Les rectores aposten per acabar amb la desigualtat en formació, recerca i gestió

Margarita Arboix participa a la primera cimera de rectores d'universitats espanyoles
Foto: Àlex Pérez (UJI).
Les rectores de les universitats públiques espanyoles s'han reunit per primer cop a Castelló i han apostat per una àrea de coneixement d'estudis de gènere, la implantació de graus específics com el de la UAB i la lluita contra els estereotips a l'educació primària i secundària.

26/11/2018

Margarita Arboix, rectora de la UAB, va participar, el 26 de novembre, a la primera cimera de rectores d'universitats públiques espanyoles, que va tenir lloc a la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i va aplegar les set dones que encapçalen institucions d'educació superior actualment a l'Estat. A més d'Arboix, hi van assistir Eva Alcón, rectora de la universitat amfitriona; M. Vicenta Mestre, de la Universitat de València; Pilar Aranda, de la Universitat de Granada; Nekane Balluerka, de la Universitat del País Basc; M. José Figueras, de la Universitat Rovira i Virgili i M. Antonia Peña, de la Universitat de Huelva.

La vicerectora d'Igualtat de l’UJI, Pilar Safont, va ser l'encarregada de llegir les primeres conclusions d'aquesta cimera, un document que servirà de base per redactar un manifest més extens, la Declaració de Castelló. Safont va explicar que els principals reptes als quals s'enfronten les universitats per a acabar amb la desigualtat anirien en tres línies: formació, recerca, i lideratge i gestió.

Pel que fa a la formació, va defensar la creació d'una àrea de coneixement d'estudis de gènere i la implantació d'un grau específic (com ara el títol d'Estudis de Gènere que la UAB ha començat a imaprtir aquest curs), alhora que cal fer un esforç per arribar a l'alumnat en etapes prèvies, de primària i secundària, per acabar amb els estereotips i aconseguir incorporar a homes en graus feminitzats i a dones en graus masculinitzats (l'anomenada bretxa STEM). Es va apostar per incrementar també la formació en matèria de gènere en els equips de govern, per tal d'aconseguir una major implicació i més aliances amb els homes que permetin dur a terme més mesures de conciliació i coresponsabilitat.

En l'àmbit de la recerca, es va indicar la necessitat d'incorporar mesures de discriminació positiva en els plans propis de recerca, que la carrera investigadora contempli períodes de maternitat i cura de persones dependents, i que es faci un esforç per visibilitzar el nom de les dones investigadores a través de mesures com citar el nom complet en les publicacions científiques o apostar per més reconeixements a dones investigadores: doctorats honoris causa, medalles d'or, etc.

Finalment, quant a lideratge i gestió, es van posar sobre la taula les següents mesures: que les universitats elaborin pressuposts amb perspectiva de gènere; que s'augmenti el pressupost per a dur a terme polítiques de gènere; que s'enforteixin les estructures de les unitats d'igualtat; que es potenciï i normalitzi l'ús de llenguatge no sexista i inclusiu; que es treballi perquè hi hagi equilibri i paritat en totes les composicions organitzatives de la universitat; que es fomenti la realització de programes de formació en lideratge entre les dones; i que hi hagi una política de tolerància zero enfront de violències masclistes.

Més informació: Declaració de Castelló