La UAB lliura les Beques Impuls per a estudiants amb discapacitat

Acte pel dia de la discapacitat
La jornada en commemoració del dia de les persones amb discapacitat va tenir lloc l'11 de desembre i va comptar amb una conferència de José María Sanahuja i amb el discurs d'Arnau Panicol, un dels guanyadors de les Beques Impuls, que es van lliurar durant l'acte.

12/12/2018

Masfuroll: “vivim en un món que presenta moltes dificultats i l'única via és la inclusió de tota mena”

La sala Teatre de la UAB va acollir, el dimarts 11 de desembre, l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, celebrat el passat 3 de desembre. Durant la jornada es va aprofitar per fer el lliurament de les Beques Impuls.

Aquest acte s’emmarca dins el programa d’inclusió de la Universitat, que compta amb eines com el Programa d’Integració dels Universitaris amb Necessitats Especials (PIUNE). Aquesta iniciativa té com a intenció definir, assessorar i facilitar les adaptacions necessàries perquè els estudiants que presenten necessitats educatives específiques puguin assolir amb èxit els seus estudis universitaris.

Sara Moreno, vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, i Joana Gallego, directora de l’Observatori per a la Igualtat, van pronunciar unes paraules de benvinguda per als assistents i van assegurar que el compromís de la Universitat amb la inclusió de les persones amb discapacitat és ferma, afirmant que totes les àrees hi estan implicades.

Seguidament, Gabriel Masfuroll, president del Consell Social de la UAB; i Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidaria (FAS); van fer entrega de les Beques Impuls als estudiants guanyadors, que, en aquesta edició, han estat vuit. Les Beques Impuls són una línia pròpia d’ajuts per a estudiants amb discapacitat creades per la FAS de la UAB i pretenen facilitar tant l’assistència a la universitat com la inserció laboral d’aquest col·lectiu. Segons Masfuroll, “vivim en un món que presenta moltes dificultats, i l'única via per superar-les és la inclusió de tota mena”.

Arnau Panicot, estudiant d’enginyeria informàtica a la UAB i guanyador d’una d’aquestes beques, va parlar en representació de l’alumnat amb discapacitat i va explicar la seva experiència a la universitat. Va voler fer incís també en que, per parlar d’inclusió, cal recordar  que “ja no només per als estudiants discapacitats, sinó per a tots, les elevades taxes universitàries suposen un problema per a l’accés a la educació”. Moreno va mostrar el seu acord amb aquesta afirmació i va fer menció a les mobilitzacions estudiantils per la rebaixa del 30% dels preus que han tingut lloc al llarg dels darrers mesos.

Durant la segona part de l’acte, José María Sanahuja, director del Centre d’Estudis i Recerca per a una Societat Inclusiva (CERSIN) i professor del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, va impartir una conferència sobre els reptes per avançar cap a una universitat inclusiva, assegurant que és responsabilitat de tot el conjunt de la comunitat educativa que aquesta sigui efectiva i real. Sanahuja va ensistir en la importància de fer totes les activitats tan accessibles com sigui possible i va posar com a exemple la intèrpret de signes present durant tot l’acte. “Com més accessible és el meu discurs, més alta és la seva qualitat”, va afirmar per acabar.