La UAB s'alia amb la URV pel programa vocacional Repte Experimenta

Repte Experimenta
Repte Experimenta amb alumnes ESO

Aliança entre la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar del CSIC per a exportar per primera vegada a Barcelona el programa formatiu Repte Experimenta per despertar vocacions científiques, potenciant l’experimentació científica a les aules d’escoles i instituts .

11/01/2022

Deu centres d’educació secundària han estat seleccionats d’entre 44 centres de 16 comarques catalanes per participar en el programa Repte Experimenta pels cursos 2022-2024. Per primera vegada, i gràcies a l’aliança amb el Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, el programa impulsat per la Universitat Rovira i Virgili també arribarà a la província de Barcelona. Les dues institucions barcelonines, junt amb la URV, l’Institut Català d’Investigació Química i empreses padrines del sector químic i biotecnològic, garantiran els dos centenars de professionals de l’àmbit de la ciència que acompanyaran els alumnes en el seu bateig experimental.

La finalitat del programa és l’acompanyament de les escoles i instituts perquè potenciïn l’experimentació científica a les seves aules partint d’aprenentatges basats en el learn by doing que afavoreixen la motivació dels alumnes i generen coneixements més profunds. Els més de 1600 alumnes de 1r i 2n d’ESO dels centres seleccionats -cinc públics i cinc concertats- que passaran pel programa en dos cursos, comptaran amb el suport de científics i científiques en actiu que els guiaran en el disseny i la realització d’experiments científics fets amb materials casolans. Els centres seleccionats pels cursos 2022-2024 són l’IE Mediterrani, el Col·legi Lestonnac l'Ensenyança i el Col·legi Santa Teresa de Jesús -tots tres ubicats a la ciutat de Tarragona-; l’Institut d’Altafulla, l’Institut de Torredembarra i el centre Maria Rosa Molas de Reus. A les Terres de l’Ebre, participarà el Col·legi Teresià de Tortosa. A la província de Barcelona, el programa es realitzarà a l’Escola FEDAC Sant Andreu de Barcelona, l’Escola Sant Gabriel Ripollet i l’Institut Josefina Castellví i Piulachs de Viladecans.

El Repte Experimenta a l'Aula desafia a alumnes de 1r i 2n d'ESO a dissenyar i a fer un experiment científic amb materials casolans. Cada centre selecciona els millors grups que, a través dels Tallers Experimenta, apropen l’experimentació a la seva vegada a alumnes de 5è i 6è de primària del propi centre o d’un centre adscrit, potenciant així la interacció entre l’alumnat i la divulgació de les STEM entre els més joves. A més, com a cloenda, la Fira Experimenta presenta al públic familiar els 30 experiments seleccionats entre tots els centres, i s’atorguen els Premis Experimenta als tres millors equips de joves divulgadors científics.