La UAB divulga la ciència al Pint of Science

La UAB divulga la ciència al Pint of Science
istockphoto/Peshkova
Més d'una quinzena d’investigadores i d’investigadors de la UAB i dels seus instituts de recerca -IBB, ICTA i INc- participen en l'edició d'enguany del festival internacional Pint of Science, que té lloc del 14 al 16 de maig a diverses ciutats de tot el món.

04/05/2018

El Festival Pint of Science té l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania de manera informal i entretinguda, mitjançant xerrades d’investigadores i d’investigadors obertes a tothom organitzades a bars. En l’edició d’enguany participen en diferents sessions més d’una quinzena de personal de recerca de la UAB i dels seus instituts: l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals i l'Institut de Neurociències, amb el següent programa:
 
BARCELONA

 “Com ha canviat globalment el bosc mediterrani?”
14 de maig, 19,30 h. Vil·la Urània (c/ Saragossa, 29)

A càrrec d’Albert Bach i Josep Antoni Pujantell, investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA).
 
Albert Bach parlarà sobre “La química del bosc i la nostra salut”, repassant el recorregut social i científic d’un tema que està agafant embranzida en els últims anys, com és el potencial dels boscos com a fonts de salut humana. Bach explicarà també un projecte de recerca en aquest àmbit que estan duent a terme  l’ ICTA i el CREAF en els boscos del Montseny.
 
Per la seva banda, Josep Antoni Pujantell tractarà sobre “Com afecta el canvi global als nostres boscos?”, repassant els efectes sobre la seva distribució i la biodiversitat i analitzant també el macís del Montseny com a exemple d’aquest fenomen.
 
Més informació:
https://pintofscience.es/event/cm-ha-canviat-globalment-el-bosc-mediterrani
 
“Tens por?”
14 de maig, 19,30 h. Hüle Bar (c/ Bonavista, 6)
 
África Flores, Patricia Molina, Antonio Luis Florido i Raúl Velasco, investigadores i investigadors de l’Institut de Neurociències (INc) participen amb dos xerrades.
 
Les dues investigadores ofereixen la xerrada “Estrès i por: els dolents de la pel·lícula?”, en què explicaran com aquests factors, que són respostes adaptatives per sobreviure en un entorn canviant, poden arribar a perjudicar la nostra salut quan els seus mecanismes es desregulen, fins al punt de provocar trastorns psiquiàtrics.
 
Per la seva part, els investigadors parlaran sobre “L’impacte de les diferències sexuals en l’aprenentatge de la por”. Hi abordaran com afecten les malalties mentals a homes i dones, centrant-se especialment en les diferències entre els cervells d’ambdós sexes a l’hora d’enfrontar-se amb una por i els seus efectes.
 
Més informació:
https://pintofscience.es/event/tienes-miedo
 
 
“Neurodegeneración: una àrdua lluita, un petit aliat”
15 de maig, 19,30 h. Hüle Bar (c/ Bonavista, 6)
 
Esther Dalfó, professora associada del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular, participa en aquesta sessió amb la xerrada “Un cuc elegant per estudiar el cervell”, una dissertació que permetrà conèixer la recerca que es fa amb el Caenorhabditis elegans, un petit nematode que és un model ideal per estudiar les malalties neurodegeneratives al laboratori.
 
Més informació:
http://pintofscience.es/event/neurodegeneraci-una-rdua-lluita-i-un-petit-gran-aliat
 
 
“Un vestit de robocop per tornar a usar les mans”
15 de maig, 19,30 h. La Iguana (c/ de Rosés, 46)
 
Guillermo García i Cristina Zamorano, investigadors de l’Institut de Neurociències (INc) i Olaia Bayo, investigadora del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia i María Rodríguez, investigadora predoctoral, participen en aquesta sessió juntament amb Joan Vidal, de l’Institut Guttmann.
 
