La UAB presenta la seva oferta d'estudis al Saló de l'Ensenyament

Saló de l'Ensenyament

Del 15 al 19 de març, la UAB estarà present al Saló de l'Ensenyament per informar sobre l'oferta d'estudis de grau i els serveis per a la comunitat universitària. L'estand de la UAB serà el B237 i estarà situat al pavelló 1 de Fira de Barcelona, al recinte de Montjuïc. Hi haurà una cinquantena d'estudiants i docents informant sobre totes les titulacions de la UAB en un espai sostenible i més ampli que el de les edicions anteriors. La UAB, a més, participarà en l'Espai Ciència organitzant activitats divulgatives sobre periodisme, prehistòria, enginyeria química i sociologia.

06/03/2023

El saló obrirà de 9 a 19 h el dimecres 15, el dijous 16 i el divendres 17. El dissabte dia 18, l'horari serà de 9 a 20 h. I el diumenge dia 19, el saló romandrà obert de 9 a 14.30 h. Els informadors de la UAB faran servir tauletes, fulls de mà i punts de llibre amb codis QR per reduir al màxim l'ús de paper. L'estand, a més, guanyarà 25 m2 de superfície respecte del de l'any passat i mantindrà l'aposta per fer servir un nou mobiliari més proper i ergonòmic.

Pel que fa a l'oferta acadèmica de màster i postgrau, enguany no tindrà lloc el Saló Futura coincidint amb les dates del Saló de l'Ensenyament, però la UAB organitza fires virtuals per informar sobre els màsters, els postgraus i els doctorats que imparteix. La propera edició tindrà lloc el mes de maig.

A més, al mateix recinte del Saló de l'Ensenyament, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació organitza l'Espai Ciència, on els visitants podran participar en multitud de tallers i demostracions científiques. Docents de la UAB dirigiran sengles activitats dins de l'Espai Ciència:El Departament de Prehistòria i el laboratori d'arqueobotànica organitzaran un taller sobre les restes vegetals que apareixen als jaciments arqueològics; el Grup de Recerca en Compostatge (GICOM) tractarà sobre l'aprofitament de residus en les indústries alimentària i cosmètica, entre d'altres; docents del Departament de Sociologia explicaran el projecte Refuge-ED per a la integració dinàmica de menors migrants i refugiats; i membres del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació dirigiran un taller sobre comprensió crítica dels mitjans i desinformació.

Novetats per al proper curs

El curs 2023-2024, dos graus innovadors de la UAB, el grau en Estudis Socioculturals de Gènere i el grau en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, passaran de 180 crèdits ECTS (tres cursos) a 240 crèdits ECTS (quatre cursos). Aquest canvi s'executa en compliment del Reial decret 822/2021, que dona un marge de dos anys per transformar els graus oficials de tres anys de duració en graus de quatre anys. El canvi es produeix també al grau en Bioinformàtica, titulació que imparteixen conjuntament la UAB, la UB, la UPC i la UPF. A més, el proper curs es renovaran els plans d'estudis de tres graus més de la UAB: Nanociència i Nanotecnologia, Arqueologia i Ciències Ambientals.

El grau en Estudis Socioculturals de Gènere és la primera titulació d'aquest tipus que es va implantar al sistema universitari espanyol. La UAB la imparteix des del curs 2018-2019 com a grau de tres anys i, amb la conversió de la titulació a grau de 240 crèdits ECTS, s'han pogut intensificar els continguts de caràcter instrumental i professionalitzador del pla d'estudis, tot afegint-hi, per exemple, continguts relacionats amb l'anàlisi de dades o amb l'elaboració de plans d'igualtat a les empreses i les administracions.

Pel que fa al grau en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, es tracta també d'una titulació pionera arreu de l'Estat i s'ofereix des del curs 2017-2018. Amb l'ampliació a 240 crèdits ECTS, la UAB ha augmentat encara més l'orientació aplicada dels estudis tot reforçant les bases d'enginyeria a primer (matemàtiques i informàtica), incorporant-hi noves assignatures sobre sostenibilitat i gestió urbana (social, política i econòmica) i potenciant l'aprenentatge basat en reptes.

I el grau interuniversitari en Bioinformàtica s'imparteix en anglès i ofereix formació per desenvolupar la capacitat professional de processar, visualitzar i analitzar gran quantitat de dades biològiques en els camps de la medicina, l'agricultura i la indústria alimentària. Les sortides professionals van des de la gestió de dades per al desenvolupament de nous fàrmacs fins a la integració de dades òmiques (relacionades amb el genoma) per al desenvolupament d'una medicina de precisió personalitzada.

D'altra banda, s'ha renovat també el pla d'estudis de tres graus de la UAB per actualitzar-ne els continguts en consonància amb l'evolució del sector professional, dels reptes socials i dels avenços tecnològics: el grau en Arqueologia, que potencia els continguts d'arqueologia aplicada i s'adapta a les novetats tecnològiques i metodològiques que es viuen a la disciplina; el grau en Ciències Ambientals, que aprofundeix en la formació de professionals amb capacitat per gestionar els problemes ambientals tant al sector empresarial com a l'Administració pública, i el grau en Nanociència i Nanotecnologia, que introdueix noves competències i habilitats, especialment en mètodes i aplicacions de programació, tractament de dades i síntesi de propietats de materials.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat