la inspecció automàtica de la vegetació a l'entorn d'aquestes infraestructures per gestionar les accions de manteniment que permetin la mitigació de la severitat dels incendis forestals.

Novo planteja solucions i enfocaments per a la detecció, anàlisi, modelització i avaluació de la vegetació amb l'objectiu de prevenir els incendis forestals a l'entorn de les carreteres mitjançant la gestió forestal. Empra diferents metodologies basades en la introducció de geotecnologies que se centren en el desenvolupament d'algorismes i l'automatització de processos de Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) que utilitzen, com a entrada, dades LiDAR i imatges multiespectrals, dades geoespacials per investigar la vegetació i l'anàlisi de risc d'incendi forestal.

Els resultats de la investigació mostren, entre altres conclusions, importants estalvis de costos i temps en automatitzar els processos en les activitats de gestió; la capacitat d'anticipar-se al problema per evitar les conseqüències possibles d'un incendi o el potencial de l'ús de les dades LiDAR per analitzar les característiques estructurals de la vegetació. El treball de Novo serà exposat al proper Congrés Internacional sobre Seguretat i es publicarà al Journal of Human Security and Global Law.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Vida terrestre
  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Acció climàtica