Sessió en línia sobre Zoonosis en el context d’Una sola salut (One Health): Valoracions des de la perspectiva sanitària

Dimecres 17 de febrer a les 15 h, es durà a terme una sessió en línia sobre Zoonosis en el context d

En l'organització han participat la Conferència Nacional de Degans d’Infermeria (CNDE), la Conferència Nacional de Degans de Facultats de Farmàcia d’España (CNDFE), la Conferència Nacional de Degans de Facultats de Medicina (CNDFM) i la Conferència de Degans i Deganes de Veterinària d’Espanya (CDVE), i compta amb la col·laboració de CRUE Universitats Espanyoles i el patrocini de les organitzacions col·legials estatals corresponents a aquestes disciplines. 

26/01/2021

El dimecres 17 de febrer a les 15 h es durà a terme una sessió en línia sobre Zoonosis en el context d’Una sola salut (One Health): Valoracions des de la perspectiva sanitària. 

La pandèmia de la Covid-19 ha posat en manifest la complexitat de la preservació de la salut de la població. Si el seu origen es troba en el salt d'espècie d'un virus afavorit per aspectes mediambientals i culturals, en la seva difusió i control hi han participat nombrosos elements: polítics, sociològics, comercials i econòmics, demogràfics, científics i tecnològics, industrials, logístics i psicològics, entre altres. 

Resulta evident que la salut de les persones es troba íntimament relacionada amb tots els aspectes que tenen a veure amb la vida humana, incloent-hi de manera notòria la salut animal i el medi ambient. És indiscutible, avui més que mai, la necessitat d'abordar la protecció de la Salut mitjançant un enfocament integral que contempli tots aquests factors. És indiscutible, avui més que mai, la necessitat d'adoptar el denominat enfocament One Health (Una Sola Salut).

L’objectiu d’aquesta sessió és impulsar el concepte d’Una sola salut, agafant com a punt de partida els aspectes sanitaris que s’haurien de considerar a l’abordar les malalties zoonòtiques. La sessió ha estat organitzada per la Conferència Nacional de Degans d’Infermeria (CNDE), la Conferència Nacional de Degans de Facultats de Farmàcia d’Espanya (CNDFE), la Conferència Nacional de Degans de Facultats de Medicina (CNDFM) i la Conferència de Degans  i Deganes de Veterinària d’Espanya (CDVE) amb la col·laboració de CRUE Universitats Espanyoles i està patrocinada per la Organización Colegial Veterinaria Española (OCV), el Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos (CGCOM), el Consejo General de Enfermería de España (CGE) i el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos. L’organització tècnica està a càrrec de la Universitat de Còrdova.

Es realitzaran quatre ponències, que aniran a càrrec d’un representant de cadascuna de les disciplines organitzadores d’aquest esdeveniment:  

•    Katinka De Balogh (Veterinària) és Senior Animal Health and Production Officer at the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations Regional Office for Asia and the Pacific (Bangkok, Tailàndia). Té 30 anys d'experiència en desenvolupament internacional, control de malalties animals i zoonòtiques, i recerca de brots i gestió de crisi. Actualment, lidera la lluita contra la resistència als antimicrobians impulsada per l'aliança tripartida WHO/FAO/OIE, aplicant l’enfocament d’Una sola salut (One Health).

•    Adolfo Garcia Sastre (Medicina), és director a The Global Health and Emerging Pathogens Institute (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Nova York) i el principal investigador del Centre de Recerca en la Patogènesi del Virus de la Grip, un Centre d’excel·lència en Recerca i Vigilància de la Grip finançat pels Instituts Nacionals de la Salut dels EUA. Durant els últims 30 anys, les seves recerques s'han centrat en la biologia molecular, les interaccionis virus-hoste, la immunitat innata i la patogenicitat tant del virus de la grip com d'altres virus d'RNA, així com el desenvolupament de noves vacunes i medicaments antivirals.


•    Adela Gómez Luque (Infermeria), és professora del departament d'Infermeria i Responsable del Sistema Intern de Garantia de Qualitat del títol de Grau en infermeria del Centro Universitario de Plasencia de la Universitad de Extremadura (UEx), té un Màster en Recerca en Ciències de la Salut i Atenció Sociosanitària. També té experiència com a investigadora en malalties zoonótiques (leishmaniosis i paludisme) i en el desenvolupament de vacunes, en el Laboratori LeishmanCeres de la UEx, acreditat conforme a la normativa Europea de BPL (Bones Pràctiques de Laboratori) per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

•    Mariano Esteban Rodriguez (Farmàcia), és Cap del Grup Poxvirus i vacunes del Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC). Expert en biologia molecular d'agents patògens. Els seus descobriments sobre la biologia del virus vacunal, que van ser utilitzats com a vacuna per a erradicar la verola, li han servit per a generar candidats vacunals contra diferents patologies havent desenvolupat procediments pioners en immunització.

Podeu trobar més informació al Web de la sessió