La sessió s’estructura en dues parts. La primera, dedicada a “La lesió de la medul·la espinal: des de la seva biologia fins a l’implant d’interfases cervell-màquina”, amb intervencions sobre “La lesió medul·lar i els límits de la llibertat i “L’estat de l’art de les estratègies reparatives”.
 
La segona, “De dalt a baix: hipòtesi i errades al laboratori abans d’arribar a la clínica”, comprèn tres xerrades més: “Per què és tan difícil la rehabilitació? És molt més que repetir mil vegades un moviment!”, “Arquitectura de les xarxes medul·lars, on y què he de reparar?” i “El món a l’inrevés: disseny d’eines matemàtiques per saber com funciona la medul·la espinal”.
 
Més informació:
http://pintofscience.es/event/un-traje-de-robocop-para-volver-a-usar-las-manos
 
“La clau per descobrir la teva vida”
16 de maig, 19,30 h. Bacanal café (c/ de Sepúlveda, 164)

Antonio Barbadilla, investigador de l’ Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB), i Sònia Casillas, investigadora de l’Institut for Bioengineering of Catalonia (IBEC), ambdós membres del Departament de Genètica i de Microbiologia, participen en aquesta sessió amb sengles conferències.
 
Antonio Barbadilla abordarà en la seva xerrada, “La trilogia de la vida: genomes, evolució i selecció natural” qüestions com quina part del nostre genoma compartim amb altres espècies, quins canvis genètics ens fan humans o com evolucionen els genomes per reflexionar sobre el futur de l’espècia humana i, per extensió, de tota la vida.
 
Sònia Casillas parla sobre “La prehistòria llegida al genoma”, recorrent la història de la diversitat genètica humana. La investigadora explicarà per què no hi ha dos humans genèticament iguals i el que això significa amb exemples concrets, com el color de la pell o les intoleràncies alimentàries.
 
Més informació
https://pintofscience.es/event/ob-c
 
“Tecnologies del futur: ¡entre Estrelles i Energia!”
16 de maig, 19,30 h. D9 (c/ Pallars, 122)
 
Carles Ferrer Ramis, investigador del Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics i director de l’spin-off d’AEInnova, participa amb la xerrada Energy Harvesting: la potencia dels detalls”. L’investigador presentarà diferents tecnologies per a la captació d’energia, amb especial incidència en la que s’obté a partir de la calor residual, així com les possibilitats d’aplicació que ofereix en l’àmbit de l’Internet de les Coses (IoT).
 
Més informació:
http://pintofscience.es/event/tecnologa-del-futuro-entre-estrellas-y-energa
 
 
“El que Joan diu de Pol diu més de Joan que de Pol”
16 de maig, 19,30 h. La Iguana (c/ de Rosés, 46)
 
Estel Gelabert i Susana Subirà, investigadores del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, participen en aquesta sessió amb sengles xerrades.
 
Estel Gelabert parlarà de “Personalitat: dígue’m què fas i amb qui vas i et diré qui ets”, per explicar com utilitzem aquest concepte quan parlem, reflexionar sobre si hi ha trets que defineixen la personalitat i on ens situem nosaltres en aquest aspecte.
 
Susana Subirà abordarà “Els límits de la personalitat”, parlant de tots els aspectes que conformen la personalitat i els trastorns que hi són relacionats, amb especial atenció al Trastorn Límit de la Personalitat.
 
Més informació:
https://pintofscience.es/event/el-que-joan-diu-de-pere-diu-ms-de-joan-que-de-pere
 
LLEIDA

“Els gens no ho són tot”
16 maig, 19 hores. Eventos de Cafè del Teatre de l'Escorxador (c/ Roca Labrador, 2, bis)
 
Marina Laplana, investigadora postdoctoral de l’ Institut de Biotecnologia i Biomedicina oferirà una xerrada sobre l’epigenètica, explicant què és i com ens influeix en diferents aspectes al llarg de la nostra vida, com ara en la nostra personalitat o el nostre estat de salut.
 
Més informació:
https://pintofscience.es/event/genes-y-vsceras-para-el-mircoles-lleida